MERSİN, ANA KONTEYNER LİMANI İÇİN ANKARA YOLCUSU

MERSİN, ANA KONTEYNER LİMANI İÇİN ANKARA YOLCUSU

Mersin’e yapılacağı açıklanmasına karşın Adana’da ÇED toplantıları düzenlenen ana konteyner limanı için harekete geçen Mersin iş dünyası, Ankara’ya çıkarma yapmaya hazırlanıyor.

adscode

MESİAD Başkanı Hasan Engin, kentteki tüm kurumların karara karşı olduğunu, hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı’na sunacaklarını söyledi.

“Ulaştırma Altyapı Bakanımızdan açıklama bekliyoruz”

Türkiye’nin 10’uncu Kalkınma Planı’nda Mersin’e yapılacağı duyurulan, daha sonra 11’inci Kalkınma Planı’nda ismi Doğu Akdeniz olarak değiştirilen ana konteyner limanı için Adana’nın Yumurtalık ilçesinde ÇED toplantıları yapılmasının ardından Mersin iş dünyası birlikte hareket etme kararı aldı. Ankara’ya çıkarma yapmaya hazırlanan Mersin iş dünyası temsilcileri, hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunacak. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Mersin Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, kentteki tüm sivil ve siyasi kurumların söz konusu karara karşı olduğunu ve söz konusu yatırımın boşa düşürülmeye çalışıldığını söyledi. Açıklamaya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Perakendeci İş İnsanları Derneği Başkanı (MEPİAD) Özcan Demir, Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı R. Kaya Tepe, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkan Yardımcısı Rıdvan Arıç ve pek çok sivil toplum kuruluşu temsilcisi de destek verdi.

Mersin Ana Konteyner Limanı’ nın etüt, proje ve ÇED çalışmalarının 10’uncu 5 yıllık kalkınma planından önce tamamlandığını, 1/100 binlik planlara Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’e yapılacağı işlendiğini anımsatan Hasan Engin, “10’uncu Kalkınma Planı’nda olduğu gibi Ana Konteyner Limanı’nın yeri Mersin’dir. Ancak 11'inci Kalkınma Planı’nda ‘Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’ ifadesi kullanıldı. Durum üzerine TBMM’ de açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ana Konteyner Limanı’nın Mersin’den başka yere yapılmayacağını ifade etti. Fuat Oktay’ın sözü devlet sözüdür. Konu ile ilgili Ulaştırma Altyapı Bakanımızdan açıklama bekliyoruz” dedi.

“Liman için yatırımcıya imkan sağlanmalı”

Mersin Körfezi rüzgar yönü ve derinlik yönünden ana konteyner limanı için en uygun alan olduğunu vurgulayan Hasan Engin, hem yabancı uzmanların hem de akademisyenlerin yaptığı çalışmaların bunu desteklediğini ifade etti. Engin, “HUB limanı olarak hizmet vermek üzere yıllık 12 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesiyle 355 milyon Euro bedelle inşa edilecek yeni konteyner limanının Mersin dışında bir yere yapılması bu yatırımı tehlikeye sokacaktır. Mersin; İç Anadolu, Güney Doğu Anadolu başta olmak üzere birçok bölgemizdeki dökme yük, tarımsal ürünler ve madensel ürünlerimizin ihracatı için en iyi lokasyonda yer almaktadır. Yıllık 8 bin geminin yanaşması beklenen ve 400 hektarlık deniz alanına inşa edilecek olan Mersin Ana Konteyner Limanı’nın yapılmasıyla kentimiz; Avrupa, Orta Doğu, Uzak Doğu ve Orta Asya’nın liman merkezi olacaktır. Hükümetimiz, tıpkı Filyos ve Çandarlı limanlarını yaptığı gibi Mersin Ana Konteyner Limanı’ nın yapımına başlamalı ya da yatırımcıların yapmasına imkan sağlamalıdır” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi