MAERSK'İN ÜST DÜZEY YÖNETİCİ MORTEN ENGELSTOFT: 'TEDARİK KRİZİ DAHA AZ TÜKETİMLE ÇÖZÜLÜR'

MAERSK'İN ÜST DÜZEY YÖNETİCİ MORTEN ENGELSTOFT: 'TEDARİK KRİZİ DAHA AZ TÜKETİMLE ÇÖZÜLÜR'

Maersk'in üst düzey yöneticisi Morten Engelstoft son dönemde küresel ticarette ana başlık olan tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılarla ilgili olarak "Sıkıntı talepteki güçlü artıştan kaynaklanıyor.

adscode

Dünyanın en büyük gemicilik şirketi Maersk’in üst düzey yöneticisi Morten Engelstoft, tedarik zinciri kaynaklı 'kısır döngü'yü sonlandırmanın yegâne yolunun tüketicilerin daha az satın almaları olduğunu söyledi.

Engelstoft, şehirlerin ana caddelerindeki mağazalarda rafların boş kalmasına neden olan küresel gemicilik ve tedarik zinciri krizinin sadece tüketici talebindeki yavaşlama ile çözülebileceği uyarısında bulundu.

Engelstoft, söz konusu kısır döngünün talepteki güçlü artıştan kaynaklandığını ve bu durumun, malların teslimatında zorlanan konteyner grupları, tedarikçiler ve lojistik şirketlerine ek yük oluşturduğunu belirtti.

Financial Times’a değerlendirmelerde bulunan Engelstoft, “Bu kısır döngüyü nasıl kırabileceğimiz konusunda çalışmamız gerek” dedi.

"Tıkanıklıkların sebebi ABD'de artan tüketici talebi"

Engelstoft, “Tedarik zincirine talebe yetişilebilmesi için zaman tanımak amacıyla tüketici talebindeki büyümeyi düşürmemiz ya da farklı bir yol izleyerek büyümeyi yaymamız gerek. Uzun vadede, verimliliği toparlamamız gerekecek” dedi.

Limanların altyapıyı iyileştirmek için daha fazla yatırıma ihtiyaç duyduğunu kabul etmesine karşın, Engelstoft, artmakta olan ABD tüketici talebinin sistemdeki tıkanıklıkların sorumlusu olduğunu vurguladı.

ABD’nin mal ithalatı, geçen yılın ikinci yarısından itibaren uygulamaya konulan teşvik tedbirlerinin desteği ile tüketimde görülen sıçrama sonucu Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20 arttı. 2019 yılında artış ise yüzde 11,5 oldu.

Engelstoft, ABD’nin ithalat ve ihracatındaki yüzde birlik artışın, hacimlerde diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla artışa neden olduğuna dikkat çekti.

Engelstoft, “Devasa bir hacme denk gelen bir yüzde 1. İşin bütün boyutu o kadar devasa ki, liman kapasitesi, nakliyeciler, depolar ve hatta istihdam, hepsi birden, tıkanıklık yarattı” değerlendirmesinde bulundu.

Limanlardaki durum da tedarik zincirini zorluyor

Sıkışık limanlar, küresel bazda kamyon şoförü eksikliği ve depolardaki alanların daraltılmasından olumsuz etkileniyor ve bu durum Kovid-19 krizi nedeniyle aksayan teslimatı daha da geciktiriyor.

Sıkışıklık sorunu, APM’in bir terminale sahip olduğu ve Çin mallarının ABD’ye girişi için ana kapıyı oluşturan California’daki Los Angeles ve Long Beach limanlarında geçen hafta pandeminin başlangıcından bu yana zirveye çıktı.

40’tan fazla konteyner gemisi limanların açığında demirleyerek yanaşmayı bekliyor ve bu sayı Şubat ayındaki rekoru aşmış durumda.

Yaklaşan Noel tedarik zinciri açısından endişe yaratıyor

Amerikalı ve Avrupalı perakendeciler ve toptancılar da, yaklaşmakta olan Noel ile birlikte hızlanacak olan alışveriş dönemi için tedarikte aksamalar olabileceği konusunda endişe duyuyor.

Buna ek olarak, perakendeciler, ABD’de Kasım ayında Şükran Günü’nden bir gün sonraki gün olan ve Noel alışveriş sezonunun geleneksel olarak başlangıcı sayılan Cuma günü nedeniyle stoklarını artırarak baskının daha da fazlalaşmasına yol açıyor. Bu baskının 2022 yılından önce sona ermesi beklenmiyor.

"Çin yeni yıl tatili sıkışıklığı azaltabilir"

Navlun rezervasyon platformu Zencargo’nun CEO’su Alex Hersham, Şubat ayında Çin’deki yeni yıl tatilinden dolayı talepte bir yavaşlama olabileceğini ve bunun da gemicilik sektörüne biriken işleri eritme olanağı sağlayabileceğini söyledi.

Ancak bir yavaşlama olsa bile, bazı üst düzey yetkililer, azalan stokları yerine koyma ihtiyacının, Çin’deki yeni yıl tatili döneminde kargo hacimlerindeki dört ila altı haftalık olağan arayı daha az mümkün kılabileceği uyarısında bulunuyorlar.

Dünyanın en büyük konteyner finansal kiralama şirketi Triton International’ın CEO’su Brian Sondey, konteyner hacimlerinin “bu pencere yoluyla giderilemeyecek kadar büyük” olduğunu söyledi.

Sondey, “Sektördeki genel görüş, durumu muhtemelen gelecek yılın sonlarına dek temizleyemeyeceğimiz şeklinde” dedi.

Kaynak: Bloomberght.com