İSTANBUL NAVLUN ENDEKSİ (ISTFIX) BU HAFTA DÜŞÜŞE ARA VERDİ... ENDEKS 553 PUANA ULAŞTI

İSTANBUL NAVLUN ENDEKSİ (ISTFIX) BU HAFTA DÜŞÜŞE ARA VERDİ... ENDEKS 553 PUANA ULAŞTI

ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta düşüşe ara verdi ve bu hafta yüzde 8’lik bir artış kaydetti.

adscode



Avrupa ve Birleşik Devletler

Almanya Federal İstatistik Ofisi Destatis’e göre, Almanya ekonomisi 2022 yılında yüzde 1,9’luk bir büyüme kaydederek beklentilerin üzerine çıkarken, 2021 yılındaki yüzde 2,6’lık büyümenin altında kaldı.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz oranlarını yüzde 0,5 arttırırken, önümüzdeki ay ve sonrası için en azından bir benzer artış daha olacağına dair sinyaller verdi.

Birleşik Krallık Merkez Bankası faiz oranlarını yüzde 3,5'ten yüzde 4'e yükselterek faizleri 2008'den bu yana en yüksek seviyesine getirdi.

Euro Bölgesi İmalat Satınalma Yöneticleri Endeksi (PMI), aralık ayındaki 47,8'den sonra ocak ayında 48,8 puana yükselerek son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Fransa, İtalya ve İrlanda 50'nin üzerinde ölçülürken, Almanya aralık ayına göre artış kaydetmesine rağmen 50'nin altında kaldı. 50 puanın üzerinde ölçülen PMI büyümeye altı ise daralmaya işaret ediyor.

Emtia Haberleri

Petrol fiyatları bu hafta yukarı seyretti. Batı Teksas tipi ham petrol 79-80 dolar/varile Brent ise 89 dolar/varile çıktı.

Ukrayna'da çelik imalatı, Rus işgali sonrası 2022'de yüzde 70 azalarak 15,1 milyon tonluk bir üretim hacmini kaybetti ve 6,3 milyon ton civarında kaldı.

Çin'de üre ve diamonyum fostat (DAP) ihracatının aralık ayında beklentileri aşması küresel üre fiyatlarını aşağı çekti. Ancak Çinli yetkililerden ihracat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmaması önümüzdeki dönem için ürün arzında belirsizliği sürdürüyor.

Ukrayna Tarım Politikası Bakanlığı'na göre ülke, 3,2 milyon tonu ocak ayında olmak üzere 26 milyon ton tahıl ve bakliyat ihraç etti. Geçen yıl aynı tarihte ihracat toplamda 37,6 milyon ton, ocak ayında ise 5,1 milyon ton olarak gerçekleşmişti.

Türkiye, sıcak rulolar ve soğuk rulolar da dahil olmak üzere belirli yassı çelik ürünlerindeki ithalat vergilerini artırdı.

Alaşımsız sıcak rulolar üzerindeki ithalat vergileri yüzde 9'dan yüzde 15'e, alaşımlı sıcak rulolar yüzde 6'dan yüzde 13'e, yeniden haddeleme şirketleri ve kaynaklı boru üreticileri tarafından yapılan sıcak rulolar üzerindeki ithalat vergileri ise yüzde 6'dan yüzde 13'e yükseldi.