İSTANBUL NAVLUN ENDEKSİ'NDE (ISTFIX) 49 PUANLIK ARTIŞ GÖRÜLDÜ
ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta da teknik bir artış kaydetti ve 1.150 puandan 1.199’a çıktı.
Avrupa ve Birleşik Devletler
Eurostat verilerine göre, enerji maliyetlerindeki azalma sonrası Euro bölgesi üretici fiyat endeksi yüzde 0,7 artarak son 15 ayın en yavaş artışını kaydetti. Nisan ayındaki artış ise yüzde 1,2 idi.
Avrupa Merkez Bankası’ndan 50 puanlık bir faiz artışı beklenirken, AMB Yönetim Konseyi üyesi ve Estonya Merkez Bankası Başkanı Madis Muller temmuz ayında daha düşük 25 puanlık bir artış yapılması ve 50 puanlık bir artış için eylül ayının beklenmesi gerektiğini ifade etti. Her halükarda piyasalar artışı fiyatlamaya devam etti ve Avro/Dolar paritesi 1,018 ile 20 yılın en düşüğünü gördü.
S&P Global Euro Bölgesi İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 2020 yılındaki Covid-19 kapanmaları başından bu yana üretimde ilk kez düşüş görülmesi ile haziran ayında son 22 ayın en düşük seviyesi olan 52,1 puan olarak kaydedildi.
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, mayıs ayındaki 49,2'den sonra haziranda 48,1 puana inerek, üst üste dördüncü ayında 50,0 puanın altında bir endekste ölçüldü.
Emtia Haberleri
Petrol fiyatları düşmeye devam etti. Batı Teksas tipi ham petrol 105 dolar/varil Brent ise 107 dolar/varile geriledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Belarus’un 50 milyon tondan fazla tahıl teslimatı yapmaya hazır olduğunu ve dünya gübre ihtiyacını gidermek için tedbirler aldıklarını açıkladı.
SovEcon, buğday hasadının da devam ettiği sırada, Rus buğday üretimi tahminini 1 milyon ton artırarak 89,6 milyon tona yükseltti. Rusya'nın buğday ihracatı potansiyelinin ise 43 ile 45 milyon ton arasında olması bekleniyor.
Küresel granül üre piyasalarında hareketlenme görülürken, Avrupa’da nitrat yüksek fiyatta ve düşük arzda kalmaya devam ediyor. Fosfat ve potas fiyatları ise Güney Amerika'dan gelen düşük talebe rağmen sabit kalmaya devam etti.
istfix.com
0 Yorum