"Hizmet ihracatı önü alınamaz bir büyüme gösterebilir"

"Hizmet ihracatı önü alınamaz bir büyüme gösterebilir"

Türkiye’nin hizmet ihraç eden sektörlerinin uluslararası pazarlara açılmasına yönelik faaliyetleri ve sunduğu destekler ile alanın geliştirilmesini hedefleyen Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB), Yönet

adscode

24 Ekim Perşembe günü, İstanbul Raffles Otel’de gerçekleştirilen toplantıda, hizmet ihracatı alanının önündeki fırsatlara ve ülke ekonomisine sağladığı katma değere değinildi. Toplantıda ayrıca, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla gerçekleşmesi planlanan HİB 2018 Yılı Hizmet İhracatı Ödül Töreni hakkında bilgi verildi. 

Toplantıya HİB’in yönetim kurulu üyelerinden; HİB Başkan Yardımcısı Ahmet Akbalık (Aktay Otel İşletmeleri AŞ), Mehmet Erdoğan (Havaalanları Yer Hizmetleri AŞ), Mustafa Aydın (İstanbul Aydın Üniversitesi), M.Fatih Aksoy (Med Yapım AŞ), Salih Zeki Çakır (Ortech Marine AŞ), Şahap Çak (Netlog Lojistik Hizmetleri AŞ), Fatih Volkan Kazova (Kazova Yapı İnşaat Sanayi ve Dış Ticaret AŞ), Kamil Orman (Netaş Telekomünikasyon AŞ), Orhan Gazi Yiğitbaşı (Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri AŞ), Vehbi Serkan Kaptan (TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği AŞ) katıldı. 

Toplantıda konuşan Aycı, HİB’in en önemli hedeflerinin, hali hazırda cari fazla vererek ekonomiye büyük katkı sağlayan hizmet ihracatının önemini anlatmak ve Türkiye için stratejik değerine işaret etmek olduğunu ifade etti. Aycı, Türkiye’de hizmet ihracatı alanında kanaat önderliği sorumluluğunu taşıyan HİB’in, 1100 kadar üyesi ve tüm hizmet ihracatçıları için çalışan bir rehber ve mentor kuruluş olduğuna dikkat çekti. 

Hizmet sektörü 25,6 milyar Dolar cari fazla veriyor
Mal ihracatında ülkelerin önüne koyulan kotalar, maliyetler ve regülasyonlar nedeni ile yapılabileceklerin sınırlı olduğunu söyleyen Aycı, “ülke olarak büyük potansiyel taşıdığımız hizmet ihracatı, ülkemizin kültürü ve insani değerleriyle önü alınamaz bir büyüme gösterebilir”, dedi. Türkiye’nin hizmet ihracatının bugün 48,6 milyar Dolar seviyelerinde olduğunu bildiren Aycı, Türkiye’nin kısa vadede 150 milyar Dolar gibi bir hedefe ulaşabileceğine inandıklarını dile getirdi. Türkiye’nin 2018 yılında hizmet ihracatında yüzde 11,4 büyüme göstermesine dikkat çeken Aycı, 2019’da da çift basamaklı büyüme beklendiğini ifade ederek, genel ihracat sektörü içinde yaklaşık yüzde 22,4 olan hizmet ihracatının payının da giderek artacağının öngörüler arasında olduğunun altını çizdi. Aycı, sözlerine şöyle devam etti: “Hizmet ihracatı verdiği 25,6 milyar Dolar dış ticaret fazlası ile ülkenin gelir-gider dengesine önemli katma değer sağlamaktadır. Bildiğiniz gibi, Türkiye, ekonomik büyüklüğü ile dünyada ilk 20 arasında yer almaktadır; hizmet ihracatı alanında da ilk 20’yi hedeflemektedir. Büyük bir hızla geliştiğimizi düşünürsek bu hedefe çok yakın olduğumuzu söyleyebiliriz.”

Hizmet ihracatı ile “Yumuşak Güç” olacağız
Aycı, küresel ekonominin çeşitli sorunlarla yüz yüze geldiği ve  ekonomimizin sıkıntılı bir dönemden geçtiği bugünlerde büyüyen hizmet ihracatının ekonomi için “iyi haber” niteliği taşıdığını söyledi. Aycı şöyle devam etti: “Hizmet ihracatı bir ülkenin küresel marka haline gelmesinde etkili olan ‘yumuşak güç’ alanıdır. Bir ülkenin sahip olabileceği ‘yumuşak güç’, kültürüne, kültürel varlıklarına, siyasi etiğine, kamu diplomasisi alanında etkinliğine ve dünyaya pozitif bir katılımı olmasına bağlıdır. Günümüzde hizmet markaları ‘müşteri deneyimi’ yaşatmak meselesinde daha etkin olduklarından, müşteri zihninde daha kalıcı bir algı oluşturmaktadır.”

Türkiye hizmet ihracatında rekabetçi ülke konumunda
Tüm kamuoyunu, iş dünyası liderlerini ve devlet kurumlarını hizmet ihracatı alanına katkı vermeye davet eden Aycı,  sözlerine şöyle devam etti: “Hizmet ihraç eden bilişim, danışmanlık, lojistik gibi alanlardan kuruluşlarımız markalaşma yolunda desteklenmeliler. Sağlık sektörümüz dünyayla boy ölçüşecek bir hale gelmiştir. Dizilerimiz 142 ülkede izleniyor. Dizi sektöründe ABD’nin ardından 2. sıradayız. Müteahhitlik alanında uluslararası inşaat şirketlerimiz Çin’le yarışıyor. Üniversitelerimizin yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilenler arasında olduğunu görüyoruz. Turizm küresel düzeyde en rekabetçi olduğumuz sektör. 4-5 yıldızlı otel sayısında Akdeniz’in lideriyiz. Yazılım ve bilişim sektörümüz de ihracatını her yıl çift haneli büyütmektedir.”

Hizmet ihracatı istihdama büyük katkı getirebilir
Türkiye’de istihdam konusunda sıkıntılar yaşandığına değinen Aycı, özellikle genç işsizliği karşısında hizmet ihracatı alanının hızlı ve verimli bir çözüm olabileceğini vurguladı. Bugünün ve geleceğin tercih edilen meslekleri ve uzmanlık alanlarının da hizmet ihracatı yapan sektörlerden kaynaklı olarak geliştiğini söyleyen Aycı, güncel mesleklere bakıldığında sağlık, eğitim, yazılım, iletişim gibi hizmet alanlarının öne çıktığını belirtti. Diğer yandan dünyanın, çevresel felaketler ve iklim değişikliği konusunda giderek daha duyarlı olduğu bir dönemde, sanayilerin üretim sektörünün çevresel maliyetleri konusunda sorgulandığını, hizmet sektörünün ise yarattığı gelire göre çevresel maliyetleri düşük, insan yaşamı ve doğayla uyumlu bir sektör olduğunu ifade etti.  

Hizmet İhracatı Ödül Töreni yaklaşıyor
Hizmet ihracatında başarılı olan şirketleri örnek olarak göstermek üzere ödüllendirmek için ilk müstakil adım önümüzdeki günlerde atılıyor. Hizmet İhracatı 2018 Ödül Töreni’nde 18 kategoride ödül verilecek. 31 Ekim’de bitecek başvurulardan sonra değerlendirme süreci başlayacak. Kasım ayında düzenlenmesi düşünülen Tören’in tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın programına göre şekillenecek. Törene, Cumhurbaşkanı’nın yanı sıra T.C. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan ve TİM Başkanı Sayın İsmail Gülle katılım gösterecekler.

Tören’de ödül verilecek kategoriler ise şöyle; Bakım ve Onarım Hizmetleri, Finans, Sigorta ve Diğer Mali Hizmetler, Eğitim Hizmetleri, Gastronomi Hizmetleri, Filmcilik, Eğlence ve Diğer Kültür Hizmetleri, İnşaat, Taahhüt ve Müteahhitlik Hizmetleri, Turizm ve Konaklama Hizmetleri, Mimari, Mühendislik, Bilimsel ve Diğer Teknik Hizmetler, Sağlık Hizmetleri, Seyahat Acentacılığı Hizmetleri, Telekomünikasyon Hizmetleri, Teknik Müşavirlik ve Kontrolörlük Hizmetleri, Yazılım ve Bilişim Hizmetleri, Yer Hizmetleri, Yolcu Taşımacılığı Hizmetleri, Liman İşletmeciliği Hizmetleri, Yük Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri, Danışmanlık, Müşavirlik ve Destek Hizmetleri.

TURKDENİZ.COM