KABOTAJ BAYRAMI İSTANBUL’DA KUTLANDI

KABOTAJ BAYRAMI İSTANBUL’DA KUTLANDI

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri çerçevesinde İstanbul’da kutlama yapıldı.

adscode

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 96. Yıldönümü İstanbul’da kutlandı.



Törene İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral İbrahim Özdem Koçer, İstanbul İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Yusuf Kenan Topcu, Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanı Tuğamiral Tayfun Paşaoğlu, Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdür Salih Tan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkilileri, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.



Beşiktaş Barbaros Hayreddin Paşa Anıtı önünde yapılan kutlama töreni saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması ve bayrağın göndere çekilmesi ile başladı.



İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran bir konuşma gerçekleştirdi. Kıran yaptığı konuşmada:

"Denizciler için 1 Temmuz tarihi, 1926 yılından itibaren çok özel bir anlam ve yere sahip olmuştur. 1 Temmuz 1926 yılında, 815 sayılı “Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Karasuları Dahilinde İcrayı San’at ve Ticaret Hakkındaki Kanun”’ yürürlüğe girerek, Türk gemileriyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına kabotaj imtiyazı tanınmıştır.

Yüzlerce yıldır yabancılara verilen imtiyazları sona erdiren önce Lozan Anlaşması ardından Kabotaj Kanunu ile sadece bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız için değil, aynı zamanda denizciliğimizin hızla gelişmesi için de çok önemli adımlar atılmıştır. Kabotaj Kanunu’ndan 10 yıl sonra 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile de Türkiye’nin egemenlik haklarındaki bütünlük çok daha anlamlı tesis edilmiştir. Kazanılan bu değerlerin manasını Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1937 tarihinde TBMM Beşinci Dönem açılış konuşmasında, “En güzel coğrafi vaziyette ve üç tarafı denizle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri denizci millet yetiştirmek kabiliyetindedir. Bu kabiliyetten istifadeyi bilmeliyiz; denizciliği Türk’ün büyük ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.” sözleriyle ifade etmiştir.

Ülkemiz; çok önemli bir coğrafyada jeo-stratejik ve jeo-ekonomik konuma sahiptir. Son yıllarda başta ticaret savaşları, Covid-19 Salgını ve ardından Rusya Federasyonu-Ukrayna Savaşı ile çok net görüldüğü üzere; kara sınırlarımızda olduğu kadar, deniz kıta sahanlıkları ve münhasır ekonomik alanlarda yaşanan gelişmeler de Kabotaj ve Denizciliğin önemini bir kez daha açıkça ortaya koymuştur.

Türkiye için denizcilik sektörü vazgeçilmezdir. Son yıllarda Türk denizciliğinin geldiği noktadan gurur duyuyoruz. 2022 yılı başı itibarıyla Türk denizciliğinin taşıma kapasitesi dünyanın en büyük filosunu kontrol eden ülkeler sıralamasında (1000 GT ve üzeri) 1.517 gemi ve 30 milyon 680 bin DWT ile 15.  sırada yer almaktadır.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tarihimize iz bırakan ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Türk denizciliğinin gelişmesinde emeği geçenlere şükranlarımı sunuyor,  tüm denizcilerin ve halkımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutluyorum." ifadelerine yer verdi.



Daha sonra İstanbul Valisi Ali Yerlikaya kürsüye çıktı ve bir konuşma yaptı. Yerlikaya yaptığı konuşmada:

"Bugün denizlerimizdeki hakimiyetimizin ve bağımsızlığımızın sembolü Kabotaj Bayramı’mızın 96. yıl dönümü. Aynı zamanda adını dünya denizcilik tarihine altın harflerle yazdıran, Denizcilerin Piri Barbaros Hayrettin Paşa’mızı yad ettiğimiz gün. Bizim için 1 Temmuz karasularımızda egemenliğimizin tanındığı ve denizlerdeki varlığımızı güçlendirdiğimiz günü ifade ediyor. ’Güçlü ve Büyüyen Türkiye’ idealimizde, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemize ve Mavi Vatan’a verdiğimiz sözümüz: ‘Denizciliğimizin gelişmesi, yelkenlerimizin daima rüzgarlarla dolması sözüdür.’ Bu hedefle; modern tersanelerimizde ürettiğimiz gemilerle gücümüze güç katıyor; kıyılarımızdaki limanlarla dünyaya bağlanıyoruz. Allah’ın izniyle rotamızı değiştirmeye hiçbir fırtınanın gücü yetmeyecek. Bu duygu ve düşüncelerle; Büyük denizci Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’yı, bu müstesna günü bizlere kazandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ebediyete irtihal eden denizcilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor; Kabotaj ve Denizcilik Bayramı’mızı kutluyorum” ifadelerini kullandı. 



İTÜ Denizcilik Fakültesi Boru Trampet Takımının konserinden sonra Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ziyaret edildi.

Öte yandan Kıyı Emniyet Ekipleri tarafından denizde su tankları ve botlar ile gösteriler gerçekleştirildi. Katılımcıların yanı sıra vatandaşlar da gösterileri büyük ilgiyle izledi. Tören Beşiktaş İskele’den denize çelenk bırakılması ile sona erdi.













TURKDENİZ.COM