İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX), yüzde 1,65 artışla 653 puana yükseldi

İstanbul Navlun Endeksi (ISTFIX), yüzde 1,65 artışla 653 puana yükseldi

ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta bir kez daha artış kaydetti fakat Ekim ve Kasım aylarını büyük oranda etkisi altına alan momentumun yavaş yavaş kaybolduğu görülüyor. Geçen haftayı 637 puan seviyesinde

adscode

- Birleşik Devletler’in yeni başkanı Joe Biden, Çin ile ABD arasındaki ticari ilişkilere yönelik ilk açıklamasında, birinci faz ticaret anlaşması kapsamında mutabık kalınmış olan tarifeleri hemen kaldırmayacağını açıkladı. Biden ayrıca mevcut anlaşmanın gözden geçirileceğini ve Birleşik Devletler’in Avrupa ve Asya’daki müttefikleriyle görüştükten sonra bu konuda ortak bir strateji de geliştirilebileceğini ifade etti.

- Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Eylül ayında yüzde 4,5 seviyesinde açıkladığı küresel daralma tahminini, olumlu yönde revize ederek yüzde 4,2 daralama seviyesine çekti. Örgüt, Koronavirüs salgını hakkında da iyimser varsayımlarda bulunarak küresel GSYH’nın 2021 ve 2022’de ivme kazanacağını öngördü.

- Türkiye’de üçüncü çeyrek GSYİH büyümesi beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,7 artış seviyesinde açıklandı. Ülke böylece, üçüncü çeyrekte en hızlı büyüyen G-20 ülkesi haline geldi ve medyan economist beklentileri olan yüzde 5,5’i de aştı.

- Petrol fiyatları bu hafta OPEC+ toplantısının radikal sonuçlar doğurmaması üzerine sadece ufak artışlar kaydetti. Batı Teksas tipi ham petrol 45 dolar/varilden 46 dolar/varile çıktı. Brent ise 48 dolar/varilden 49 dolar/varile çıktı.

- 2020’nin ilk üç çeyreğinde Türkiye’nin soğuk hadde rulo sac (sıcak hadde sacın otomotive ve dayanıklı tüketimde kullanılan bir üst kalitesi) ithalatının 576.000 ton ile geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 arttığı raporlandı. Bu dönemde Rusya Türkiye’ye 354.000 ton ile en fazla soğuk hadde sac ihraç eden ülke oldu. İkinci sırada ise Belçika vardı.

- Reuters’e göre FranceAgriMer, Fransa’nın Avrupa Birliği dışına gerçekleştireceği buğday ihracatı beklentisini yukarı yönlü revize etti. Kurum, Avrupa Birliği dışına ve Birleşik Krallık’a ihracatın 6,85 milyon tonu bulacağı kanaatinde. Lakin, genele bakıldığında ükenin ihracat potansiyeli, son 5 yıl ortalamasının altında seyreden hasat performansı sebebiyle geçen senenin rekoru olan 13,5 milyon tonun yüzde 50 altında seyrediyor.

- Avrupa Birliği buğday üretimindeki acıklı performans mısır için geçerli gözükmüyor. Son tahminlere göre blok, 2020/2021 hassat döneminde 64,2 milyon ton mısır hasadı gerçekleştirecek. Bu rakam 2019/2020 dönemine göre 2,5 milyon ton, yani yüzde 4’lük düşüşe denk gelse de hasat miktarı son 5 yıl ortalamasının yüzde 2 üzerinde gerçekleşmiş olacak. Öte yandan Birliğin en büyük üreticisi olan Romanya’daki üretimin bu sezon 10,7 milyon ton ile geçen sezonun yüzde 25 altında kalabileceği de gelen haberler arasında.

Kaynak: www.istfix.com