MİLLİ SAVUNMA KOMİSYONU BAŞKANI İSMET YILMAZ: "HIZLI TALEP ARTIŞI, EMTİALAR İLE NAVLUNLARI YUKARI TAŞIYOR"
İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı Meclis Toplantısına video konferans yoluyla katılan İsmet Yılmaz, küresel ekonomi ve denizcilik sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Kasım Ayı Meclis Toplantısı'na katıldı. Yılmaz, toplantıda bir konuşma gerçekleştirdi.
Yılmaz, yaptığı konuşmada:
"Deniz Ticaret Odası Ailesi ile tekrar bir arada olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim.
Son iki yıldır olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Salgınla birlikte alışkın olduğumuz düzen değişikliğe uğradı. Dünya genelinde ekonomik dengeler sarsıldı. Son 30 yıllık dönemde küresel yoksulluk oranı ilk defa arttı. Enerji ve taşıma maliyetleri artıyor. Arz-talep dengesizliği, küresel enflasyonu besliyor. Pek çok ülkede kamu maliyesi bozuldu. Artan borç stoğu rekor seviyelere ulaştı.
Virüsün ortaya çıkabilecek yeni varyantları da ayrı bir risk olarak duruyor. Yüksek enflasyon, sadece Türkiye’de değil; dünya genelinde de önemli bir sorun. Amerika’da Ekim ayında enflasyon 0.9 artarak yıllık bazda %6.2 ile son 31 yılın en yüksek artışını gösterdi. Küresel tedarik zincirindeki aksaklıklar; arz-talep dengesizlikleri oluşturarak fiyatlara olumsuz yansıyor.
Hızlı talep artışı da başta enerji olmak üzere küresel emtia fiyatlarını yukarı çekiyor; navlun ücretleri de bu artışları eşlik ediyor. Dünya çapında yaşanan kuraklık, olumsuz iklim koşulları ve stoklama eğilimindeki artış; uluslararası gıda fiyatlarının da yükselmesine neden oluyor. Bu arada Çin’de hükümetin; halka yiyecek stoklama çağrısında bulunduğunu da akıl da tutmamızın iyi olacağını düşünüyorum. Bizler de arz-talep kaynaklı bu gelişmelerden etkileniyoruz. Bu olumsuz iklimin etkilerini en aza indirmek için birçok tedbirler alındı. Pandemiden etkilenen kesime destekler sunuldu. Pandemi nedeniyle 2020’den bu yana sunulan destekler yıl sonu itibarıyla 734 milyar liraya ulaşacak. Türkiye’de 8 milyonun üzerindeki hastalanan kişilerin kimini evde, kimini hastanede kimini de yoğum bakıma alarak tedavi ettik.
Enflasyonla mücadelede 125 milyarlık kamu gelirinden vazgeçildi. Artan enerji fiyatlarını vatandaşlarımıza minimum düzeyde yansıtmaya çalışıyoruz. 2020 yılı sonuna göre Brent petrol varil fiyatı %72, doğalgaz fiyatı da metreküp başına %349 arttı. Maruz kalınan kuraklık neticesinde hidroelektrik santrallerinin toplam elektrik üretimindeki payı %30’dan %19’a düştü. Bu düşüşü doğalgazdan elektrik üretimiyle telafi ettik. Dolayısıyla elektrik üretim maliyeti de arttı. Söz konusu maliyet artışlarını vatandaşlarımıza en az düzeyde yansıtıp maliyetin en önemli kısmını da devletimiz üstleniyor.
Normalleşme süreci zaman alacaktır. Bu süreçte ekonomimizi güçlendirip sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefliyoruz. Büyümenin dengeli ve sürdülebilir olması; istihdama olan katkısı, ve gelir dağılımı adaletini test edici nitelikte olması da büyümenin seviyesi kadar önemlidir. Ekonomik politikalara güveni daha da artırıp ülke risk primimizi düşürmeyi, piyasa istikrarını güçlendirmeyi ve yerli yabancı tüm yatırımcılar için elverişli oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu kolay mı? Değil. Ancak başarabilir miyiz? Evet…
"ASLİ VAZİFEMİZ, TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE OLAN İNANCIMIZI ARTIRMAKTIR"
Daha önce bundan daha kötü günleri gördük ve yaşadık. Ülkemizin sorunları elbette olacak. Aksayan yönlerin ve yaşanan problemlerin de farkındayız. Bunları çözecek gücümüz de kararlılığımız da var. Bu ülke ve vatan bizim. Sorumluluk da bizim. Asli vazifemiz; Türkiye’nin geleceğine olan inancımızı artırmaktır.
Bu nedenle bu sıkıntılardan değil, iyi giden konulardan bahsetmek istiyorum. Salgın döneminde reel sektörün ayakta kalması ve istihdamda sürekliliğin sağlanması oldukça önemliydi. Uygulanan politikalar ile geçen seneyi bir büyüme ile kapattık. Aşılanmanın artması ve küresel canlanma bizi daha sağlam ve dengeli büyümeye yönlendirdi. Yılın ilk yarısını %14.3’lük bir büyüme ile kapattık. Bu büyümenin %60’ını yurtiçi yatırımlar ve net dış talep oluşturdu.
2021 yılını %9’un üzerinde bir büyümeyle kapatmayı öngörüyoruz. Geçmiş yıllardaki eğilime baktığımızda; büyümenin yüksek olduğu dönemlerde cari açığımız yüksek, düşük olduğu dönemlerde cari açığımız düşüktü. Bu sene için öngörülen büyüme %9, cari açığın milli gelire oranı %2’nin altında gerçekleşecektir.
2021 yılında 618 milyar lira borçlanma öngörülmüştü ancak 155 milyar lira daha az borçlanma ile kapatacağız. Yapısal cari açığı azaltıcı yatırımlara öncelik veriyoruz. Güçlü bir ihracat performansı gösteriyoruz. Bu ihracat artışı; verimlilik, inovatif yeteneklerden, teknolojiyi üretme ve kullanma becerisinden kaynaklanmaktadır. Borç stoğumuzun milli gelirimize oranını düşürüyor ve borç stoğumuzun yapısını iyileştiriyoruz.
Yeni organize sanayi bölgeleri açıyoruz. Her şeye rağmen yatırımlar devam ediyor. Turizmin geçmiş yıllara kıyasla çok daha iyi bir durumda olduğunu görüyoruz. Savunma sanayiinde Dünya’nın lider ülkelerinden biriyiz. Kendi helikopter motorlarımızı üretiyoruz. Gemiler içinde kullanılacak motorları üretme gayretindeyiz. Kara araçlarında kendimiz ile yarışıyoruz. Silahlı İnsansız Hava Araçlarında Dünya’nın en iyi durumundayız." ifadelerine yer verdi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran; İsmet Yılmaz'a, günün anısına kendisine ulaştırılmak üzere hatıra objesi takdim etti.
Kaynak: TURKDENİZ.COM
0 Yorum