TÜRKİYE DENİZCİLİK ZİRVESİ'NDE "LOJİSTİK ODAĞINDA DENİZ YAPILARI ALTYAPISI" PANELİ DÜZENLENDİ

TÜRKİYE DENİZCİLİK ZİRVESİ'NDE "LOJİSTİK ODAĞINDA DENİZ YAPILARI ALTYAPISI" PANELİ DÜZENLENDİ

Türkiye Denizcilik Zirvesi'nin ikinci gününde "Lojistik Odağında Deniz Yapıları Altyapısı" paneli gerçekleştirildi.

adscode

Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Akademisyen Prof. Dr. Soner Esmer'in moderatörlüğünü yaptığı panelin konukları ise şu şekilde: AYGM Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, TÜRKLİM Başkanı Aydın Erdemir, TURMEPA Başkanı-İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu, TERSAN Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu, GEMAK CEO'su Birol Öner oldu.


AYGM Genel Müdürü Dr. Yalçın Eyigün, AYGM'nin Türkiye'de denizcilik altyapı çalışmaları ile ilgili detaylı bir sunum gerçekleştirdi.


Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan bir konuşma gerçekleştirdi. Tan yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Gemiler ekseninde kıyı yapılarımızı üç hususta inceliyoruz. Tersaneler, limanlar, gemi söküm tesisleri. Bilindiği üzere,
8333 km'lik bir kıyıya sahibiz. Bölgesel ihtiyaçlara göre yapılarımız değişiklik gösteriyor.

Tersaneler bazında ciddi bir ilerleme söz konusu. Teknolojiyi tersanelere iyi uyarladığımızı düşünüyorum. Kapasite durumu olarak da iyi ilerliyoruz. Bakım-onarım konusu, gemilerin sürdürülebilirliği açısından ciddi manada bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor. Tersanecilik sektörü bu ihtiyaçtan dolayı, bakım-onarıma yöneldi diyebiliriz.

Gemi inşa sanayimiz, teknolojiye sentez ve yeniliklerle birlikte ciddi bir dönüşüm yoluna girdi. Türkiye ve dünyada çok daha robotik tasarımlara ayak uydurmaya çalışılıyor. Aynı zamanda dekorbanizasyondan dolayı çevreci gemilere ciddi bir yönelim var. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; Türkiye, bu duruma çok ciddi bir başarı ile ayak uydurdu. Önümüzdeki süreçte ise, AB'nin "Yeşil Mutabakatı" kapsamında emisyon azaltma kararı; filomuzda ciddi bir yenilenmeye sebep olacak. Bunun için ciddi bir finans geliri gerekiyor. Ciddi anlamda çevreci gemi siparişleri veriliyor. Türk tersanelerin bu başarısı, sektörümüzün ulaştığı başarının bir göstergesidir."



TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir bir konuşma yaptı. Erdemir yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Türk limancılık sektöründe geleceği nasıl hazırlayacağız? sorusuna yanıt aramalıyız. Türkiye limancılığı modern yatırımlar ile bugünlere geldi. Türkiye bugün ihracat yapabiliyorsa, Türk sanayisi dünya ile rekabet edebiliyorsa, limanlarımızın bu rekabette çok büyük payı var.

Uluslararası ticarette "yüzde doksan" oranında deniz taşımacılığı yapılıyor. Türkiye'de toplam yük bazındaki gelişimde yüzde 183 büyüme yaşandı. Son yirmi yılda, ciddi bir yükselme yaşandı. Türkiye, ithalat-ihracat yatırımlarında önemli bir noktaya geldi.

Türkiye'nin limancılıktaki merkez üsleri de belli oluyor. 2022 yılının ilk ayında da bu büyüme devam ediyor. Türkiye coğrafyasının çok mühim avantajları var. Bunların farkında olarak teknoloji ve bilim ışığında vizyonumuzu yükseltmeliyiz." 



TURMEPA Başkanı - İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu bir konuşma gerçekleştirdi. TURMEPA'nın deniz temiz tutma misyonuyla çalıştığını belirten Kaptanoğlu:

"TURMEPA, 28 yıldır denizleri temiz tutma misyonuyla çalışan bir sivil toplum kuruluşu. Bu kurumun içinde bulunmaktan büyük bir gurur duyuyorum. Denizler neden temiz olmalı? Çünkü denizler temiz olmazsa, tabir-i caizse boğuluruz. Denizler her gün yanıyor. Kimse görmüyor. Biz denizciler bunun farkındayız. Geçen sene müsilaj olayı yaşandı. Denizlerin yanıtını hepimiz gördük. Bizler üzerinde düşen ciddi görevler var." dedi. 

Çevre eğitimi konusunda eğitim verdiklerini ifade eden Kaptanoğlu: "Bütün bunlar devam ederken, eğitimlerimiz de hız kesmeden devam ediyor. Çevre eğitim dersleri verdik. Sıfır Atık konusunu çok önemsiyoruz. Denizcilik sektörünün çok büyük avantajı var. Uluslararası bir sektör olması. Denizi kirletme oranını azaltmak zorundayız. Denizcilik bir kırılma noktası var. Çevre açısından çok büyük bir devrim olacak. Ancak buna nasıl yaklaşacağımız bizim denizcilikteki geleceğimizi belirleyecek. 2030-2050 konusundan bahsediyorum. Yapılacak regülasyonlar denizciliği temelden değiştirecek. Sıfır emisyon oluşana kadar çeşitli çalışmalar yapılmalı. Yoksa, global zincir kırılır. Ciddi hedefler söz konusu. Çok dikkat edilmesi gereken bir husus. İklim değişikliği konusu, bakış açımızı değiştirdi." şeklinde konuştu.



Daha sonra TERSAN Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nurettin Paksu söz aldı ve bir konuşma gerçekleştirdi. Paksu, yaptığı konuşmada 2008 krizi ve sonraki süreci denizcilik ve tersaneler başlıkları altında değerlendirdi:

"2008 krizi denizcilik sektörünü ve tersaneleri çok büyük şekilde etkilemişti. Bu kırılma noktası, denizcilikte ve tersanecilikte büyük değişimler yarattı. Uzakdoğuda birçok tersane kapanmıştı. Bizlerin de projeleri durma noktasına gelmişti. O tarihlerde bizler, (petrolün yüksek olduğu dönemlerde) balıkçı gemileri ile ilgilenmeye başladık.

Ondan sonraki süreçte fabrika balıkçı gemilerinde bir numaralı hâle geldik. Tersan Tersanesi olarak, yeni gemi inşa ve tamir üzerine çalışmaktayız. Tamamen enerjimizi rüzgar enerjisinden kullanıyoruz. Tersanemizde; balıkçı gemileri, yolcu gemileri, feribotlar, açık deniz destek gemileri, römorkörler, askeri projeler yapıyoruz.

Norveç'te yüzen feribotların çoğu Türkiye imalatıdır. "Sıfır atık" konusunu balıkçı gemilerinde yerine getiriyoruz. Balıkçı gemilerin kendine özgü soğutma sistemleri dahi mevcut. Denizden çıkan ürünün tamamını yeni bir ürün olarak kullanıyoruz.

Bu süreç ciddi bir başarıdır. Dünya'nın her tarafına yeni gemi inşa ihraç ediyoruz. Önümüzdeki süreçte gelen taleplerden; yaşanan enerji krizinden dolayı alternatif enerji kaynaklarının arandığını görüyoruz."



Son olarak GEMAK CEO'su Birol Öner konuşmasında "tamir tersaneciliği" konusunu detaylıca irdeledi. Öner şunları aktardı:

"2008 krizi ve sonraki süreci değerlendirdiğimizde; Türkiye'nin tersanecilik konusunda vizyonu biraz daralmıştı. Şimdi baktığımızda ise; tersanelerin yeni konusu gemi inşa oldu. Sektörümüz 80'li senelerin başlarında yaşanan krizden sonra gördü ki, finansman olmadan "yeni gemi inşa" yapılamıyor.

Bu krizden dolayı, "tamir tersaneciliği" ortaya çıktı. Tamir tersaneciliği, öyle bir boyut atladı ki, yılda 1500 gemiye yakın gemi tamiri yapılan bir kapasite ulaştık. Devasa bir büyüme yaşandı. Tamir tersaneciliği COVID-19 sürecini çok iyi değerlendirdi diyebiliriz. Hedefimiz çevresel konuda çok iyi noktalara gelmek. Müsilaj sorununda tersanecilik sektörü biraz hedef gösterildi. Ancak bilinmelidir ki; müsilajın sebebi tersaneler değildi.

Yoğun bir emek ile çalışıyoruz. Tersaneciliğimiz çok önemli bir olguya sahip. Çok büyük bir istihdam sağlıyoruz. Bu çok önemli bir şey. Doğru hedefler ile iyi noktalara geleceğiz."

KAYNAK: TURKDENİZ.COM ÖZEL HABER