2023 YILINDA DENİZ TAŞIMACILIĞINI RESESYON MU BEKLİYOR?

2023 YILINDA DENİZ TAŞIMACILIĞINI RESESYON MU BEKLİYOR?

Analistlerin yaptığı araştırmalar sonucunda; global bir resesyon beklentisi olduğu öngörülüyor. 

adscode

Küresel resesyon endişesine; 2023 yılında Rusya-Ukrayna çatışması, yükselen enflasyon ve para politikası döngüleri sebebiyet veriyor.

Yapılan anketlerin sonucunda varılan sonuçlardan biri ise; enflasyonist baskının %34 oranında etki edeceği, Çin'deki büyümenin de %33 oranın yavaşlayacağı şeklinde.

"Önümüzdeki iki yıl deniz taşımacılığı için hangi riskleri öngörüyorsunuz?" sorusuna verilen anketin yanıtları şu şekilde:

Global Resesyon = %49,74

Düzenlemelerdeki belirsizlikler = %28.80

Gemi sayılarının fazlalığı = %11.52

Diğer = % 5.24


Finansmana erişim = %4.71



"2023'te en iyi performansı hangi tip gemiler gösterecek?" sorusuna verilen yanıtlar ise sırasıyla:

Tanker = %40


Konteyner = %27

Kuru Yük = %14

Ro-Ro = %11

Diğer = %8




Dekarbonizasyon endişeleri de deniz taşımacılığı konusunda büyük bir soru işaretine sahip.

Deniz taşımacılığının stratejik beklentiler konusunda maruz kalacağı risk faktörleri de günden günde etkisini artırıyor. IMO'nun beklentileri doğrultusunda emisyonların azalması ve yeşil dönüşüm konuları gündemdeki sıcaklığını sürdürüyor.tdmözelhaber.

Karbonsuzlaştırma ve yeşil dönüşüm maliyetleri, armatörlerin gelecekteki denizcilik sektörü endişeleri arasında en üst sıralarda yer alıyor.

İlk olarak pandemi, ardından Rusya-Ukrayna savaşı birçok emtianın dünya ticaretinde ne kadar hassas bir durumda olduğunu yeniden kanıtladı.

Tüm bu kaygılar, belirsizliğini koruyarak devam ediyor. Yapılan anlaşmalar, ülkelerin birbirlerine uyguladığı ambargolar ve keskin tutumları, dünyadaki denizcilik taşımacılığını olumsuz etkilemeye devam edecek gibi gözüküyor.

TÜRK DENİZ MEDYA