WSJ: UKRAYNA, TÜRKİYE'DEN ÇALINTI TAHIL TAŞIYAN GEMİYE EL KOYMASINI İSTEDİ

WSJ: UKRAYNA, TÜRKİYE'DEN ÇALINTI TAHIL TAŞIYAN GEMİYE EL KOYMASINI İSTEDİ

Ukraynalı savcılar, BAE merkezli bir şirkete ait Panama bandıralı bir geminin Rusya işgali altındaki bölgelerden çalınan 19 bin ton arpa taşıdığını, geminin Türkiye’de demirlediğini iddia etti.

adscode

Ukraynalı yetkililerin Türkiye’den 19 bin ton çalıntı tahıl taşıdığını iddia ettikleri bir gemiye el koymasını talep ettiği ileri sürüldü.

ABD’nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinden Jared Malsin ve Anna Hirtstein’in haberine göre, Ukraynalı yetkililer, başkent Kiev’deki savcıların Rusya’nın işgali altındaki bölgelerden çalındığını iddia ettikleri 19 bin ton tahıl taşıyan Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Panama bandıralı gemiye Türkiye’nin el koymasını talep etti.

Gazetenin haberine göre, 19 bin ton arpa taşıyan Bomustafa O isimli tahıl gemisi, 17 Nisan Pazartesi günü Samsun limanına geldi. Gemi limana varmadan günler önce ise Ukraynalı savcılar Türkiye’ye yazılı bir talepte bulunarak Türkiye'deki yetkililerden gemiye el koymasını istemişti. Savcıların iddiasına göre, geminin taşıdığı arpa, Rusya’nın yasadışı şekilde ilhak ettiği Kırım’daki bir limandan yüklenmişti. 

Ukraynalı savcılar, Türkiye’den gemideki tahıllardan örnek almalarını ve geminin kaptanı ile mürettebatını sorgulamalarını da talep etti. Savcılar, Ukrayna’da açılan bir soruşturmaya atıfla, geminin Kırım açıklarındaki Kerç Boğazı’nda demirlediği sırada başka gemilerden tahıl aldığını ileri sürdü. İddiaya göre, söz konusu transferlerden bazıları mart ayında yapılmış ve bu esnada geminin takip sistemi kapatılmıştı. 

‘TÜRKİYE, İDDİALARI SORUŞTURDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ’

Savcıların Türkiye'ye ilettiği yazılı talebe ve uluslararası gemicilik veritabanı Equasis’e göre, Dubai merkezli Tower Shipping Co. şirketinin idare ettiği tahıl gemisi, şirketin iştiraklerinden olan Alvion Maritime Ltd. şirketine ait. WSJ’nin aktardığına göre, iki şirketin temsilcilerine de konuyla ilgili görüşlerini almak için ulaşılamadı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın da yorum taleplerine yanıt vermediğinin aktarıldığı haberde, Türkiye hükümetinin 2022 yılında ‘çalıntı tahıl’ iddialarını soruşturduğunu açıkladığı hatırlatıldı. Gazete, “Türk hükümeti, konuya ilişkin herhangi bir soruşturmanın sonuçlarını henüz kamuoyuyla paylaşmadı” bilgisini verdi. 

‘RUSYA, FARKLI KAYNAKLARDAN GELEN TAHILI DENİZDE BİR ARAYA GETİRİYOR’

Rus şirketlerinin denizde farklı kaynaklardan gelen tahılları karıştırarak ‘karmaşık bir kaçakçılık operasyonu’ yoluyla Ukrayna’dan çalınan tahılı sevk ettiğini iddia eden WSJ, Kremlin’in bu iddiaları yalanladığını yazdı. 

Gazete, “Kiev, geçtiğimi temmuz ayında çalıntı tahıl ile dolu başka bir gemiye el koyması için Türkiye’ye kamuoyu önünde çağrı yaptıktan sonra Türk yetkililer son aylarda çalıntı Ukrayna tahılının satın alınmasını önlemek için sessizce adımlar attı” değerlendirmesini paylaştı.

HABERİN KAYNAĞI: GAZETE DUVAR