TÜRKİYE'NİN İHRACAT İKLİMİNİ 'OMİCRON VARYANTI' DEĞİŞTİRDİ

TÜRKİYE'NİN İHRACAT İKLİMİNİ 'OMİCRON VARYANTI' DEĞİŞTİRDİ

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralıkta bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak 53,9’a geriledi.

adscode

Endeks, bu rakamla son 10 ayın en düşük seviyesini gördü. İklimin bozulmasında, ihracat pazarlarındaki ekonomik faaliyetlerde yaşanan Omicron kaynaklı aksamalar etkili oldu. Azalışa rağmen 50 eşik değerin üstünde kalan endeks, iyileşme trendinin azalarak da olsa sürdüğüne işaret etti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, aralıkta 53,9 oldu. Kasımda 55,1 olarak ölçülen endekste, ana ihracat pazarlarında yaşanan aksamalar nedeniyle talep koşullarındaki iyileşme son 10 ayın en ılımlı düzeyinde gerçekleşti.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi'nin Aralık 2021 dönemi sonuçları açıklandı. Buna göre, endekste eşik değer olan 50,0'nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50'nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

55,1 değerinin altında kaldı

Geçen ay 53,9 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ihracat ikliminde güçlenmenin sağlıklı bir şekilde sürdüğüne işaret etti. Bu gerçekleşmeyle birlikte mevcut iyileşme trendi 11 aya ulaşmış oldu. COVID-19 salgınının Omicron varyantının ortaya çıkması ve buna bağlı olarak ana ihracat pazarlarında yaşanan aksamalar nedeniyle talep koşullarındaki iyileşme son 10 ayın en ılımlı düzeyinde gerçekleşti. Endeks, kasımda kaydedilen 55,1 değerinin altında kaldı ve geçen yılın şubat ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD ve Almanya faktörü

Türk imalatçıları için önemli dış pazarlardan biri olan ve toplam ihracattan yüzde 6 pay alan ABD, aralık ayında talepteki büyümenin önemli bir kaynağı olmayı sürdürdü. Almanya'da 17 ay süren genişleme döneminin ardından üretimin hafif bir düşüş göstermesi dikkati çekti. Türk imalatçıların en büyük ikinci ihracat pazarı olan Birleşik Krallık'ta ekonomik büyüme belirgin bir şekilde yavaşlayarak son 10 aydır devam eden artış sürecinin en düşük hızında gerçekleşti. Rusya'da ekonomik aktivite 2 aylık daralmanın ardından ılımlı artış kaydetti. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Katar'ın da aralarında yer aldığı bazı Orta Doğu ülkelerinde yine güçlü büyüme gözlendi.

Kaynak: Dünya Gazetesi