İMEAK DENİZ TİCARET ODASI MART AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI MART AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

DENİZ TİCARET ODASI 2022 MART AYI MECLİS TOPLANTISI İMEAK DENİZ TİCARET ODASI MECLİS BAŞKANI SALİH ZEKİ ÇAKIR BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ.

adscode

Mart Ayı Meclis Toplantısı, COVID-19 tedbirleri kapsamında video konferans ve fiziki katılım ile hibrit şekilde yapıldı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır meclisin açılışında; katılımcılara hoşgeldin dileklerini iletti ve ardından Ukrayna-Rusya krizine ilişkin düşüncelerini aktardı.



Çakır yaptığı konuşmada:

"Tarihten bu yana biliyoruz ki; coğrafyamız zor bir coğrafya. Fakat şimdi, çok daha zor bir süreci yaşayarak tarihe şahitlik ediyoruz.Dilerdik ki bu şahitlik güzellikler için olsun. Maalesef silahların gölgesinde bir meclis toplantısı yapmış olacağız. Şimdilik, Ukrayna Limanları'nda personeli olan arkadaşlarımız bu gölgeyi çok karanlık ve derin şekilde hissetse de; bu süreç uzadığında ülkemiz ve insanlık olarak büyük bedeller ödeyeceğiz. Dilerim, akl-ı selim ve sağduyu galip gelir ve bu savaş ortamından bir an önce çıkarız. Personellerimiz bir an önce ailelerine kavuşur, daha fazla mağduriyet yaşanmaz." ifadelerini kullandı.

Ardından Deniz Ticaret Odası Meclisi'nin 3.2.2022 Tarihli ve 47 sayılı toplantı zabıtları, 2022 Aralık ayı mizanı ve fasıllar arası talepleri, 2021 Yılı Bilançosu ve Kesin Hesabı, 2022 Ocak ayı mizanı, Tarkem Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret A.Ş'nin sermaye arttırımı görüşüldü oy birliğiyle onaylandı.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu'nun Şubat ayı faaliyetleri sunumunun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Tamer Kıran bir konuşma yaptı. Kıran yaptığı konuşmada:



KARADENİZ'DE ÇOK SAYIDA GEMİMİZ HİZMET VERİYOR

"Bir süredir Rusya ile Ukrayna arasında gerginliğe sahne olan Karadeniz bölgesinde maalesef arzu edilmeyen gelişmeler yaşanıyor. İlk adımı Ukrayna’nın doğusundaki iki şehrin bağımsızlığını tanıyarak atan Rusya, 24 Şubat tarihinde de bu ülkeye yönelik askeri harekât başlattı. Aradan geçen süreçte maalesef çatışmalar Ukrayna genelinde devam ederken, sivil halkın durumu endişe yaratıyor. 

Ticaretimizin yoğun olarak devam ettiği bir bölge olan Karadeniz’de, çok sayıda gemimiz hizmet veriyor. Krizin ilk gününden itibaren Oda olarak Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bünyesinde kurulan Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi ile yakın irtibat kurarak, gelişmeleri çok yakından izledik, izlemeye devam ediyoruz. Bölgeye ilişkin ulusal ve uluslararası uyarıları yazılarımızla üyelerimize duyurduk.  Son olarak 27 Şubat Pazar günü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız Azak Denizi limanları ile Ukrayna ve Rusya'nın Karadeniz limanlarına uğrayacak ve bu limanların açıklarında seyir yapacak Türk bayraklı gemilerin güvenlik seviyesinin en üst düzeye yükseltildiğini bildirdi.

Geldiğimiz noktada Türk sahipli yabancı bayraklı bir gemiye yapılan, çok şükür ki can kaybı ve yaralanmanın olmadığı saldırı dışında başka bir saldırı yaşanmadı. Halen Ukrayna ve Rusya limanlarında operasyonlar durmuş vaziyettedir.  Bu limanlarda bugün itibarıyla tespit edebildiğimiz kadarıyla 48 adet Türk sahipli gemi bulunmaktadır. Bu gemilerin güvenli şekilde bölgeden ayrılmaları en büyük dileğimizdir. Bölgeye yakın seyreden gemilerimizin de güvenlik uyarılarına en üst düzeyde riayet etmelerini önemle belirtmek isterim.  

Ne yazık ki Rusya’nın Ukrayna operasyonu ile başlayan son jeo-politik gelişmeler küresel büyüme ve enflasyon üzerinde yeni ve önemli bir risk olarak karşımıza çıkmış durumdadır. Avrupa’nın merkezine yakın bir bölgede yaşanan bu sıcak savaş ortamı başta bu bölge olmak üzere tüm dünyada ekonomik aktiviteyi yavaşlatma riski taşımaktadır. Süreç ne kadar uzarsa ticaret ve büyüme üzerindeki riskler de o kadar artacaktır 

Türkiye olarak 2022 yılında ekonomimiz sanayi üretimine dayalı ihracata yönelik ivmelenmeyi sürdürme aşamasında iken, hemen yakınımızda çok iyi dış ticaret ortaklarımız olan iki ülke arasında savaşın başlaması bizim açımızdan da hiç arzu edilmeyen bir durumdur. Önümüzdeki süreçte savaşın gidişatına bağlı enerji, gıda ve turizm başta olmak üzere negatif etkilerini göz ardı etmememiz gerektiği kanısındayım. 

Bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil eden iki ülke arasındaki bu savaşın bir an önce sonlanması en büyük temennimizdir. İnşallah bir an önce barışı sağlayacak adımlar atılır, özellikle can kayıplarına son verilir."



DENİZCİLİK PİYASASINDA ŞUBAT AYINDA POZİTİF GELİŞMELERİ İZLEDİK

"Denizcilik piyasasında genel olarak Şubat ayında pozitif gelişmeleri izledik. 2022 yılına düşüşle başlayan dökme yük navlunları Şubat ayının son haftasında toparlayarak Ocak ayının ilk haftası seviyelerine çıkmıştır. 

Konteyner piyasası için 2021 yılını etkileyen liman sıkışıklıkları ve lojistik aksamalar, 2022 yılı başlarında da devam ederken, bu durumun yıl boyunca devam edebileceği öngörülmektedir.  Bununla birlikte 2022 yılına yüksek seviyelerle başlayan konteyner piyasası, Şubat ayında tüm zamanların en yüksek rakamlarına ulaştı.  Buna paralel olarak konteyner yeni gemi inşa piyasasında, Ocak ayında, toplam tahmini yatırım değeri 3,8 milyar dolar olan 311 bin TEU'luk 34 gemi sipariş edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dış ticaret verilerine göre, 2021 yılında ülkemizin toplam ihracatı 179 milyon 261 bin ton, toplam ithalatı 230 milyon 947 ton olmuştur. Buna göre ihracatımızın 144,9 milyon tonu, ithalatın da 213,1 milyon tonu denizyoluyla yapılmıştır. Böylece 2021 yılında ihracat ve ithalatın toplamının yüzde 87,5’i denizyolu ile gerçekleştirilmiştir."



DENİZ TAŞIMACILIĞI, EN DÜŞÜK SERA GAZLARI EMİSYONU GERÇEKLEŞTİRİLEN TAŞIMA METODUDUR

"Odamız bünyesinde geçen yıl başlattığımız “Deniz Ticaretinde İklim Değişikliği Tedbirlerinin Türk Sahipli Gemi Filosuna Etki Değerlendirme Analizi” projesini tamamladık ve sonuçlarını da 1 Mart tarihinde düzenlediğimiz webinar ile tüm üyelerimize duyurduk.  

Deniz taşımacılığı, tüm taşıma modları arasında birim yükün birim mesafe taşınması için en düşük sera gazları emisyonu gerçekleştiren taşıma metodudur. Tankerler ve Dökme yük gemileri, Dizel tahrikli demiryolu taşımacılığına göre 6’da 1, karayolu taşımacılığına göre 19’da 1, Havayolu taşımacılığına göre 90’da 1 sera gazı salınımı yapmaktadır. Deniz taşımacılığı küresel yüklerin %80’inden fazlasını taşımasına rağmen, sera gazları salınımı ulaştırma kaynaklı sera gazları salınımlarının içindeki payı %11.17’dir.

Diğer taraftan, denizcilik tüm ulaştırma modları arasında %11.17 ile en düşük sera gazı salınımına sebep olmakta iken sera gazı salınımı küresel ölçekte değerlendirildiğinde yüzde 2.89’luk paya sahiptir.  

Sektörümüzün uluslararası özelliği nedeni ile Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) şemsiyesi altında başlayan deniz taşımacılığının 2050 yılı ile sera gazları emisyonunun %50 azaltılması çabasının parçası olan Yeni Gemilerde Enerji Verimliliği’nden (EEDI) sonra Mevcut Gemilerde Enerji Verimliliği (EEXI) ve Gemilerde Karbon Yoğunluk Göstergesi (CII) kuralları kabul edilmiş ve 2023 yılı başından itibaren uygulanmaya başlayacaktır.

Bu nedenle İMEAK DTO bünyesinde, 3 aşamalı değerlendirme çalışması başlatılmış ve ilk aşamada gemilerden sera gazları azaltım projesinin birinci aşaması olan Türk sahipli deniz ticaret filosu sera gazları emisyon değerlerinin saptanması ve uluslararası kurallara uyum değerlendirmesini tamamlamış, ikinci aşama olan sera gazları emisyon azaltım teknolojik tedbirleri değerlendirmesi aşamasına geçilmiştir. 3. aşama olan yakıt vergisi ve Emisyon Ticaret Sistemi’nin de (ETS) olduğu pazar bazlı tedbir uygulamalarının etkileri konusunda IMO ve AB kapsamında gelişmeler de yakından izlenmektedir."

DENİZCİLİK MESLEĞİNDE DE ÇALIŞAN KADIN SAYISININ ARTIŞI SEVİNDİRİCİ BİR GELİŞME

"Bu ay 8 Mart’ta Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayacağız. Son yıllarda emek yoğun bir meslek olan denizcilik mesleğinde de çalışan kadın sayısının artışını fevkalade sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyor ve bu vesile denizcilik sektörü başta olmak üzere tüm çalışan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. 

18 Mart’ta, Çanakkale Zaferi’nin 107. yıldönümüne erişeceğiz. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız için canını feda eden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. 

Mübarek üç ayların 3. kandili olan Berat Kandili’ni de 17 Mart Perşembe akşamı idrak edeceğiz. Mübarek gecenin, ülkemize, İslam alemine sağlık, huzur ve hayırlar getirmesini diliyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum."  ifadelerine yer verdi.

HİB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Mehmet Erdoğan, Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Mustafa Aydın ve Emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu İMEAK Deniz Ticaret Odası Mart Ayı Meclis Toplantısı'na misafir olarak katıldı.



Mustafa Aydın, davet edildikleri için son derece memnun olduklarını dile getirerek:

"Buraya davet edilmekten duyduğumuz onuru dile getirerek şükranlarımı arz ediyorum. Aydın Üniversitesi olarak her sene Avrasya Yüksek Öğrenim Zirvesi'ni etkinliği gerçekleştiriyoruz. Dünde 7'ncisi gerçekleştirdik. Uluslarası bu zirveye çok büyük önem veriyoruz.

Bizler gibi bir eğitimi kurumu olan, Piri Reis Üniversitesi'nin denizcilik ihtiyacını karşıladığını düşünüyorum. Türkiye için denizcilik tabirinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz." açıklamalarında bulundu.


Emekli Tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu, ”JEOPOLİTİK GÜÇ MÜCADELESİNDE UKRAYNA GERGİNLİĞİ” başlıklı detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

"Savaş" kavramının tarihçesini detaylı şekilde anlatan Babüroğlu yaptığı konuşmada:

"Savaşı, hiçbir uygarlık anlayamadı. 5000 yıllık yazılı savaş tarihinde hiçbir savaş beklendiği gibi gitmedi. Ukrayna-Rus Savaşı'nı da böyle yorumlamak gerekiyor. Savaş tarihi, insanlık tarihinin kendisidir. İnsanoğlu, barış yüzü görür mü bilemeyiz. Çok kutuplu bir dünya düzenine giriyoruz. Savaş stratejileri günden güne değişiyor.  Günümüzde çıkan savaşlarda ölen sivil oranı %95. Günümüzdeki durumda başlangıca bakılırsa, Rusya'nın batısı NATO ülkeleriyle çevrildi. Ukrayna, NATO'nun ortağı. Barış için ortaklık çerçevesinde. Batı ittifakına katılan bir Ukrayna, Rusya'yı bitirecekti. Savaş bu yüzden başladı. Rusya, Kiev'e girerek bir hata yaptı. Buradaki soru şu: ABD, neden yardımcı olmadı? Rusya'nın hedefi, Kiev'i ele geçirerek Moskova üzerinden yönetimi sağlamak. Ukrayna'nın denizle bağlantısını kesmek istiyor. Ukrayna, iki fil (ABD-RUSYA) arasında ezilen bir çim. Putin, için  geri adım şansı kalmadı. Bu durum Türkiye'yi ekonomik olarak maalesef etkileyecek. Çünkü Türkiye, bir Karadeniz ülkesi." ifadelerine yer verdi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası, Naim Babüroğlu'na günün anısına plaket takdim etti.



Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis üyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mevcut konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi. 

Kaynak: TURKDENİZ.COM