İMEAK DENİZ TİCARET ODASI NİSAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI...

DENİZ TİCARET ODASI 2022 NİSAN AYI MECLİS TOPLANTISI İMEAK DENİZ TİCARET ODASI MECLİS BAŞKANI SALİH ZEKİ ÇAKIR BAŞKANLIĞINDA GERÇEKLEŞTİ.

Nisan Ayı Meclis Toplantısı, COVID-19 tedbirleri kapsamında fiziki katılım ile Büyük Kulüp Derneği’nde yapıldı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır meclisin açılışında; katılımcılara hoşgeldin dileklerini ileterek: "Sizlerle birlikte olmanın memnuniyetini dile getirmek istiyorum. Umarım, bundan sonraki bütün toplantılarımızı fiziki katılım sağlayarak gerçekleştiririz." dedi.
Deniz Ticaret Odası'nın 3.3.2022 tarihli ve 48 sayılı toplantı zabıtları, 2022 Şubat Ayı mizanı görüşüldü ve oy birliğiyle onaylandı.
Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu'nun Mart ayı faaliyetleri sunumunun ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Tamer Kıran bir konuşma yaptı. Kıran yaptığı konuşmada:
"Nisan ayı ile Ramazan ayını karşıladık. Nihayet, farklı bir ortamda fiziki olarak meclis toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Hafızalarımızda kötü anılar bırakan pandemi sürecini bir daha yaşamama dileklerimi ileterek, hepinize hoş geldin dileklerimi iletiyorum." dedi.
Rusya-Ukrayna krizinin küresel ekonomiyi çok ciddi noktalarda etkilediğini dile getiren Kıran;
"Rusya-Ukrayna krizi kuşkusuz bütün sektörleri olumsuz şekilde etkileyecek. Yapılan çalışmalar sonrası umuyoruz ki, Karadeniz’de barış ortamı tekrardan oluşur. Ukrayna limanlarında mahsur kalan Türk sahipli gemiler ve personeli, Ukrayna limanlarına yerleştirilen mayın tehdidi, Karadeniz’deki ticaretini devam ettirmek niyetinde olan armatörler için fahiş sigorta meblağları, bölgede ticareti her geçen gün daha da kötü etkiliyor. İki ülke arasındaki gerilim, denizlerdeki durumu belirsiz hâle getiriyor. Gemilerin seyir can ve mal emniyetinin sağlanmasının, ivedilikle hayata geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Çünkü, Karadeniz’de faaliyet gösteren gemilerin endişeleri her geçen gün artıyor." ifadelerini kullandı.
Karadeniz'de yaşanan durumun Türk sahipli filomuzu bölgeden çekilme raddesine getirdiğini açıklayan Kıran,
"Ukrayna Limanları’nda mahsur kalmış Türk sahipli filomuzun güvenliğinin sağlanması öncelikli hedefimiz. Savaş bölgesinden güvenli bir şekilde çıkışların gerçekleşmesi gerekiyor. Romanya, Bulgaristan, Gürcistan’da bulunan limanlar için Bakanlık nezdinden önemli adımlar atıyoruz.
Pandemi ve beraberinde ortaya çıkan tedarik zinciri bozulmaları nedeniyle Rusya’nın ihracatçısı olduğu ürünler de beklenmedik yükselmeler oldu. Bu durum Türkiye ekonomisini kaçınılmaz şekilde etkiliyor. Ancak, ihracatımız 2021 yılında yakaladığı ivmeyi 2022 yılında da sürdürüyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürecinde bu iki ülke ile olan ihracatımız ciddi düşüşler yaşadı. Önümüzdeki aylarda Turizm sektöründeki grafikler, dengeyi koruyabilmek için çok büyük önem kazanıyor.Denizcilik sektöründeki dikkatin çoğu emtia fiyatlarına odaklandı. Yeni gemi inşa fiyatları yirmi yıldır en keskin artışı gördü.
Diğer taraftan, öğrencilerimizin staj sorunu ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Gerekli mevkiler ile eksiksiz bir planlama yapıp sorunu kökten çözmek istiyoruz." şeklinde konuştu.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı'nı şimdiden tebrik ettiğini dile getiren Kıran, katılımcılara memnuniyetlerini ileterek konuşmasına son verdi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sayın Ragıp Kutay Karaca, Rusya-Ukrayna Krizinin Dünya Siyasi Sistemine ve Denizciliğe etkisi isimli sunumu gerçekleştirdi.
Karaca yaptığı sunumda; Rusya-Ukrayna krizinde şöyle bir soru işareti ile başlamalıyız.
Amerika bu savaşın bitmesini ister mi? sorusunu sorarak; krizi ÇİN, ABD, AVRUPA BİRLİĞİ, TÜRKİYE başlıkları altında değerlendirerek şu konuşmayı yaptı:
ÇİN
Çin ile Rusya arasında çok ciddi bir fark var. Çin, dünya adına teknolojiye ayak uydurmuş bir ülke. Dünya’nın en büyük teknoloji yatırımı Çin. Çin, bu bu ekonomik yalnızlıkla Rusya’yı arkada bırakacak. Bu yaptırımlar, Rusya’ya çok fazla zarar verecek. Savaşın uzaması ve savaş maliyetlerinin artması, çok büyük sorunlara gebe. Bu maliyet, karşılanabilir bir maliyet değil. Bunu ABD dahil hiçbir büyük güç karşılayamaz. Rus askeri kaybı sayısı oldukça yüksek. Enerjinin hâlen en önemli ülkesi, Rusya’dır. Avrupa, alternatif enerji kaynaklarına çok fazla para harcayacak. Bu da ülkemiz adına çok büyük bir şans. NATO’nun genişleme hamlesi şimdilik durağan sürece girdi. Çin, siyasi baskında altında tutulmak istenecek. Pandemi sonrası, Çin’de batı yatırımlarında çok büyük bir düşüş var. Kuşak-Yol girişimi bu krizden çok kötü etkilendi. Enerji fiyatları, sigorta fiyatları deniz lojistiğinde Çin için sorunlar getirecek.
ABD
ABD, Avrupa üzerinde kaybettiği lider etkisini tekrar kazandı. ABD, rakiplerinin enerjilerine tüketecek politikalar izliyor. Pragmatik düşünmemiz gerektiğini düşünürsek; NATO’ya karşı kendimizi korumak için NATO’nun içerisinde olmamız çok önemli. Savaşın uzaması, Ukrayna üzerinden bu savaşı sürdürebilir mi? Bu soru çok önemli. ABD, bizim Türkiye olarak başımıza inanılmaz sorunlar çıkardı. ABD’nin geleneksel düşmanı Rusya’dır. Biden hükümeti bunu çok net açıkladı. Ruslar diplomasi sağlasa bile saldırgan tutumunu değiştiremez. Rus enerjisine karşı, Alman teknolojisi ve üretimi çıktı. Rusya’da en çok yatırımı olan ülke Almanya idi. Rusya, Almanya’yı kaybetti.
AVRUPA BİRLİĞİ
Avrupa Birliği ülkeleri; enerji, hububat vs. Rusya’dan alıyordu. Bu durumda, Rusya’dan enerji bağımlılığını giderecek projelerin önünü açabilir.
TÜRKİYE
Türkiye, denge politikasını dış politikasına çok iyi yansıttı. Bu süreç, uzarsa durum aynı olmayabilir. Bu baskıyı kontrol altında tutmalıyız. Üç deniz ile çevriliyiz. Her denizimiz de bir sorun var. Karadeniz’de rahat bir durumdaydık. Orada da bir kriz oluştu. Bu durumda; her tarafımız sorunlar ile çevrili hâle geldi. Bu süreçte ekonomiyi çok kötü etkiler. Savaşın uzaması sorunların büyümesi ile doğru orantılı olacak diye düşünüyorum.
Prof. Dr. Sayın Ragıp Kutay Karaca'nın sunumunun ardından, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı ve İMEAK Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran tarafından kendisine plaket takdim edildi.
Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis üyelerinin bölgesel görüş, soru ve önerileri ile ilgili açıklamalarından sonra, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran'ın mevcut konularda yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.
Kaynak: TURKDENİZ.COM
0 Yorum