''İstanbul'un hava kalitesini yükseltmeli, Marmara denizini temiz tutmalıyız'''

''İstanbul'un hava kalitesini yükseltmeli, Marmara denizini temiz tutmalıyız'''

Coranavirüs salgını, bir yandan insanları evlere hapsederken diğer yandan çevresel bir dönüşümü de beraberinde getirdi. Salgın tedbirleri kapsamında uuygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları, trafikteki s

adscode

Hal böyle olunca, havadaki iyileşme %30 civarında partikül madde değerleri dikkate alındığında coronavirüs etkisiyle insanların evde kalmaları ve trafikte seyreden araç sayısının azalmasının İstanbul'un hava kalitesine olumlu etkilerinin olduğu çok açık bir şekilde görülüyor.

Marmara denizi'ne gözümüz gibi bakmamız lazım. Haziran ayı içerisinde şiddetli yoğun yağışlar oldu. Yollardaki atıklar derereye, deredeki atıklar denizlere, denizdeki atıklar sahil ve koylara yayıldı.

Bu atıkların temizlenip, deniz yüzzeyinden alınması lazım. İstanbul deniz sahil şeridi 550 km deniz temizlik hizmet teknesi İSTAÇ bünyesinde 7 adet var.

Dünyamızda soluduğumuz oksijenin %85'ini denizler bize veriyor. Bu yeterli değil.  İstanbul deniz ekosisteminin düzelmesi için minumum 40 adet deniz yüzeyi temizlik teknesine ihtiyaç var. Denizdeki kirlilikler kara kaynaklıdır. Dere ağızları bariyerlerle kapatılmalı, dere kaynaklı katı atıklar denizze karışmamalı.

Sürdürülebilir deniz temizliğini arttırmak için özellikle deniz ekosistemini balık hayatını denizde desteklemek için çalışmalıyız.

Hamsi 10 yıl önce kilosu 2 TL idi. 2020 Ocak ayında 30 TL ye yükseldi. İnsanımız yeterli balık yiyemedi. İnsanımızı, çocuklarımızı yavan ekmek ile değil balıklarla besleyelim.Haftada iki öğün balık, insanımızın ihtiyacıdır. Akşam yemeğinde balık-salata yersen rahat uyursun. İnsan beyni pozitif çalışır, mutlu olur, üretken olur.

Marmara denizinin temizliği için bütçe lazım, bu konuda İBB, Bursa, Tekirdağ, Balıkesir belediyeleri birlikte çalışmak zorunda. Bu şehirlerdeki otellerde konaklayan misafirlerden deniz temizşiği için 4 TL deniz temizlik ücreti alınmalı.

Deniz kenarına gidelim. ''Deniz mavi'' olacaksın ifadesi ile denizlerimiz mavi olmaz. Deniz ve dereler kendi kendini temizlemez. Temizlik hizmeti verirsek Marmara Denizinde balık üretimi artar. Fakir insan deniz sahillerinde balık yakalayıp yesin, Allah para almıyor. Denizlerimizin kıymetini bilelim.

Deniz ve sahillerimizi temizlersek balık gelir, temizlemezsek ne balık gelir ne de turist gelir.

Bu denizler hepimizin '' deniz ve su benim geleceğim'' bilinci ile denizleri temizleyelim.

ALİ ALTUNTOP
DTO GEMİ İNŞA MESLEK KOMİTE BŞK. YRD.