"GLOBALDE KÂRLILIK ARTIYOR, YATIRIMLAR KONTROLLÜ OLMALI"
UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, mevcut küresel belirsizlik ortamında gündemin dinamik ve doğru şekilde takip edilebilmesinin, yapılacak ufak bir öngörü için bile büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, küresel ekonomideki yavaşlama nedeniyle dünyada dev taşımacılık şirketlerinin karlarında yarı yarıya azalma olacağını öngörerek gelecek planlarını ve yatırımlarını gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, “Ülkemizdeki lojistik firmalarının da buna göre tedbirler almasında fayda olacağını düşünüyoruz. Ciddi bir finansal yönetim modeli oluşturmak ve kontrolsüz yatırım yapmamak gerekiyor” dedi. Ulusoy, sektör açısından 2023 öngörülerini EKONOMİ gazetesine değerlendirdi.
Türkiye lojistik sektörünün çatı kuruluşlarından Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) Başkanı Ayşem Ulusoy, 2023 yılında Türk lojistik sektörünü bekleyen riskleri ve fırsatları EKONOMİ gazetesine değerlendirdi:
Küresel ticaret hacmi 2021 yılında; 2019’a göre yüzde 13, 2020’ye göre yüzde 25 artışla kapatmayı başarmış ve 2022'nin ilk çeyreğinde 1 trilyon dolar artışla 7,7 trilyon dolarlık rekor seviyeye ulaşmıştı. 2022 yılının ilk çeyreğinde ulaşılan rekor seviyenin nedeni, ticaret hacminden çok enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarının aşırı yükselmesiydi. Dünya Ticaret Örgütü (WTO), geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5,7 seviyesinde olan küresel ticaret hacmindeki büyümenin, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,2'ye gerilediğini açıklamıştı ve yılın kalan dönemlerinde de ticarette yavaşlamanın devam edeceğini belirtmişti. Küresel ekonomiye dair benzer olumsuz öngörüler yılın ilk çeyreğinden bu yana uluslararası ekonomi kuruluşları tarafından dile getiriliyor. Son olarak Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo Iweala, küresel ekonomiye yönelik karamsar görüşlerini “Göstergeler iyi değil” diyerek yaptı. WTO, nisan ayında küresel mal ticaretine ilişkin 2022 büyüme beklentisini yüzde 4,7'den 3'e düşürmüştü.
Peki, bu gelişmeler lojistik sektörü üzerine nasıl yansıyor? Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de lojistik sektörü ülke ekonomisine büyük girdi sağlayan hizmet sektörleri arasında yer alıyor. 2021 yılı istatistiklerine baktığımızda; 225 milyar 214 milyon 458 bin dolar ihracat gerçekleştiğini, 271 milyar 425 milyon 553 bin dolar ithalat gerçekleştiğini görmekteyiz.
2022 istatistiklerine baktığımızda; 2022 yılının ilk üç çeyreğinde ihracatın 188 milyar 152 milyon 249 bin dolar, ithalatın ise 271 milyar 249 milyon 080 bin dolar olduğunu görüyoruz. Uluslararası hizmet ticareti istatistiklerinde ise hizmet ihracatının 2021 yılında yüzde 39,6 artarak yaklaşık 35 milyar dolar olduğunu gözlemliyoruz.
Hizmet ihracatının önemli bir bölümünü oluşturan taşımacılık hizmetlerinde 2021'de; Yüzde 51,8’lik bir artış yaşandı ve dolayısıyla buradan elde edilen gelir 24 milyar 420 milyon dolara ulaştı. Hizmet ihracatı içerisinde en büyük payı yüzde 70,2 ile taşımacılık hizmetleri aldı.
Hizmet ihracatına ilişkin TC. Merkez Bankası verilerine göre Ocak-Temmuz 2022 döneminde; bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 65 artışla 42 milyar dolar tutarında hizmet ihracatı gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde yaklaşık 20 milyar dolar tutarında hizmet ticareti fazlası sağlanmıştır. Yine bu dönemde, hizmet ihracatı sektörleri arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre; Taşımacılık Hizmetleri yüzde 57 artmıştır.
Bu veriler ışığında lojistik sektörünün mevcut krizden çok da fazla etkilenmediğini söyleyebiliriz. Ancak dünyada ciddi bir ekonomik krizin şiddetini arttırarak sürdürdüğünü de görebiliyoruz. Global ekonomik durum, siyasi krizler, savaşlar ve kısıtlamalar geleceğin öngörülmesini zorlaştırsa da navlunların kısa-orta vadede artması beklenmiyor. Sektörel nedenler dışında global enflasyon ve faiz verileri, siyasal krizler ve enerji krizi artık dünyada her sektörü yakından ilgilendiren ve takip edilmesi gereken göstergeler olarak öne çıkıyor. Mevcut küresel belirsizlik ortamında gündemin dinamik ve doğru şekilde takip edilebilmesi yapılacak ufak bir öngörü için bile büyük önem taşıyor.
“Finansal yönetim modeli oluşturulmalı”
En büyük pazarlar olan Kuzey Amerika ve Avrupa tarihi enflasyon ve ekonomik durgunluk ile boğuşuyor. Faiz arttırımları nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir alım gücü düşüşü gözlemleyebiliyoruz. Yine Rusya savaşı ve enerji krizi özellikle Avrupa halklarını tedirgin ederek harcamaların kısılmasına neden oluyor. Enerji krizi ve güvensizlik nedeniyle Avrupa hane halkının harcamalarının, dolayısıyla ihracatının ciddi anlamda azalacağı öngörülüyor. Uzun yıllardır büyüme ve artan ekonomik değerlere alışkın olan dünya ekonomisi durgunluk ve küçülme gibi kavramlar ile tanışıyor, henüz tanışmayanlar da gelen fırtınayı hissediyor. Dünyada dev taşımacılık şirketlerinin değerlerinde ciddi anlamda düşüşler yaşanıyor. Bu şirketler karlarında yarı yarıya azalma olacağını öngörerek gelecek planlarını ve yatırımlarını gerçekleştiriyorlar. Ülkemizdeki lojistik firmalarının da buna göre tedbirler almasında fayda olacağını düşünüyoruz. Ciddi bir finansal yönetim modeli oluşturmak ve kontrolsüz yatırım yapmamak gerektiğini söyleyebiliriz.
Kaynak: Ekonomim.com
0 Yorum