KOSDER VE SEA COMMERCE AMERİCA INC., “GELECEĞİN ÇEVRECİ DENİZ YAKITI OLARAK METANOL’ÜN YÜKSELİŞİ” BAŞLIKLI SEMİNER DÜZENLEDİ

KOSDER VE SEA COMMERCE AMERİCA INC., “GELECEĞİN ÇEVRECİ DENİZ YAKITI OLARAK METANOL’ÜN YÜKSELİŞİ” BAŞLIKLI SEMİNER DÜZENLEDİ

KOSDER VE SEA COMMERCE AMERİCA INC, “GELECEĞİN ÇEVRECİ DENİZ YAKITI OLARAK METANOL’ÜN YÜKSELİŞİ” KONULU BİR SEMİNER GERÇEKLEŞTİRDİ.

adscode

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) ve Sea Commerce America Inc. iş birliğiyle 7 Mart Salı günü “Dekarbonizasyon: Geleceğin Çevreci Deniz Yakıtı Olarak Metanol’ün Yükselişi” başlıklı bir seminer gerçekleştirdi.



Yapılan organizasyonda; denizcilikte sıfır karbon hedefi doğrultusunda, yenilenebilir enerji açısından ciddi bir potansiyele sahip olduğu ifade edilen Metanol’ün oynayacağı rol, derinlemesine analizlerle ele alındı.

Programın başında Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kalkavan Sesel, bir konuşma yaptı. Sesel yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

YÜREĞİMİZİ YAKAN DEPREM FELAKETİNİN TARİF EDİLEMEZ ACISINI HALA HİSSEDİYORUZ

"Sözlerime etkinliğimizi anlatarak başlamayı ve 6 Şubat tarihinde gerçekleşen deprem felaketinin hiç yaşanmamış olmasını dilerdim.

Kaybettiğimiz canların, şu an bizlerle aynı havayı solumalarını ve kurdukları hayallerinin peşinden koşmaya devam etmelerini çok ama çok isterdim. 

Ama geldiğimiz noktada; maalesef yüreğimizi yakan deprem felaketinin, tarif edilemez acısını hala hissediyoruz. 

Öncelikle; ülkemizi ve tüm dünyayı yasa boğan bu acı olayda, hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı saygı ve özlemle anıyorum.

Yaralı vatandaşlarımızın da bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını; bu acıların güzel ülkemizde ve dünyanın hiçbir coğrafyasında tekrar etmemesini diliyorum.



METANOL, GELECEĞİN DENİZ YAKITI OLMA YOLUNDA UMUT VADEDİYOR

Dünya ticaretinde en büyük paya sahip olan denizcilik endüstrisi, aynı zamanda içerisinde ulusal ve uluslararası boyutta kuralları bulunduran ticari bir yapıyı oluşturuyor.

İnsanı, çevreyi ve emniyeti merkeze alan bu kurallar bütünü, kural koyucular tarafından güncellenerek yeni regülasyonlar yayınlanıyor.

Denizyolu taşımacılığının büyüklüğüne paralel olarak artan gemilerden kaynaklanan emisyonlar, yeni regülasyonların yayınlanmasında başlıca neden olarak öne çıkıyor. 

Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) ortaya koyduğu bu regülasyonların, yıllara yayılarak emisyon oranının azaltılmasının amaçlanması, aynı zamanda sektörümüzü ciddi bir uyum sürecinin içerisine sokuyor. 

Bu uyum sürecine yönelik üretilen çeşitli teknolojilerin yanı sıra, ‘Alternatif Deniz Yakıtları’ da IMO’nun 2050 yılına kadar sıfır karbon hedefi doğrultusunda kilit noktada yer alıyor. 

Alternatif Deniz Yakıtları konusunda adından sıkça söz ettiren ‘Metanol’ de geleceğin deniz yakıtı olma yolunda umut vadediyor. 

Uzmanların görüşlerinde ifade edildiği ve çok sayıda akademik makalede de belirtildiği üzere, bu yakıt türünün düşük oranda kükürt emisyonlarının elde edilmesi konusunda ciddi bir potansiyele sahip olduğu biliniyor. 

Bir asırdan fazladır denizcilik endüstrisinde varlığını sürdüren ve bilimsel araştırmalara konu olan ‘Metanol’ün, denizciliğin ‘Net sıfır karbon hedefi’ doğrultusunda rolünün ne olacağı hala merak ediliyor.

Bizler de bugün; alternatif deniz yakıtı olarak Metanol’ün deniz taşımacılığındaki geleceğini, değerli uzmanlarımız aracılığıyla bir kez daha masaya yatırıyoruz. 



DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA BIRAKMA ADINA BAŞLATILAN ORTAK ÇABAYA KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ

Küresel ısınma ve iklim değişikliği, dünyamızın her noktasında fazlasıyla etkisini gösteriyor.

Çok sayıda toplumsal, çevresel ve endüstriyel sebebi olan ve tüm insanlığı tedirgin eden bu olumsuz iklim olaylarının; engellenmesi için denizcilik sektörü, uluslararası boyutta üzerine düşeni yerine getirmeye çalışıyor.

Bugün gerçekleştireceğimiz etkinliğimizle de bizler; gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma adına başlatılan ortak çabaya katkı sağlamayı hedefliyoruz.

Bu çerçevede; 15’incisi ülkemizde düzenlenen bu önemli etkinlikte, Derneğimizle iş birliği yapma nezaketinde bulunan Kaptan Sayın Saleem Alavi’ye, yurt dışı ve yurt içinden gelen saygıdeğer uzmanlarımıza, kıymetli katılımcılarımıza, etkinliğimizi takip eden değerli basın mensuplarına bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum.

Ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden gelen misafirlerimizi ülkemizde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyorum. 

Kendilerine dünya kenti İstanbul’umuza hoş geldiniz diyor, tüm konuklarımıza verimli ve faydalı bir seminer diliyorum."

Birinci oturumun moderatörlüğünü Oceanus Tankers firmasından Constantine Orphanos üstlendi.







Konuklar ise; Metanol Enstitüsü Kamu İşleri Müdürü Rafik Aamar, Hidroteknik Yat Gemi ve Deniz Yapıları Tasarımı Şirketi'nden Prof. Dr. Mustafa İnsel, Indian Register of Shipping Şirketinin Genel Müdürü Vijay Arora, Arkview Capital Şirketi Kurucu Ortağı Pavel Chernyshov oldu.

Yapılan birinci oturumdaki panelistler; metanol yakıtının gelecekteki yerini, Türkiye'de ve dünyada yapılan karbonsuzlaştırma çalışmalarını, metanol yakıtının finansman sürecini değerlendirdi.

İkinci oturumun moderatörlüğünü Enerji Petrol şirketinin sahibi Mustafa Muhtaroğlu yaptı.









Oturumun konukları ise şu şekilde:

Sea Commerce America Inc Başkanı Kaptan Saleem Alavi, GİSBİR Yönetim Kurulu Üyesi Elif Ceren Gülcek, Wartsila Şirketi Proje Müdürü Toni Stojcevski, Man Energy Solutions şirketinden Düşük Hız Metanol Motoru Satış Müdürleri Jorgen Vedsted ve Mevlüt Civelek.

Düzenlenen ikinci oturumdaki panelistler, Neden Metanol? sorusuna yanıt ararken; alternatif diğer yakıtlarını (amonyak, LNG, hidrojen), Türk Gemi İnşa Sanayisinde dekarbonizasyon projelerini, metanolun yapısal sistemini ve yardımcı motor sistemlerini değerlendirdi.

İkinci oturumun ardından soru cevap bölümü gerçekleşti ve seminer sona erdi.

TÜRK DENİZ MEDYA ÖZEL HABER