STCW'de revizyona mı gidiliyor?

STCW'de revizyona mı gidiliyor?

Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Yönetim Kurulu Başkanı Esben Poulsson, Manila’da yaptığı konuşmada, yaklaşık iki milyon gemi adamının eğitim ve belgelendirmesi için küresel standartları belirle

adscode

STCW, 2010 yılındaki “Manila Değişiklikleri” nin kabul edilmesiyle revizyona uğramıştı ancak STCW rejimindeki köklü bir revizyon, bundan tam 25 yıl önce IMO Üye Devletleri tarafından üstlenilmişti.

Poulssonn: “İşverenlerin, STCW’a göre belgelendirilmiş zabitlerin, gemide görevlendirilmesi öncesinde ilave eğitim ve değerlendirmelere tabi tutmaları sıradan bir olay. Bu durum, mevcut konvansiyonun 21. Yüzyılın ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamadığının sorgulanması konusunu gündeme getiriyor. “ dedi.

Esben Poulsson konuşmasının devamında: “Tam anlamıyla revize edilmiş bir STCW rejiminin sektörün artan otomasyon ihtiyaçlarını karşılamak üzere teknolojik gelişmelere çok daha etkili bir şekilde adapte olmasını sağlayacaktır. Değişen dünya filosunun ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli esnekliğe sahip bir yapı oluşturulmalı ve gemiadamlarının yeterlilik birikimleri ve sertifikasyonuna daha modüler bir yaklaşım geliştirilmelidir. Yeni teknolojilerin gelişi, gemiadamlarının gemi üzerindeki görevlerini ve bu görevleri icra etmek için gerekli bilgi ve becerileri üzerinde de değişiklikleri beraberinde getiriyor.” İfadelerini kullandı.

Revize edilen sözleşme (STCW), şeffaflık ve gözetim uyhulamalarının sağlamlığı geliştirmeyi hedeflemeli diyen Poulsson, “Sözleşmede beyaz liste olarak bilinen listede yer alan ve uygunluk konusunda IMO ile iletişim içerisinde bulunan, fiilen herkesi etkileyen ülkeler gerçekte artık küçük bir amaca hizmet etmektedir. ICS, yerine daha iyi bir uygulama getirilmedikçe mevcut listeyi ortadan kaldırmayı istemiyor ancak yetkin ve kaliteli denizcilerin görevlendirilmesine devam edilmesi için daha şeffaf ve düzgün bir ulusal denetim sistemi oluşturulmalıdır” diye konuştu.

Poulsson, ICS’nin STCW 2010 değişikliklerini eğitimdeki yeni gelişmeleri veya gemilerin işletilmesi için gerekli olan yetkinlikleri karşılamak için gerekli yapısal değişiklikleri oluşturmadan yeni eğitim ve sertifikasyon hükümlerini ekleyen geçici bir revizyon olarak görüyor.

IMO’nun 1990’ların başlarında bugün dünya klasında eğitim kurumlarına sahip olan o dönemde yeni oluşan gemiadamı ihraç eden ülkelerin, gemi adamlarının eğitim standartları gereksinimleri ile ilgili çağrısına olumlu bir yanıt verdiğini hatırlatarak,” Tüm sektör paydaşlarının katılımıyla, IMO üye devletleri tarafından 1995’te nihai halini alan sözleşmenin (STCW) kapsamlı bir revizyonunu tabi tutulamsının dikkate alınması için artık doğru bir zaman olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.