SİDA-ULAQ ilk atışında tam isabet vurdu!

METEKSAN Savunma ve ARES Tersanesi tarafından geliştirilen ULAQ hedefini biri harp başlıklı biri harp başlıksız 2 adet lazer güdümlü CİRİT füzesi ile vurdu.

Denizkurdu-2021 Tatbikatı’nda ULAQ serisi Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) ilk ket atış gerçekleştirerek hedefini başarıyla vurdu. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarının yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığından birimlerin katıldığı tatbikat 25 Mayıs-06 Haziran 2021 tarihleri arasında fiilî ve atışlı olarak Adalar (Ege) Denizi ve Doğu Akdeniz’de icra edilecek.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından atışlı testlere ilişkin yapılan açıklamada, “DENİZKURDU-2021 Tatbikatı’nda millî imkânlarla geliştirilen Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) ilk atışını başarıyla gerçekleştirerek hedefi tam isabetle vurdu.” ifadesine yer verildi. ULAQ SİDA’nın seyri ve hedefi başarıyla vuruş anı ise tatbikata katılan SİHA tarafından kayda alındı. Denizkurdu-2021 Tatbikatı’na 14 adet SİHA katılım sağlıyor.

ARES Tersanesi Genel Müdürü Utku Alanç, atış testlerinin tamamlanması ile artık Dünya’nın En İyi İnsansız Deniz Araçlarını geliştirme ve bu alanda Türk Mühendisleri olarak Dünya’ya öncülük etme gayesinde olduklarını vurgularken, tıpkı hava araçlarında olduğu gibi insansız deniz araçları alanında da ülkemizi dünyada trend yaratan bir öncü ve müttefik ülke konumuna getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Meteksan Savunma Genel Müdürü Selçuk Alparslan ise dünya askeri konjonktüründe yeniden yazılan doktrinlere Türkiye olarak öncülük ettiğimizi belirtirken, 1 yıl önce başladıkları ULAQ SİDA’nın bugün Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılmış en kapsamlı deniz tatbikatı olan Deniz Kurdu 2021’de atış testlerinin gerçekleştirilmesinden dolayı büyük gurur duyduklarını söyledi.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarının ardından, güdümlü mermi atışını gerçekleştirmek üzere denizde bulunan ULAQ SİDA harekete geçti ve Sahil Kontrol İstasyonu’ndan (SAKİ) yönetilerek atış alanına intikal etti. Atışa Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı platformları da eşlik etti. Hedefin ULAQ üzerinde yer alan kameralar tarafından tespit edilmesinin ardından, CİRİT Lazer Güdümlü Füze Sistemi’nin atışı gerçekleştirildi.

Tüm izleyicilerin büyük bir heyecanla beklediği atışın hedefi tam isabet ile vurmasının ardından, duygularını ifade etmek üzere Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir bir konuşma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. İsmail Demir tarafından yapılan açıklamada, “Bugün Mavi Vatan’ın korunması, Ege ve Doğu Akdeniz’de haklarımızın korunması için güçlü bir deniz gücüne sahip olmamız aşikardır.

Mavi Vatan’ın yılmaz bekçileri olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaç duyduğu platformları en yeni teknolojilerle donatılmış olarak sağlamak için, Savunma Sanayii Başkanlığı olarak Milli Savunma Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, sektörümüz ve diğer ilgili kurumlarla çok sıkı işbirliğinde çalışmaya devam edeceğiz. Projelerimizde yüzde 70’e varan yerlilik oranlarına ulaştık, bunu daha da artıracağız.

İnsansız hava araçlarında artık oyun değiştirici olarak sahada olan ürünlerimizin benzerlerinin kara, deniz üstü ve deniz altı araçlarında da hayata geçtiğini görmeye başladığımız günler çok yakın. Bu sistemlerin entegre çalıştığı muharebe ortamının bizi beklediğini biliyor ve biz de buna göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buna yönelik ortaya konacak çalışmaları destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Atışlı Testler için Mayıs İşaret Edilmişti

Deniz Araştırma ve Geliştirme Gönüllüleri Kültür, Sanat Öğrenci Topluluğu’nun, 25 Nisan 2021 tarihinde düzenlediği etkinlikte ULAQ SİDA hakkında sunum gerçekleştirildi. Ares Tersanesi İnsansız Sistemler Proje Yöneticisi Onur Yıldırım, hazırladığı “ARES TERSANESİ VE SİLAHLI İNSANSIZ DENİZ ARACI – ULAQ” sunumunda ULAQ hakkında yeni bilgiler paylaşmıştı.

Onur Yıldırım, ULAQ hakkındaki sunumunda ULAQ serisi İnsansız Deniz Araçlarının prototip platformu SİDA’nın Mayıs 2021‘de atış testlerinin yapılacağını belirtmişti. Ülkemizin ilk silahlı insansız deniz aracı olan ULAQ SİDA Ocak 2021’de denize indirilerek tecrübe seyirlerine başlanmıştı. Sunumda yer alan bilgiler arasında, ULAQ’ın gövde yapısının 70 knot gibi hızlara dayanabilecek, uygun bir altyapıda tasarlandığı da ifade edilmişti.

800 kilometre seyir menziline, saatte 129 kilometre sürate, gündüz/gece görüş kabiliyetine, milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip ve gelişmiş kompozit malzemeden üretilen SİDA; İstihbarat, Gözetleme ve Keşif, Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerin icrasında; karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya yüzer platformlardan kullanılabilecek. Ayrıca SİDA uydu haberleşmesi (SATCOM) özelliği sayesinde uzun iletişim menziline sahip olacak.

ULAQ Serisi İnsansız Deniz Araçları

Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ, 11 metre uzunluğa ve 2,70 metre genişliğe sahiptir. Ayrıca 6 ton deplasmana sahip olan SİDA, 2 ton görev yükü taşımaktadır. Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ, milli füze sistemleri üreticisi Roketsan ürünleri olan 4’lü podu ile 2,75″ Lazer Güdümlü Füze CİRİT ve 2’li lançeri ile Lazer Güdümlü Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi’yle (L-UMTAS) donatıldı. İnsansız Sistemler Proje Yöneticisi Onur Yıldırım, sunumunda söz konusu platformun SUNGUR ve STAMP gibi diğer silahların entegrasyonuna uygun bir altyapıya sahip olduğunu belirtmişti.

ULAQ serisi altı adet araçtan oluşmaktadır. Seride; Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA), İstihbarat Keşif ve Gözetleme yapabilen Elektronik Harp Aracı (ISR&EW), Su Üstü Savaş Aracı (ASuW – G/M), Mayın Karşı Tedbir Aracı (MCMV), Yangın Söndürme Aracı (FiFi) ve Denizaltı Savunma Harbi Aracı (ASW) bulunmaktadır.

Ares Tersanesi İnsansız Sistemler Proje Yöneticisi Onur Yıldırım, ULAQ serisindeki İstihbarat Keşif ve Gözetleme yapabilen Elektronik Harp Aracı (ISR&EW) sürümünde, net olmamakla beraber hibrit tahrik konusunun gündemlerinde olduğunu belirtmişti. Ayrıca bahse konu sürümde elektronik karıştırma olacağını da ekledi. Bahse konu sürümün, millî üretim TF-2000 fırkateynleri üzerinden su üzerine bırakılması planlanıyor.

Onur Yıldırım, ULAQ için farklı ülkelerden ilgi gösterildiğini ve Ares Tersanesine ziyaretlerin gerçekleştirildiğini söylemişti. Ayrıca ULAQ serisi İnsansız Deniz Araçlarının prototip platformu SİDA’nın yüzde 86 yerlilik oranın olduğunu belirtmişti. ULAQ için radar emici boya çalışmalarının olduğunu da sözlerine ekledi. ULAQ serisi araçların insansız hava araçları (İHA) ile müşterek bir şekilde çalışabileceği konusuna da söz konusu sunumda değinildi. Ayrıca gündemlerinde daha büyük insansız deniz platformlarında Atmaca yerine TRLG230 gibi güdümlü roketlerin entegrasyonu gibi çalışmaların olduğunu ifade etmişti.

Ares Tersanesi İnsansız Sistemler Proje Yöneticisi Onur Yıldırım, “Yakında 90m sınıfında ki gemileri üretecek kabiliyete ulaşacağız.” diyerek sunumunu sonlandırmıştı.

Kaynak: defenceturk.net