TAHIL ANLAŞMASI İPTAL! DÜNYA ENDİŞELİ...

TAHIL ANLAŞMASI İPTAL! DÜNYA ENDİŞELİ...

Rusya’nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesinin ardından dünya liderleri art arda açıklamalar yaptı.

adscode

Kararın özellikle düşük gelirli ülkelerdeki açlık krizini daha da kötüleştirmesinden endişe ediliyor.
Rusya’nın Kırım’da gemilerine yönelik saldırılar sonrası İstanbul’da imzalanan ve küresel gıda krizini çözmeyi amaçlayan tahıl koridoru anlaşmasından çekilme kararı tüm dünyada en kırılgan nüfusları etkileyen küresel gıda krizinin daha da kötüleşeceği endişelerine neden oluyor. Avrupa Birliği Rusya’yı kararından dönmeye çağırırken, Rusya Sivastopol saldırılarını koridora yapılmış bir saldırı olarak görüyor. ABD, Rusya’yı gıdayı bir silah olarak kullanmakla suçlarken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky kararın bugüne ait olmadığını, Rusya’nın koridordaki trafiği eylül ayının başlarından itibaren yavaşlattığını söyledi.

Tahılın %47’si Avrupa’ya, %16’sı Türkiye’ye %13’ü Afrika’ya gitti

Rusya önceki gün Ukrayna’nın, ilhak edilen Kırım’daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirmişti. Küresel gıda krizinin çözümü için Türkiye’nin koordinasyonunda yürütülen Karadeniz Tahıl Girişimi, 22 Temmuz’da İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanmıştı. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan “gıda krizi” riskinin ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye’nin çabalarıyla oluşturulan “tahıl koridoru”ndan bugüne kadar 408 gemi ile 9,2 milyon tondan fazla tahıl taşındı. Bu taşınan tahılın neredeyse yarısı (%47) Avrupa’ya, yüzde 20’si Asya’ya, yüzde 16’sı Türkiye’ye, yüzde 13’ü Afrika’ya ve yüzde 4’ü Ortadoğu’ya sevkedildi.

AB Rusya’yı kararını geri almaya çağırıyor

Avrupa Birliği (AB), Rusya’yı, Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilme kararından vazgeçmeye çağırdı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sosyal medya hesabından, Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl gönderilmesini sağlayan anlaşmayı askıya alma kararına ilişkin paylaşımda bulundu. Rusya’nın Karadeniz anlaşmasına katılımını askıya alma kararının savaşın neden olduğu küresel gıda krizine karşı ihtiyaç duyulan tahıl ve gübrelerin ana ihracat rotasını riske soktuğuna işaret eden Borrell, “AB, Rusya’yı kararını geri almaya çağırıyor.” ifadesini kullandı.

Avrupa Komisyonu Sözcüsü Nabila Massrali, ise tahıl anlaşması taraflarının anlaşmayı tehlikeye atabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınmaları gerektiğini söyledi. Massrali Sputnik’e verdiği demecinde tahıl anlaşmasının taraflarının anlaşmayı tehlikeye atabilecek tek taraflı eylemlerden kaçınması gerektiğini belirtti ve şöyle konuştu: “BM’nin anlaşmayı korumaya yönelik çabalarını destekliyor ve tüm tarafların, dünya çapında milyonlarca insanın gıdaya erişimini olumlu yönde etkileyen ve kritik bir insani girişim olan Karadeniz Tahıl Girişimi’ni tehlikeye atabilecek tüm tek taraflı eylemlerden kaçınmaları gerektiğini vurguluyoruz.”

İNGİLTERE: Rusya açlık çeken ülkelere ihraca izin vermeli

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Rusya’nın tahılın açlıkla karşı karşıya kalan ülkelere ihraç edilmesine izin vermesi gerektiğini söyledi. Cleverly, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Rusya’ya kıtlıkla karşı karşıya olan ülkelere tahıl tedarik etme imkanını sağlama çağrısı yaptı ve “Birleşmiş Milletler’in (BM) Karadeniz Tahıl Girişimi, küresel gıda güvenliğini sağlamada önemli bir rol oynuyor. Rusya, tahılın açlıkla karşı karşıya kalan ülkelere ihraç edilmesine izin vermeli” ifadelerini kullandı.

İTALYA anlaşmanın yenilenmesini umuyordu

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına yönelik anlaşmanın yenilenmesini umduğunu söylediği bildirmişti. Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Meloni ve Zelenskiy’nin bugün telefon görüşmesi gerçekleştirdikleri, İtalyan liderin, uluslararası ittifaklar çerçevesinde Roma’nın, Kiev’e siyasi, askeri, ekonomik, insani ve yeniden yapılanma alanlarındaki desteğini yinelediği kaydedildi. İtalya’nın, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırganlığını sona erdirmek için faydalı tüm diplomatik çabaya bağlılığını teyit ettiği belirtilen açıklamada, “Başbakan, olası bir gıda krizinin önlenmesi için temel teşkil eden Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına yönelik anlaşmanın yenilenmesini umduğunu söyledi.” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Dünya Gazetesi