Ünal Baylan: "2023 hedeflerimizi daha önceden yakalayacağımızı düşünüyorum"

Ünal Baylan: "2023 hedeflerimizi daha önceden yakalayacağımızı düşünüyorum"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Uludağ Üniversitesi Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu tarafından organize edilen ‘Geleceğe Yelken Aç’ isimli etkinliğe katıld

adscode

Ünal Baylan’ın etkinlikte yaptığı konuşmadan öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Son 20 yılda denizcilikle ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Filomuz gelişti ve çok modern limanlarımız var. Bu anlamda 2023 hedeflerimiz 3.5 milyon TEU konteyner elleçlenmesi vardı, limanlarımızda 550 milyon ton yük elleçlenmesi vardı. Türk sahipli filomuzun 35 milyon tona ulaşması hedefleniyor. Biz bu yıl Aralık sonu itibariyle limanlarımızda elleçlenen yük miktarı 500 milyon tonu aştı. Pandemiye rağmen bu çok ciddi bir rakam. Bunda itici güç, özel sektörün liman yönetimi ve ülkemizin iyi bir altyapıya sahip olması. Konteyner elleçlenmesi bu dönem pandemiden dolayı boş konteyner bulmakta sıkıntılar var. Onları da yavaş yavaş aşacağımızı umuyorum. Bu konuda da bazı çalışmalarımız var. Bu yılı 12 milyon ile kapatacağız.

"TÜRK SAHİPLİ FİLOMUZU 35 MİLYON TONA ÇIKARTMAYI HEDEFLİYORUZ"

Türk sahipli filo konusunda 30 milyon ton civarındayız. Hedefimiz 35 milyon ton. Türk bayraklı gemi sayımız azalsa da Türk sahipli gemi adedinde artış var. Türk bayraklı filomuzu artırmak istiyoruz. Bizim Türk sahipli Türk bayraklı güçlü bir filomuz olması gerekiyor. Bununla alakalı bazı çalışmalarımız olacak. Özellikle en büyük hedefimiz; dünyanın hiçbir yerinde problem yaşayan ya da rutin operasyonunda bazı sıkıntılar yaşayan gerek denizcimiz gerekse armatörümüzü yalnız bırakmamak için çalışma yapmak istiyoruz. Bununla alakalı dijital bir portal oluşturuyoruz. Çalışmalarına başladık. Bizi aradıklarında bulacakları, yaşadıkları tüm problemler gibi sıkıntıların çözülmesi için ekibimizle birlikte sorunları çözmeye devam edeceğiz.

"2023 HEDEFLERİMİZİ DAHA ÖNCEDEN YAKALAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"

Dijitalleşme anlamında birçok projemiz var. Bununla alakalı bu yıl bütçemize bir ödenek konuldu. 65 milyon TL’lik bir bütçe elde ettik. Biz yatırımcı bir kuruluş değiliz. Biz düzenleyici bir birimiz. Buna rağmen insanların hayatını nasıl değiştirebiliriz, ticareti nasıl geliştirebiliriz gibi konulara fokuslanmış durumdayız. 2023 hedeflerimizi daha önceden yakalayacağımızı düşünüyorum. O yüzden 2023 hedeflerimizi artırmayı hedefliyoruz.

"DÜNYA DENİZLERİNDEKİ TÜM DENİZCİLERİMİZİN SORUNLARININ ÇÖZÜLMESİ İÇİN HASSASİYET GÖSTERİYORUZ"

Pandemi döneminde limanlarımızı mümkün olduğu kadar açık tutup, bize gelen talepleri çözmeye çalıştık. IMO’nun denizcilerin kilit personel ilan edilmesiyle alakalı çalışmaları vardı. Bu uzun süredir gündemdeydi. Kasım ayında bununla alakalı adımımızı attı. Gerek Sağlık Bakanlığı gerek İçişleri Bakanlığı ile ortak bir çalışma yaparak bir mevzuat yayınladık. Pandemi dönemlerinde, özellikle kısıtlamaların ortaya dönemlerde birçok kuralı hayata geçirerek birçok kolaylık sağladık. Şu an ülkemizde ve dünyada Türkiye Cumhuriyeti’nin gemiadamları kilit personel ilan edildi. Bunu IMO’ya da bildirdi. Bununla alakalı gemiadamı değişimleri ya da lojistik söküm çalışmaları pandemiden etkilenmeyecek sektörler arasına alındı. Bireysel olarak da bu işlerle ilgileniyoruz. Herhangi bir gemiadamımız bize ulaştığında; ‘Uzun zamandır gemideyim, gemiden ayrılamıyorum, bununla alakalı bürokrasiye takılıyorum’ dediğinde bunu da bireysel olarak hallediyoruz. Ulusal ve uluslararası kuruluşlarla kontak sağlayarak bu sıkıntıları çözüyoruz. Son olarak Mısır’da benzer bir sıkıntıyı çözdük. Genel ve bireysel anlamda talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Türk armatör ve gemi sahiplerine her fırsatta gemilerinde 11 aydan fazla personel kalmaması için tavsiyelerde bulunuyoruz. Dünya denizlerindeki tüm denizcilerimizin sorunlarının çözülmesi için ciddi hassasiyet gösteriyoruz.

STAJ KONUSU...

Staj bulmakta zorluklar yaşanıyor. Bu sorunu çözmek için fizibilite çalışması yaptık. Bir projeye başlamayı düşünüyoruz. Taşımacılıkta çok tercih edilmeyen taşıma türleri ile alakalı bir gemi bulup, hem o gemiyi o hatta çalıştırmak; bu Ro-Ro gemisi olabilir hem de yolcu bölümünde denizcilik öğrencilerinin stajını karşılamak gibi bir projemiz var. Bunun dünyada örnekleri var. Özellikle çok fazla denizci öğrencisi olan ülkeler böyle modeller işletiyorlar. Bunu yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımız olacak. Gemi istihdam ofisleri ile ilişkilerimiz geliştirerek denizcilik okullarındaki öğrencilerin staj bulmaları için yardımcı olabileceklerini umuyorum. Bu konuda faydalı toplantılar yaptık.

"FİLOYU YENİLEMEYE BAŞLIYORUZ"

Eski bir filomuz var. 2016 yılında teşvik ile ilgili bir kanun çıkmıştı. Biz göreve geldikten sonra bir mevzuat hazırladık. Yılda en az beş tane mevcut koster filosundaki gemiye destek vermeyi planlıyoruz. Bu geminin hurdaya ayrılması şartı var. Filodan çıktıktan sonra hurda bedeli alınıyor. Biz hurda bedeli kadar kendisine para ödeyeceğiz. Biz bu ücreti armatöre değil de gemiyi inşa eden tersaneye ödeyeceğiz. Daha yasalaşmadı ama prosedürümüz bu şekilde olacak. Ülkemiz lider gemi söküm ülkelerinden biri. Bu konuda hurda ton başı bir fiyat var. Sektörden gelen talepler var. Bunu nasıl artırabiliriz diye çalışmalarımız oldu. Her yıl beş tane gemi konusunda bir seçim yapacağız. Seçimi en yaşlı gemiden başlayarak yapacağız. Adil bir yönetim sergileyip sektörün tüm paydaşlarına eşit mesafede olarak çözüm üretmek istiyoruz. Bu tür mevzuatlarda en önemli düşüncemiz; seçimi nasıl yaparsak herkese adil davranmış oluruz ve herkes devletten bu anlamda beklediği teşviği doğru alabilir. Bize yapılan başvurularda en yaşlı beş gemiden başlamayı planlıyoruz. Eğer bir aksilik çıkmazsa 2021 yılında beş tane hurdaya giden gemimize yeni gemi yapılması için teşvik vereceğiz. Teşvikleri artırmayı planlıyoruz.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM