SALİH ZEKİ ÇAKIR: "TÜRK FİRMALARININ YURT DIŞINDA PROJE ALABİLMELERİ KOLAYLAŞACAK"
HİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Zeki Çakır, HİB bünyesinde sektörün talep ve sorunlarını dile getirerek çözüm arayışlarını sürdürmekte olduklarını ifade etti.
Diğer iş hizmetleri, ihracatını artırarak ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamayı hedefliyor. Sektör, yapacağı faaliyetlerin desteklenmesi ile danışmanlık, gastronomi ve tamir-bakım firmalarının yurt dışında proje alabilmeleri ve ofis açabilmelerini kolaylaşacak çalışmalar yürütüyor.
Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) bünyesinde yer alan 10 alt sektörden biri olan diğer iş hizmetleri; danışmanlık, gastronomi, fuarcılık, tamir-bakım gibi alanları içeriyor. Bu iştigal alanlarında yer alan 300’e yakın üye firmanın temsil edildiği HİB Diğer İş Hizmetleri Komitesi ile sektörün önündeki engellerinin çözüme kavuşturulması, yurt dışındaki temsiliyetin güçlendirilmesi ve ihracatın gelişmesiyle ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlanması hedefleniyor.
HİB bünyesinde sektörün talep ve sorunlarını dile getirerek çözüm arayışlarını sürdürmekte olduklarını söyleyen HİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Diğer İş Hizmetleri Komitesi Başkanı Salih Zeki Çakır, böylece Türkiye’nin söz konusu alanlarda yetkin ve yeterlikte firmaları olduğunu yurtdışında tanıtma fırsatına sahip olduklarına dikkat çekti. Yurtdışı pazarlarına erişim kolaylıkları sunan ihracat desteklerinin küresel rekabet gücünü artırdığının altını çizen Çakır, “Uluslararası tanıtım, pazarlama ve dijital iletişim faaliyetlerinin desteklenmesi ile danışmanlık, gastronomi ve tamir-bakım firmalarının yurt dışında proje alabilmeleri ve ofis açabilmeleri kolaylaşacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi, ihracatımızın artırılmasına katkı sağlayarak, Türkiye’de ve küresel pazarlarda başarılarımızla ülkemizi öne çıkaran sektörler olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Firmalarının rekabetçiliğinin artırılması hedefleniyor
Hizmet ihracatına yönelik belirlenen 2023 hedeflerine ulaşılması noktasında katkı sağlayan ilgili sektörlerin hizmet ihracatı kalem ve pazarlarının çeşitlendirilmesi, yeni pazarlara girilmesi, var olan pazarlarda tutundurulması ve geliştirilmesini teminen yurtiçi ve yurtdışında ulusaluluslararası kamu-özel sektör kurum, kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunulmaktadır. HİB, bünyesinde yer alan diğer iş hizmetleri sektör komitesi aracılığıyla sektörde faaliyet gösteren hizmet ihracatçılarının sorunlarına kalıcı ve etkin çözümler sunmayı hedeflemekte ve sektör firmalarının rekabetçiliğini artırmayı amaçlamaktadır.”
Destekler, gastronomi hizmetlerini markalaştırıyor
Danışmanlık sektöründe faaliyet gösteren firmaların öncelikli hedefinin markalaşma ve ölçek ekonomisi ile yurtdışında bilinir hale gelmek olduğuna değinen Çakır, şu açıklamaları yaptı: “Ülkemizde danışmanlık sektöründe çok fazla kuruluş aşamasında genç firmamız var. Bu firmalarımızın ihracat yapabilmeleri için desteklenmeye ve mevcut destek mekanizmalarından haberdar edilmeye ihtiyaçları var. Ayrıca, Türk mutfağının yurt dışında tanıtılması amacıyla restoran yatırımcılarının/işletmecilerinin Ticaret Bakanlığımızın hibeleriyle desteklenmesi gastronomi hizmetlerimizin markalaşmasına güç kazandırmaktadır. Geleneksel Türk konukseverliği ile buluşan sunum ve hizmet kalitemiz ülkemiz gıda endüstrisinin de prestijini artırmaktadır. Bununla birlikte, alt sektörlerimizden olan fuarcılık hizmetleri, uluslararası fuarlar bakımından giderek ilgi odağı hale gelen İstanbul ve diğer şehirlerimizi ön plana çıkararak ülkemiz ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. Hizmet İhracatçıları Birliği aracılığıyla sektörlerimizin faaliyetlerini güçlendirmek en önemli görevimiz.”
Haberin Kaynağı: Ekonomim.com
0 Yorum