TÜRK BİLİM İNSANLARI MÜSİLAJ SORUNU İÇİN MARMARA DENİZİ'Nİ UZAYDAN ANALİZ ETTİ
Türk bilim insanları müsilaj sorunun çözümü için NASA’nın kod ve verileriyle Marmara’yı uzaydan metre metre analiz etti.
TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu’nda rapor sunan Gebze Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taşkın Kavzoğlu, şu anda çeşitli ülkelere ait 4 bin 84 uydunun aktif izleme yaptığını, Çin’in 9 yıl içinde 4 bine yakın uyduyu daha Afrika’daki madenler başta olmak üzere, dünyayı analiz etmek için göndereceğini kaydetti. Kavzoğlu, “denize tekneyle çıkıp bakmanıza gerek yok; aslında uzaydan her gün, her saniye gözetlemek ve verilere bakmak mümkün. Kimseden de izin almak zorunda değilsiniz” ifadelerini kullandı.
Marmara’daki müsilaja ilişkin şu an uluslararası dergilerinde yayınlanmak üzere olan ve basınla henüz paylaşılmayan bilimsel çalışmayı da açıklayan Kavzoğlu, “İlk kez sonuçları burada paylaşıyorum; Marmara’nın günlük olarak nokta bazlı izlenmesi. Avrupa Uzay Ajansı’nın gönderdiği bir uydudan fitoplankton -alglerin özellikle- Marmara Denizi’ndeki dağılımının günlük olarak nasıl görülebileceğiyle ilgili bazı grafikler, bunlar da yeni. Bunların yorumlanmasını deniz bilimci ve çevreci arkadaşlarla çalışarak ortak yayın projeleri yapıyoruz” dedi. Avrupa Uzay Ajansı ve ABD’deki özel bir firmadan uzaydan bir sigara paketini görecek kadar uydu verisi temin ettiklerini belirten Kavzoğlu, Marmara’da 4 bin 25 kilometrekarelik alanda bugüne kadar yaptıkları inceleme sonuçlarını detaylı anlattı.Marmara’daki müsilaja ilişkin şu an uluslararası dergilerinde yayınlanmak üzere olan ve basınla henüz paylaşılmayan bilimsel çalışmayı da açıklayan Kavzoğlu, “İlk kez sonuçları burada paylaşıyorum; Marmara’nın günlük olarak nokta bazlı izlenmesi. Avrupa Uzay Ajansı’nın gönderdiği bir uydudan fitoplankton -alglerin özellikle- Marmara Denizi’ndeki dağılımının günlük olarak nasıl görülebileceğiyle ilgili bazı grafikler, bunlar da yeni. Bunların yorumlanmasını deniz bilimci ve çevreci arkadaşlarla çalışarak ortak yayın projeleri yapıyoruz” dedi. Avrupa Uzay Ajansı ve ABD’deki özel bir firmadan uzaydan bir sigara paketini görecek kadar uydu verisi temin ettiklerini belirten Kavzoğlu, Marmara’da 4 bin 25 kilometrekarelik alanda bugüne kadar yaptıkları inceleme sonuçlarını detaylı anlattı.
Uzaydan izleme dışında ayrıca sahaya indiklerini kara ve denizden topladıkları örneklerle laboratuvar analizleri gerçekleştirdiklerini ifade eden Kavzoğlu, “özel cihazlar sayesinde 400 nanometre ile 2.500 nanometre arasında insan gözünün göremediği aralığı, müsilaj ne kadar, nasıl bir yansıma yapıyor, EKG, kalp grafisine benzer bir grafisini çıkarttık” dedi. Kavzoğlu, uzaydan analiz çalışmasının fotoğraflarını da göstererek şunları söyledi: “Aramıza NASA’da 2-3 yıl çalışmış bir arkadaşımız katıldı. NASA’nın verilerini ve kodlarını kullanarak bir analiz yaptık. Günlük olarak her gün bu haritayı üretebiliyor, nokta bazlı da şunları çıkartabiliyoruz: Müsilaj ne kadar hareket etmiş? Niye bu değişiyor? Çünkü akıntı ve rüzgâr var. Termal görüntülerden müsilaj nasıl tespit edilir? Derin ve temiz olan bölgelerde deniz suyu sıcaklığı uzaydan tespit ediliyor. Denizin üstündeki müsilaj tabakasının kalınlığından dolayı hem ısıyı aşağı geçirmiyor hem oksijen geçmiyor hem kendi içerisindeki kalın tabakadan dolayı ısınan bir organizma var ortada. Bu termal görüntülerden, denizin üzerindeki ısı değişiminden, müsilaj nerede, ne kadar kalınlıkta olduğunu haritalayabiliyoruz. Bunu da 30 metreye kadar düşürebiliyoruz.”
Kaynak: Milliyet
0 Yorum