SALİH ZEKİ ÇAKIR: "SEKTÖRÜMÜZ PANDEMİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ KISA SÜREDE ATLATTI, LİMANLAR TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR"

SALİH ZEKİ ÇAKIR: "SEKTÖRÜMÜZ PANDEMİNİN OLUMSUZ ETKİLERİNİ KISA SÜREDE ATLATTI, LİMANLAR TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, lojistik sektörünün son durumu Z Raporu Dergisi'nde değerlendirdi.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, lojistik sektörünün son durumunu Z Raporu Ekonomi Dergisi'nde yorumladı. Salih Zeki Çakır'ın verdiği röportaj şu şekilde:

"Limanlarımızda elleçlenen yük miktarı her yıl doğru orantılı artıyor. Son verilerde Ocak ile Temmuz ayları arasında limanlarda elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 artışla 319 milyon 687 bin tona, elleçlenen yük miktarının yüzde 2'nin üzerinde artış ile 7 milyon 365 bin TEU’ya çıktığını görüyoruz. Limanlarımızın neredeyse tam kapasite ile çalıştığını söylemek mümkün.

Son yıllarda ortaya konan ihracat hedefleri ve bu hedeflerin tutturulması, limanlarımızda önemli bir hareketlilik oluşturdu. İhracatçılara sağlanan kolaylıklar ve verilen teşvikler; ihracatımızın artmasıyla birlikte limanlarımızda ve dolayısıyla denizcilik sektörümüze de önemli bir ivme kazandırdı. Limancılık sektörümüz pandeminin olumsuz etkilerini kısa sürede atlatmayı başardı. Son derece modern limanlara sahip ülkemizde süregelen liman yatırımları ve kapasitelerin artırılma çalışmaları ile birlikte hareketlilik artarak devam edecektir."

TÜRK ARMATÖRLERİNİN GEMİ TALEPLERİ ARTTI

"Türkiye'nin küresel tedarik zincirindeki rolünün artması ile beraber Türk armatörlerinin gemi talepleri de arttı. Bu yılın ilk yedi ayında satılan 1.120 geminin 34'ünü Türk armatörler aldı. Türkiye, Yunanistan, Çin, Singapur ve İsviçreli rakiplerinden sonra beşinci sırada yer aldı.

Küresel pandemi sonrası dünya ticaretindeki talep fazlasının etkisiyle hızla ivmelenen denizcilik sektörü büyük bir geri çekilme yaşamadan 2022 Ağustos ayına kadar geldi. Bu süreçte nakit pozisyonunu sürekli artıran Türk armatörlerin kısa-orta vadeli borçlarının da bulunmuyor olması gemi alım satım piyasalarına yatırım iştahı olarak yansıyor."

Bu durumun sadece Türk armatörleri kapsamadığını dile getiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır;

"Zira geçmiş yıllarda neredeyse durma noktasına gelen yeni inşa siparişleri bugün dünya ticaret filosundaki arzın sabit kalmasına sebep olduğu gibi dünyanın her yerinde kisa-orta vadeli borçlanmayan armatörün de sürekli olarak nakit pozisyonunu artırmasını sağladı. Tablo bu şekildeyken gemi alım satım piyasalarına yön veren ana trendi oluşturan hattın makro-ekonomik gelişmelere binaen gemi sahiplerinde oluşan projeksiyon farklarından kaynakladığını söyleyebiliriz." ifadelerine yer verdi.

KAYNAK: Z RAPORU EKONOMİ DERGİSİ