TÜRKİYE DENİZCİLİK ZİRVESİ, İKİNCİ GÜNÜNDE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR...

TÜRKİYE DENİZCİLİK ZİRVESİ, İKİNCİ GÜNÜNDE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR...

Türkiye Denizcilik Zirvesi'nin ikinci gününde "GEMİ İNSANI İSTİHDAMI: MLC SÖZLEŞMESİNİN ETKİLERİ" isimli panel düzenlendi.

adscode

Türkiye Denizcilik Zirvesi, ikinci gününde önemli başlıkları tartışmaya ve vizyon üretmeye devam ediyor.

Panelin ikinci gününde başlangıç oturumunda, MLC 2006 sözleşmesinin tüm detayları ile ele alındı.

Panelistler, gemi adamlarının çalışma sözleşmelerini ve denizcilik firmalarının bu sözleşmeler üzerindeki yükümlülüklerini, çalışma saatlerini, sağlık ve emniyetini, yaşam alanlarını, iaşe standartlarını ve gemi adamlarının refahını içeren konuları geniş bir yelpazede ele aldı.





Moderatörlüğünü Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Akademisyen Prof. Dr. Ersan Başar yaptığı "GEMİ İNSANI İSTİHDAMI: MLC SÖZLEŞMESİNİN ETKİLERİ" başlıklı panelin konukları ise; Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Ertüzün, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, TAİS Başkanı İbrahim KONTAYTEKİN, Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı İrfan Mete oldu.



Panelin başında Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan söz aldı. Ünal Baylan şu şekilde konuştu:

DIŞ TİCARETTE YÜKLERİN ÇOK BÜYÜK BİR BÖLÜMÜ DENİZ TAŞIMACILIĞI İLE GERÇEKLEŞİYOR

"Ülkemiz, özellikle denizcilik alanında ciddi yatırımlar yaptı. Teknolojik altyapı ve yetişmiş insan gücü konuları çok önemli bir noktaya taşındı.

Dış ticarette yüklerin çok büyük bir bölümü "deniz taşımacılığı" ile gerçekleşiyor. Birçok alanda avantajlı bir sektör. Tek seferde çok daha fazla yük taşınabiliyor. Pandemi sürecinde dahi, uluslararası ticaret aktif şekilde devam etti.

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI REKABETTE DAHA FAZLA PAY ALMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİN EN İYİSİNİ YAPACAĞIZ

Uluslararası araştırmalar nezdinde; 2026 yılında dünya çapında 96.000 zabitan açığı oluşacağı bekleniyor. Bilindiği üzere, Rusya ve Ukrayna gemi insanı arzı sağlayan iki ülkeydi. Aralarında yaşanan bu savaş doğrultusunda dünya çapında personel açığı bekliyoruz.

Biz bu süreçten nasıl daha az etkileniriz? sorusuna yanıt arayacağız. Denizcilik sektörünün uluslararası rekabette daha fazla pay alması için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bunu sağlayabilmek için, herkesin sorumluluk alması gerekiyor. Denizcilik eğitim kurumlarımızın durumu oldukça iyi. Sivil toplum kuruluşlarının bizlere desteğinden son derece memnunuz. Ancak, denizci adayı seçiminde daha ciddi planlamalar yapılmalı.

DENİZCİLİK MESLEĞİNE DEVAM EDECEK BİR PORTFÖYE İHTİYACIMIZ VAR

İstatistiklere baktığımızda; aktif çalışan 135.000 deniz insanımız var. Yeni bir sistemi devreye alıp, gemi insanlarımızın online sistem üzerinden işlemlerini gerçekleştirebileceği bir projemiz var. Uluslararası pastadan daha iyi bir pay alabilmek için "ingilizce" (dil) konusunun üzerinde duruyoruz. Denizciliği isteyen kişilere verdiğimiz eğitimler ile mesleği sevmeleri için onlara destek oluyoruz. Denizcilik mesleğine devam edecek bir portföye ihtiyacımız var." 



İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran panelde bir konuşma gerçekleştirdi. Kıran, şu açıklamalara yer verdi:

DENİZ TİCARET ODASI, ÇALIŞMA ŞARTLARININ DAHA İYİ OLMASI İÇİN HER ZAMAN FİKİRLERİNİ BEYAN EDER

"Önemli bir başlık altında buluştuğumuz bu panelde, sizlere büyük resmi anlatmaya çalışacağım. Deniz Ticaret Odası, bir işveren örgütüdür. Bu açıdan olayları değerlendirmesi gayet doğal. Deniz Ticaret Odası, çalışma şartlarının daha iyi olması için her zaman fikirlerini beyan eder ve idari makamlara bunun aktarır."

DENİZCİLİK GLOBAL BİR MESLEK

"Neticede çalışma barışının olmadığı bir ortamda işler karışabilir. Denizcilik global bir meslek. Diğer tüm sektörlerden farkı, uluslararası düzey olması.

Her gün başka insan ve başka milletler ile çalıştığınızı düşünün. Hayatınız boyunca bu işin bir dinamik boyutu var. Sektör ve idarenin tüm birimleri buna göre düşünüp hareket etmeli."



BAŞKANLIK SÜRECİMDE GÖRDÜĞÜM EN ÖNEMLİ PROBLEMLERDEN BİR TANESİ, KONULARA KALIPSAL YAKLAŞIMDA İLERLEMEK

"Denizcilikte IMO ve AB gibi çatı kuruluşlarımız var. Kuralları koyan mecralar belli. Bu kurallara uyan ülkeler kendi menfaatleri doğrultusunda aynı çatıda toplanıyor. Ülkemizde, dört yıllık başkanlık sürecimde gördüğüm en önemli problemlerden bir tanesi, hep kalıpsal bir yaklaşımda ilerlemek. Bizim istediğimiz farklı bir bakış açısı yaratılarak ilerlemek. Hazır bir kalıp ile ilerlemek yüzünden, vizyonumuzu ilerletemiyoruz."

ÖNÜMÜZDEKİ EN MÜHİM KONULARDAN BİRİ YABANCI BAYRAKTA ÇALIŞAN TÜRK GEMİ İNSANLARININ SOSYAL GÜVENLİK SORUNUDUR 

"Dünya değişiyor. 30 sene önce konuştuğumuz konuların esamesi okunmuyor. Dönüşüm süreci başladı ve devam ediyor. Rekabet etmek istiyorsak, oyunu kurallarına göre oynamalıyız. Geldiğimiz noktada, önümüzdeki en mühim konulardan biri, yabancı bayrakta çalışan Türk gemi insanlarının sosyal güvenlik sorunudur. Bunu detaylıca irdelemeliyiz. Dünya bu konuda çözümler buldu. Bizim de bu örnekleri gözden geçirerek, kendimize göre bir taslak oluşturmamız gerekiyor."

KAYNAK: TURKDENİZ.COM ÖZEL HABER