İMEAK DENİZ TİCARET ODASI HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

DENİZ TİCARET ODASI 2022 HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISI İMEAK DENİZ TİCARET ODASI MECLİS BAŞKANI SALİH ZEKİ ÇAKIR BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ.

adscode

Haziran Ayı Meclis Toplantısı, COVID-19 tedbirleri kapsamında fiziki katılım ile gerçekleşti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır toplantının açılışında; katılımcılara ve  misafirlere (Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tayfun Paşaoğlu, İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Kanburoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürü İlker Aslan) hoşgeldin dileklerini iletti.



Bilge Bayburtligil ve İbrahim Tamer Haşimoğlu'nun meclis üyelikleri emekliye ayrıldıklarından mütevellit yerlerine sırasıyla Numan Eşiyok ve Saim Emre Doruk getirildi. Salih Zeki Çakır, Barış Dillioğlu'nun Beşiktaş Spor Kulübü'nün Yönetim Kurulu'na geldiğini ifade etti.


Deniz Ticaret Odası'nın 12.5.2022 tarihli ve 50 sayılı toplantı zabıtları, 2022 Mart ayı mizanı görüşüldü ve oy birliğiyle onaylandı.



Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu'nun Mayıs ayı faaliyetleri sunumunun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Tamer Kıran bir konuşma yaptı. Kıran yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLİ 21 GEMİ, 90 GÜNÜ AŞKIN SÜREDİR UKRAYNA'DA BEKLEMEKTEDİR

"Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta 3 ayı aşkın bir süre geride kaldı. İki ülke arasındaki ateşkes görüşmelerinde önemli bir yol alınamazken, nihayetinde içinde bulunduğumuz şu günlerde müzakereler de askıya alındı.  Hâlihazırda kazananı olmayan ancak kaybedeni çok bu savaşın Dünya’ya faturası giderek ağırlaşıyor. 

Küresel ekonomideki yavaşlama beklentileri, enerji ve gıda dışında ana metal fiyatlarına baskı yapmaya başladı. Enerji fiyatlarındaki yükseklik, üretimde ciddi enerji kullanan metal fiyatlarındaki düşüşü şu an için sınırlı tutuyor. 

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) son yayımladığı rapor maalesef gıda fiyatlarının artış eğiliminin devam edeceğine işaret ediyor. Bu duruma iklim krizi ve birçok ülkenin gıda ihracatına sınırlama getirmesi de eklenince özellikle düşük gelirli bazı ülkelerde açlık riski artıyor. 

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Türkiye'ye ekonomik etkilerini değerlendirirken, kısa vadede en önemli etkisi bu ülkelerle ticaretin azalması olmuştur. 2022’nin ilk üç ayında Rusya Federasyonu ve Ukrayna ile değer olarak dış ticaretimiz bir önceki yılın ilk çeyreğine göre kıyaslandığında, Ocak ve Şubat aylarında artışa karşın savaşın başladığı 24 Şubattan itibaren keskin bir düşüş yaşanmıştır. 

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi, gemi inşa sanayii sektörümüzde, özellikle yassı çelik mamul (gemi sacı) temininde ciddi sorunlara neden olmuştur. Türkiye’nin ağırlıklı olarak yassı çelik mamul satın aldığı Ukrayna’da üretimin ve sevkiyatın durması, diğer tedarikçilerin fiyatlarında önemli artışlar yaratmıştır. 

Halen dış piyasada yassı çelik mamul fiyatları son derece oynak olup, rakamlar günden güne değişebilmektedir. Müdahale öncesi Ukrayna’dan tonu 1100 doları alınan gemi sacı fiyatı müdahale sonrasında Çin’de 1400-1500 dolar, AB ülkelerinde ise yaklaşık 2000 dolar seviyelerine yükselmiştir.

Ayrıca, hâlihazırda Türkiye ile ilişkili 21 gemi, 90 günü aşkın süredir Ukrayna limanlarında beklemektedir.

Bu rakamlardan edindiğimiz izlenim, Rusya ve Ukrayna’dan gelecek turist sayıları oldukça düşük kalacak olsa da küresel turizm hareketliliğine bağlı olarak son iki yılın hayli üzerine çıkma olasılığımız artmış görünüyor. Umutla başladığımız yeni turizm sezonunun beklentilerimizin üzerinde bir dolulukla geçmesini, üyelerimize bereket ve hayırlı kazançlar getirmesini temenni ediyorum." 

TURİZMDEKİ ENDİŞELERİMİZE RAĞMEN RAKAMLAR UMUTLARIMIZI ARTTIRDI

"Hemen yanı başımızdaki savaşın birçok olumsuzluklarından bir tanesi de hiç şüphesiz turizm sektörüne negatif etki yaratacağı endişesidir. Malumunuz Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılında dünyada tüm turizm faaliyetleri durma aşamasına gelmiş, 2021 yılında da Pandeminin negatif etkilerini yaşamıştık.  

Tüm bu endişelerimize rağmen yılın ilk aylarında gelen sayıların umutlarımızı artırdığını belirtmek isterim. 2022 yılının ilk 4 ayında ülkemizi toplam 8 milyon 885 bin kişi ziyaret ederken, bu sayı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 172 artışı göstermektedir. İstanbul başta olmak üzere Ege ve Akdeniz sahillerinde bir önceki yıla göre turist hareketliliği arttığını görmek umut veriyor. 

Deniz Turizmi sektörünün alt branşları arasında en büyük hareketliliği, ülkemize gelen kruvaziyer gemi ve yolcu sayısındaki önemli artışta gözlemliyoruz. İlk dört ayda 54 adet kruvaziyer gemisi ile yaklaşık 35 bin yolcu ülkemiz limanlarını ziyaret ederken, yeni hizmet vermeye başlayan Galataport’un, Home Port olarak gemi turlarının başlangıç veya bitiş noktası destinasyonuna alınması ile İstanbul’a gelen turist sayısında önemli oranda artışlar yaşanıyor."

DENİZCİ MİLLET, DENİZCİ ÜLKE FİKİR VE PROJE YARIŞMAMIZIN FİNAL SUNUMLARI SAFHALARINI GERÇEKLEŞTİREREK TAMAMLADIK

"İki yılda bir düzenlemek üzere planladığımız “Denizci Millet, Denizci Ülke Fikir ve Proje Yarışmamızın ikincisini, 8 Kasım 2021 – 16 Mayıs 2022 tarihleri arasında başvuru, değerlendirme ve final sunumları safhalarını gerçekleştirerek tamamladık. 

Yarışmamıza bu yıl 19 fikir ve proje sahibi başvuruda bulunmuştur. Başvuruda bulunan projeler Denizcilik Fakültelerimiz tarafından tefrik edilen Akademisyenlerden oluşan Ön Eleme Jürisi tarafından değerlendirilmiş, 7 proje Final Jürisi önünde sunum yapmak üzere Odamıza davet edilmiştir. 

Final Jürisi, huzurunda yapılan sunumlara müteakip gerçekleştirdiği değerlendirme neticesinde ilk 3 dereceyi alan projeleri belirlemiştir.

Buna göre, “Düşük Maliyetli, Sürdürülebilir, Çevreci, Otonom, Dinamik Pozisyonlanabilen Bilimsel Yüzey Araştırma Teknesi Tasarımı” konulu projesi ile Volkan Varışlı birinciliğe, “VRA Model- Gerçek Zamanlı Seyir Risk Analiz Modeli” konulu projesi ile Yunus Emre Şenol ikinciliğe, “Pressure Gain- Titreşim Üzerinden Enerji Kazanımı” konulu projesi ile Enes Karaoğlu üçüncülüğe layık görülmüş ve ödül almaya hak kazanmışlardır. Ödülleri, önümüzdeki günlerde düzenleyeceğimiz bir törenle sahiplerine vereceğiz.

Bu vesile ile Denizci Millet, Denizci Ülke Fikir ve Proje Yarışmamıza ilgi göstererek projeleri ile katılan yarışmacılara ve değerlendirmeleri ile Yarışmamıza katkı sağlayan Akademisyenlerimize teşekkürlerimizi sunuyorum."

İSTANBUL HAZİRAN AYINDA SEKTÖRÜMÜZÜ YAKINDAN İLGİLENDİREN 2 ÖNEMLİ ETKİNLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

"İstanbul, Haziran ayında sektörümüzü yakından ilgilendiren 2 önemli etkinliğe de ev sahipliği yapacak. Uluslararası Bunkerciler Birliği’nin (IBIA) Odamızın da desteğiyle düzenleyeceği uluslararası konferans 22 Haziran’da gerçekleştirilecek. Yine Odamızın desteğiyle Gemi Brokerleri Derneği’nce düzenlenecek, yerli ve yabancı pek çok gemi brokeri ile denizcilik sektörünü bir araya getirecek Bosphorus Ship Brokers Dinner 24 Haziran’da yapılacak. İstanbul’da global denizcilik haftası yaşanmasına vesile olacak her iki organizasyonu da çok önemli buluyor, denizciliğin önemli merkezlerinden birisi olan deniz kenti İstanbul’umuzu, Dünya gündemine taşıyacak bu tür organizasyonların artarak devam etmesini temenni ediyorum. 

Haziran ayında bir önemli organizasyon da Atina’da, 6-10 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek POSIDONIA 2022 Uluslararası Gemicilik Fuarı olacak. 

Dünyanın önde gelen denizcilik fuarlarından olan ve son olarak 2018 yılında gerçekleştirilen fuara uzun bir aranın ardından iştirak edeceğiz. Ayrıca Yunanistan’daki muhataplarımız meslek örgütlerine ziyaretler gerçekleştireceğiz. Bu ziyaretlerin iki ülke denizcileri olarak aramızdaki dostluk ilişkilerini pekiştireceğine ve sektörde iş birliği imkanlarının geliştirilmesine vesile olacağına inanıyorum."

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, "Türkiye ve Dünya Ekonomoik Gidişatı ve Denizciliğe Etkileri" isimli bir sunum gerçekleştirdi. 

Erdoğan yaptığı sunumda:

"Geçmişten bugüne yaptığım sunumlarda enflasyon sorununa çok değinmiştim. Küresel anlamda kriz mi geliyor gibi bir soru ile başlayacağım. Kendi adıma tahminlerimi ileteceğim. IMF Reel Büyüme Beklentileri tablosundaki büyümeyi tetikleyen ana faktör ABD. Diğer ülke ekonomilerini de etkileyen bir yapısı var ABD'nin. 

Dünya çapında büyüme oranı azalacak. Küresel enflasyon ise, tarihi rakamlara imza attı. Yüksek enflasyona ile yaşamaya alışmaya çalışıyoruz. Dünya'da enflasyonun yanında ciddi bir ticaret büyümesi yaşanıyor. Çin, dünya ticaretinde önemli bir pasta dilimine sahip. Dünya denizciliği Çin'e muhtaç gibi gözüküyor.

Çin ve Amerika arasındaki ticaret hacmi Çin'in lehine ilerliyor. Dünya ticaretine yön veren ülke Çin olabilir mi? soruları etrafta dolanıyor. ABD, hızlı bir büyümeye doğru ilerliyor. ABD, enflasyonu 3-4 ay içerisinde düşürecek. ABD, bunu başarmış durumda iken, diğer ülkelerin de buna hazırlıklı olması gerekiyor.

ABD, kendi refah düzeyini yukarı çekmek için, doların seviyesini yükseltti. Dünya genelinde doların yerini altın alacak gibi gözüküyor. Bu durumda yeni bir savaşa neden olabilir diye beklentiler söz konusu.

Türkiye'de milli gelirdeki büyüme enflasyondan arındılarak konuşuluyor. Üretim, ihracat, yatırım ve istihdam modeli üstünde duruluyor. Rekabetçi ekonomi politikasını sisteme yerleştirirsek, o zaman başarılı olabiliriz diye düşünüyorum.

Cari açık vermeden büyümek istiyorduk. Enerji maliyetinin yüksekliğinden, hesapta olmayan cari açık sorunuyla karşılaştık. Bu da doların yüksekliğine sebebiyet veriyor.Türkiye'deki enflasyon oranının, ABD etkisiyle Ağustos itibarı ile bir düşüşe geçme ihtimali söz konusu. Türkiye'deki ekonomik büyüme, vergi reformuna dayalı. Ancak, kamu gelirini dolaylı vergilerden sağlıyoruz.

Türkiye'de grafikler nezdinde bir yıl içerisinde ciddi bir olaylar örgüsü yaşanacak. Bu süreçten sonra, Türkiye ekonomik olarak bir rahatlama evresine girecek diyebilirim." açıklamalarına yer verdi.

Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis üyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mevcut konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.

TURKDENİZ.COM ÖZEL HABER