İMEAK DENİZ TİCARET ODASI, ARALIK AYININ MECLİS ÖZEL TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI, ARALIK AYININ MECLİS ÖZEL TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Meclis Özel Toplantısı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat'ın ziyareti vesilesiyle gerçekleştirildi.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Özel Toplantısı, Ticaret Bakanı Dr. Ömer Bolat'ın ziyareti vesilesi ile düzenlendi.







Toplantının başında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, Irak'ın kuzeyinde yaşanan saldırıda şehit olan 12 Türk askeri için meclisi bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Yapılan saygı duruşunun ardından Bayrak:

"Bugün aramızda çok kıymetli bir konuğumuz Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat bulunuyor. Prof. Dr. Ömer Bolat'a toplantımıza teşriflerinden dolayı meclis adına teşekkür ediyorum. Bakanımız, her konuda bizlerin yanında. Cumhuriyetimizin 100.yılını kutladığımız 2023 senesini geride bırakırken; yeni ufuklara yürüyeceğimiz günlerde; hep birlikte çalışarak her işin üstesinden geleceğimizi biliyoruz. Güzel bir toplantı geçirmenizi diliyorum." ifadelerini kullandı.



Başaran Bayrak'ın konuşmasının ardından, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, kürsüye çıktı. Kıran'ın yaptığı konuşmadan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

"Konuşmama başlamadan önce Irak'ın kuzeyinde yaşanan hain saldırılarda şehit düşen 12 askerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

"Meclis toplantılarımızda ağırladığımız konuklarımıza denizcilik sektörünün önemini aktarmaya devam ediyoruz. Sektörümüz, dünya ticaretin ve küresel ekonominin can damarı, omurgasıdır. Deniz taşımacılığı olmadan kıtalararası ticaret, ham maddelerin nakliyesi ve uygun fiyatlı gıda ve mamüllerin ucuz yolla taşınması mümkün olamazdı.

Türkiye'nin dış ticaret yüklerinin yüzde 87'si deniz yoluyla taşınmaktadır. Deniz yolu taşımacılığının aksamaya uğraması hâlinde neler yaşandığını, yakın dönemde yaşadığımız pandemi sürecinden anımsayabiliriz. Bunun yanın sıra güncel olarak; Rusya-Ukrayna Savaşı, Süveyş Kanalı'nda yaşanan kriz üzerinden de denizcilik sektörünün ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz.

Ülkemiz, denizcilik sektöründe gurur verici adımlar atmaya devam ediyor. Uluslararası camiada karar verici bir konumdayız. Türk sahipli taşımacılık filomuzun 50 milyon DWT ton çıkması hedefine Cumhuriyetin 100'üncü yılında ulaşmanın gururunu yaşıyoruz.

Türk denizciliğinin taşıma kapasitesi 50 milyon 300 bin DWT tondur. Bu tonaj, bizleri 12'nci sıraya yükseltmiştir. Önümüzde alınacak daha çok uzun yollar var. Denizcilik sektörü ve diğer sektörlerde yaşanan tüm konularda bizlere olan desteğinizi yakından hissediyoruz. Bizler de devletimizle el ele vererek her konunun üstesinden gelmek için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."


Daha sonra, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat meclise hitap etti. Bolat, Kuzey Irak'ta şehit düşen 12 Türk askerine Allah rahmet diledi. Bolat, konuşmasında Türkiye ve Dünya'da ekonomik büyüme seyrini ve küresel ekonominin genel görünümünü şu cümlelerle aktardı:



"Küresel anlamda yaşanan Pandemi sürecinden sonra oluşan aşırı talep, Rusya-Ukrayna savaşı gibi olaylar bildiğiniz üzere; küresel ekonomiyi olumsuz yönde etkiledi. Dünya çapında yaşanan bir enflasyon artışı söz konusu oldu.

Ülkemizin hedefi, mal ihracatı artısı ile 2023 yılını kapatmak.  Hizmet ihracatında 7 katlık bir artış var. Hizmet ihracatındaki büyüme hedefimiz, taşımacılık sektörü ile doğru orantılı olarak ilerliyor. Bunun yanı sıra, turizm ve taşımacılık sektörlerinin ülkemizi ciddi net döviz geliri kazandırdığını ifade etmek isterim.

LİMANLARDA ELLEÇLENEN YÜK MİKTARI: 475 MİLYON TON

Deniz taşımacılığı hem filo hem beşeri olarak bizler için büyük önem taşıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu minvalde modern yatırımlara imza atıyor. Limanlarda elleçlenen yük miktarı 475 milyon ton. Bu yatırımlar gerçekleştirilmemiş olsaydı; bugün bu rakamları konuşuyor olmazdık. Deniz yoluyla en fazla ihracat yaptığımız üç ülke; ABD, İspanya ve İtalya.

2023 YILINDA ÜLKEMİZE 1167 KRUVAZİYER GEMİSİYLE 1.5 MİLYON YOLCU GELDİ

Turizm gelirlerinde 50 milyar dolar üzerinde bir miktar söz konusu. Kruvaziyer turizminin katkılarını da görüyoruz. 2023 yılında ülkemize 1167 kruvaziyer gemisiyle 1.5 milyon yolcu geldi. 



TÜRKİYE'NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ ALGISINI BÜYÜTMEK İSTİYORUZ

Ticaret Bakanlığı olarak ana görevimiz; ihracatı artırmak, ithalatın kontrölünü yönetmek. Yerli ve milli sanayimizi korumakla sorumluyuz. Türkiye'nin dünya üzerindeki algısını büyütmek istiyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin, dış ticaretini deniz taşımacılığı üstleniyor. Sizlerle birlikte yol alacağız. 

SİZLERİN DESTEĞİ OLMADAN BAŞARMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Ülkemizin bütün emekçilerinin yanındayız. İhracatımızı daha fazla artırıp dünya ticaretinde etkin bir rol oynamak istiyoruz. Sizlerin desteği olmadan bunu başarmamız mümkün değil. Bu desteğinize teşekkür ediyorum."

Prof. Dr. Ömer Bolat, yaptığı konuşmanın ardından kendisine yöneltilen soruları yanıtladı ve toplantı sona erdi. 

TÜRK DENİZ MEDYA ÖZEL HABERİ