İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX) 1057 puana yükseldi
ISTFIX Bileşik Endeks bu hafta düşen yakıt fiyatlarıyla beraber stabil ve yukarı yönlü seyretti. Endeks geçen haftaki 1.044 puandan 1.057’ye çıktı.
Çin, 2021'in ilk üç ayında yıldan yıla yüzde 18,3'lük rekor bir büyüme gösterdi. Öte yandan koronavirüs sonrası toparlanmanın ilk yılında, ekonomi bir önceki çeyreğe göre sadece yüzde 0.6 büyüyerek momentumun azaldığını da gösterdi. J.P. Morgan, tüm yıl için büyüme tahminini yüzde 9,5'ten yüzde 9,3'e düşürdü.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, küresel navlun fiyatlarının kısa vadede yüksek kalmaya devam edeceğini, ancak uzun vadede tedarik zincirindeki aksaklıklar giderildiğinde ve daha fazla yeni gemi konuşlandırıldığında daha ılımlı hale geleceğini bildirdi.
Emtia Haberleri
Ukraynalı yatırım şirketi UMG Investments, Odessa’daki Pivdennyi limanına yıllık 9 milyon ton kapasiteli tahıl ihracatı terminali inşaası projesine başladı. 150 milyon dolardan fazla sermaye yatırımı olan limanın inşasını iki ila üç yıl içersinde tamamlanması planlanıyor.
Petrol fiyatları bu hafta sert düzeltmeler yaptı. Batı Teksas tipi ham petrol 63-64 dolar/varil seviyesinden 61,5 dolar/varil seviyesine çekildi. Brent de benzer bir hareketle 65-66 dolar/varil seviyesine geri çekildi.
Avrupa Birliği Komisyonu, Belarus, Çin ve Rusya'dan ithal edilen kaynaklı boru ve çelik boru ithalatlarına anti-damping (AD) vergisi uyguladığını duyurdu. Verginin oranları tüm Çinli şirketler için yüzde 91 ve Belaruslu şirketler için yüzde 38 olarak duyuruldu. Rus şirketlerine ise vergi yüzde 21 olarak uygulanacak
.
Avrupa Birliği’nin koruma önlemleri kapsamında çelik ithalatına yönelik yeni kota dönemi 1 Nisan’da başladı. Avrupa Birliği Komisyonu verilerine göre, beş ülke için belirli çelik ürünlerine yönelik ithalat kotaları şimdiden tükenirken, Rusya'dan gelen filmaşin ve inşaat çeliği kotaları kritik durumda. Türkiye çubuk ve hafif profil çelik ithalat kotaları ise 5 Nisan itibarıyla tükendi.
Bu yılın ocak-şubat döneminde Türkiye'nin filmaşin ihracatı yıllık yüzde 25,3 düşüşle 174.000 ton oldu. Söz konusu dönemde Türkiye'nin en büyük filmaşin ihracat noktası 67.000 ton ile İsrail oldu.
Avrupa Birliği yumuşak buğday ihracatı, Nisan başı itibarıyla geçen senenin aynı dönemindeki 26,3 milyon tondan 20,3 milyon tona geriledi.
Ukraynalı tahıl danışmanlık şirketi APK-Inform, 2021/2022 Ukrayna tahıl hasadının yüzde 13 artarak 73,8 milyon tona yükseleceği tahmininde bulundu. Bu artış, ülkenin 2021/2022 hasat yılında 54,2 milyon ton tahıl ihraç etmesini sağlayabilir.
0 Yorum