ISTFIX Endeksi 457 puanda kaldı

ISTFIX Endeksi 457 puanda kaldı

ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta da 450 puan seviyesinde seyretti. Bir önceki haftayı 457 puanda kapatan endeks bu hafta değişmeyerek aynı puanda kaldı.

adscode

- Birleşik Krallık merkezli IHS-Markit’in yayımladığı ve ekonomik faaliyetlerin önemli bir göstergesi olan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre, avro bölgesi tarihinin en derin ekonomik krizlerinden birine girebilir. Hem imalat hem de hizmetler sanayi endekslerini içeren avro bölgesi bileşik satın alma yöneticileri endeksi (Bileşik PMI) geçen ay 51,6 puan iken Mart ayında 31,4 puana çakıldı. 50 puan üzerindeki okumalar aktivitede artışa, bunun altındaki okumalar ise daralmaya işaret ediyor. Bu son dramatik gelişme, avro bölgesinin mütevazi büyüme oranlarını geride bırakarak sert bir yavaşlamaya geçtiğini teyit ediyor.

- Goldman Sachs ekonomistlerine göre Çin ekonomisi yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 küçülebilir. Ülkede perakende satışlar ve sanayi üretimi çok düşük gelince Goldman Sachs ekonomistleri 2020 yılına yönelik GSYİH büyüme beklentisini yüzde 5,5’ten yüzde 3'e çekti. Çin’de Ocak-Şubat aylarında sanayi üretimi yıllık yüzde 13,5 düşerken perakende satışlar da yıllık yüzde 20,5 oranında geriledi. 

- Avrupa Komisyonu da bölgenin büyüme beklentilerini düşürdü ve mali disiplinin askıya alınması çağrısında bulundu. Geçtiğimiz hafta açıklama yapan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’a göre, Koronavirüs kaynaklı ekonomik yavaşlama bir ay sürerse Avro bölgesi GSYİH’sı yüzde 2 daralabilir. Eğer bu durum üç ay sürerse yüzde 5’lik bir daralma söz konusu olabilir.

- Petrol fiyatları bu hafta da geriledi. Batı Teksas tipi ham petrol haftayı 22 dolar/varil seviyesinin altında kapatırken Brent petrol 26-27 dolar/varil seviyesine geriledi.

- Koronavirüs tehdidiyle ortaya çıkması muhtemel gıda krizi ülkeleri önlem almaya itiyor. Ukrayna Cuma günü, buğday ihracatlarını, içinde bulunulan ve Haziran ayı sonunda tamamlanacak olan 2019-2020 hasat yılı için 20,2 milyon tonla sınırladığını açıkladı. Ukrayna hali hazırda 17,75 milyon ton ihracat gerçekleştirmiş durumda. Rusya da, yılın geri kalanı için 7 milyon tonluk tahıl ihracat kotası ilan etti.

- Kaynaklara göre içinde bulunduğumuz 2019/2020 hasat yılında Avrupa Birliği’nin yumuşak buğday ihracatı 21,7 milyon tona çıktı ve bir önceki seneye göre yüzde 70 arttı. Fransa merkezli FranceAgriMer’e göre ise, 2019/2020 hasat yılında Fransa’nın Avrupa Birliği dışına yumuşak buğday ihracatları 12,7 milyon ton ile 6 yılın zirvesine çıkabilir.

- Düşük fiyatlar ve Avrupa’da düşen talebin etkisi ile Şubat ayında Rusya’nın kömür ihracatı yıllık bazda yüzde 14 geriledi. İhracat yine de son 4 yılın en düşük performansına sahne olan Ocak ayına kıyasla yüzde 8 yukarıda gerçekleşti.

Kaynak: www.istfix.com