Karbondioksit emisyonlarını azaltmak için mavna yatırımı!

Karbondioksit emisyonlarını azaltmak için mavna yatırımı!

Sağlıklı bileşenler konusunda dünya lideri olan BENEO, karayolu taşımacılığına olan bağımlılığını azaltmak için su yolu taşımacılığına yarım milyon Euro yatırım yaptı.

adscode

Şirketin Belçika'nın Wijgmaal kentindeki pirinç nişastası fabrikasındaki boşaltma kapasitesinin artırılmasını içeren proje, BENEO'nun her yıl kargosunun üçte ikisini mavna ile taşımasını sağlayacak. Bu, pirincin limandan tesise taşınmasıyla ilişkili karbon salınımını yıllık % 20 oranında azaltacak.

BENEO’nun Wijgmaal fabrikası, Asya'dan ithal edilen pirinci Belçika limanlarından fabrikaya transfer etmek için mavnaların ilk kez kullanıldığı 1856 yılına kadar uzanan bir su yolu taşımacılığı mirasına sahiptir. Aradan geçen yıllarda, karayolu taşıtları ana ulaşım aracı haline geldi. Bununla birlikte, BENEO, mavna taşımacılığını daha sürdürülebilir bir lojistik platform olarak tanımladı ve yatırım için odaklandı.

Bu son yatırımdan önce, Wijgmaal fabrikasında işlenen pirincin üçte biri, yılda 45 döngüyü tamamlayan bir mavna tarafından taşınıyordu. Kalan navlun ise aralarında 320 km'lik mesafe olan limanlar arasında karayolu ile gerçekleştiriyordu. Yerleştirme istasyonu, daha yüksek hacimlerin suyla taşınmasını engelleyen darboğazdı.

BENEO’nun geçen yıl daha yüksek kapasiteli boşaltma ekipmanına yaptığı yatırım ve De Vlaamse Waterweg nv ([1])  ile rıhtımı yeniden inşa etmek için ortak bir projenin ardından, yanaşma istasyonu artık bir yerine iki mavnayı kabul edebiliyor. Yeni güçlü boşaltma sistemi, saat başına pirinç hacminin iki katından fazlasını değiştirerek döngü süresini önemli ölçüde kısaltabilecek.

BENEO'da Özel Pirinç Bileşenleri Operasyon Müdürü Roland Vanhoegaerden. “Eskiden bir mavnayı boşaltmak üç gün sürüyordu, oysa şimdi 16 saatte yapılabiliyor. Bu bize ikinci bir mavna kiralamamıza olanak sağladı. Sonuç olarak, tesis tarafından kullanılan pirincin üçte ikisi artık mavna ile ve sadece üçte biri kamyonla alınıyor, ”açıklamasında bulundu.

Mavna taşımacılığındaki bu artış, karayolu taşımacılığı ton-km2 başına ortalama 115 g CO2 - karbon gazı yayarken, mavna taşımacılığı ton-km ( 2 ) başına sadece 50 g CO2-karbon gazı ürettiği için çevre için önemli faydalara sahiptir. BENEO, su yolu ile taşınan hacmi ikiye katlayarak, Wijgmaal'dan kamyonla taşımacılık hareketliliğinin sayısını her yıl yarıya indirecek. Bu, pirincin limandan fabrikaya taşınmasıyla oluşan CO2 salınımında yıllık % 20 azalma ile sonuçlanacak ve BENEO'nun grup çapındaki sürdürülebilirlik çabalarına katkıda bulunacaktır.

Vanhoegaerden “BENEO'da her zaman çevresel performansımızı iyileştirmeye çalışıyoruz. Hammadde değerleme yoluyla ya da enerji ve su tüketiminde ve ayrıca CO2 salınımlarında devam eden düşüşleri teşvik ederek, elimizden gelen her şekilde insanlara ve gezegene değer vermeye derinden bağlıyız. İç su yollarını genişletme programımız bunu destekliyor ve sürdürülebilirlik ile verimlilik hedeflerinin karşılıklı olarak nasıl uyumlu olabileceğini gösteriyor ”diyor.

Karayolu trafiğindeki azalma yerel çevreye de fayda sağlayacaktır. BENEO’nun Wijgmaal'daki fabrikası bir kentsel alanın ortasında yer alıyor ve mavna kullanımının artması, mahalledeki tıkanıklığı ve gürültü seviyelerini azaltacak.

BENEO’nun mavna ile yük taşıma kapasitesinin yükseltilmesi, Wijgmaal tesisi için üretim genişletme planları ile de uyumludur. 50 milyon Euro'luk bir yatırım, Mart 2022'ye kadar üretim kapasitesini % 50 artıracak ve BENEO'nun doğal ve temiz etiket trendleri tarafından yönlendirilen artan pirinç nişastası talebini karşılamasını sağlayacaktır. BENEO, üç ila dört yıl içinde hacimlerin, hammaddelerin taşınması için üçüncü bir mavna gerektirecek bir seviyeye ulaşmasını bekliyor.

Vanhoegaerden “Arz güvenliğini sağlamak için, yalnızca tek bir taşıma moduna güvenmek yerine çok modlu bir lojistik modeli sürdürmek istiyoruz, ancak amacımız karışımdaki su taşımacılığını olabildiğince artırmak. Mavna, yük taşımacılığının en eski yollarından biri olabilir ancak en güvenilir, uygun maliyetli ve sürdürülebilir olanlardan biridir” diyor.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM