Ahmet Aybar: "İnternet olmadan gemide kalmak sıkıntılı süreç oluşturuyor"

Ahmet Aybar: "İnternet olmadan gemide kalmak sıkıntılı süreç oluşturuyor"

Gemilerde internet kullanımı son dönemlerde neredeyse zorunluluk haline gelmiş durumda. Biz de Expomaritt Exposhipping 2019 Fuarında IEC Telecom Genel Müdürü Ahmet Aybar ile bu konu hakkında bir röpor

adscode

Firmanız ne tür hizmetler veriyor? Kısaca bahsedebilir misiniz?

Hem gemi üzerinde hem de sabit kullanılabilecek, elde tutulabilecek ve taşınabilecek ürünlerimiz var. Portföyümüz telefonlardan başlıyor. Uydu telefonlarının ve el cihazlarının gemi versiyonları, küçük ve büyük antenler, megabayt kullanımı için antenler, sadece telefon için kullanılabilecek cihazlardan sınırsız internete kadar hizmet sağlayabiliyoruz. Gemi üzerinde artık 24 megabit hızlara çıkılabiliyor. Bu da karadaki hızlara neredeyse yakın hızlarda internet vermek artık mümkün. Bunların hepsinin belli bir maliyeti var. İhtiyaca göre şekillenebiliyor.

Özellikle ticari gemilere hangi tip cihazlar monte etmek gerekiyor?

Ticari gemilerde ihtiyaca yönelik olarak çalıştıkları bölgeye göre, hangi bölgeye çalışıyorlar, global mi çalışıyorlar sorularının cevaplarına göre bölgesel uydulardan veya global uydulardan hizmet verebiliyoruz. Sadece telefon ile görüşmek istiyorlarsa ona uygun da cihazlarımız var. Telefon ile görüşüp konum gönderebilecekleri cihazlarımız bulunuyor. Bunlar küçük balıkçı tekneleri ve yatlarda da kullanılabiliyor.

Panik odalarında telefon ihtiyacı olabiliyor. Panik odasına kapatıp dışarıdaki anten kesildiği zaman gizli bir anten konulabiliyor. Telefon ile dışarı ile haberleşme sağlanabiliyor. Bu tip çözümlerden ihtiyaca göre e-mail, online monitoring yani sistemlerin takibi ve uzaktan videolu bakıma kadar çözüm sunabiliyoruz. Şu andaki portföyümüzde uydu telefondan internete kadar, sınırsız internete gidecek çerçevede şekillendirebileceğimiz çözümlerimiz var.

Biz üç yıldan beri IEC Telecom olarak Türkiye’deyiz. Uydu tarafındaki ana firmaların hemen hemen hepsiyle iş birliği olan direkt partner olan bir firmayız. Sektörde üç büyük uydu firması var. Biz bu üç firma ile direkt çalışıyoruz. Bu anlamda Türkiye’deki bu firmalarla direkt partner ilk kuruluşuz. 2016’da kurulduk.   IEC Telecom Fransa kökenli bir firma. Fransa ve Dubai’de iki ana şirketimiz var. Bunların haricinde dünya üzerinde on ayrı ülkede 12 lokasyonumuz bulunuyor. Dünyanın her yerinde hizmet verebilir durumdayız. Bizim amacımız insanlara cihazlarla birlikte haberleşme hizmetini de kullanırken gerekli uygulamaları da sağlamak.

Hangi tip uygulamalar var?

Güvenlik uygulamaları, Siber Güvenlik Uygulamaları, Anti Virüs çözümleri, yönetim araçları, network yönetimi, personele uydu haberleşme imkanı verecekleri ve onları yönetecekleri yazılımlar; şu kadar megabayt veya gigabayt kullansın, şu saatlerde kullansınlar gibi… Gemilerden artık online bilgiler alınmak isteniyor. Günümüzde gemilerdeki birçok sistemin otomasyon araçları var, bu bilgilerin merkeze aktarılması için uydu internet sistemleri kullanıyor. Navigasyon için kullanılan haritaların indirilmesi gibi uygulamaları yönetecek altyapıların da sağlanması gerekiyor. Bu platformda kendi geliştirdiğimiz donanım ve yazılımlar var. Uydu tarafında anlaşmalı olduğumuz firmalar ve onlara üretim yapan cihazlar var. Antenler, Router/Firewall vb. Arka planda da bizim yönetim yaptığımız kendi araçlarımız var. Bunların web tarafında kullanıcıların bilgi alabilecekleri, faturalarını görebilecekleri, kullanımlarını izleyecekleri, sorunlarını bildirecekleri ara yüzlerimiz var.

Her gemiye montaj yapılabiliyor mu ve montaj süresi ne kadar?

Her gemiye sistemlerin montajı yapılabiliyor. 10 metrelik teknenin de aslında uydu sistemlerine ihtiyacı var.  20 cm çapında iki kilogramlık bir anten ile de internet hizmeti verilebiliyor. Daha küçük antenlerimiz de var. Bunlardan da telefon görüşmeleri ve birçok mobil uygulamayı kullanma imkanınız olabiliyor. Antenin büyüklüğünden ziyade gemideki ihtiyaç daha önemli. Yüksek hızlara çıkmak için daha büyük antenlere ihtiyaç olabiliyor. Ticari gemilere de bu tip antenleri öneriyoruz. İyi bir planlamayla gemide gerekli ön hazırlıklar yapıldıysa kurulumunu bir kaç saat içinde bile bitirebilirsiniz.

Karadan son derece uzak noktalarda internet hizmeti vermede sıkıntı yaşanabiliyor mu?

Açık denizde anten uyduyu gördüğü sürece bağlantı kopmuyor. Hava şartlarından minimum derecede etkileniliyor. Hava şartlarından etkilenmemesi için sistemlerimiz ile back up alıyoruz. Ağır hava koşullarında ana antende veya herhangi bir başka sorundan dolayı kesinti olduğunda ikinci bir anten ile backup’ını yapıyoruz. Fuarda Thuraya VSAT+ isimli yeni bir çözümümüzü tanıtıyoruz. Thuraya VSAT+ ile dünyanın neresine giderseniz farklı uydular ile kesintisiz hizmet sağlayabiliyoruz. Bizim amacımız müşterimize ihyacı olan yüksek hıza çıkacağı internet hizmeti ve bunun yedeğini de sağlamak. Eğer gemide sınırsız internet verecekseniz ve bütün her şeyinizi internet üzerinden yapmaya başlarsanız yedekleme çok önemli hale gelmiş demektir. E-mailler, planlı bakım uygulamaları, haritalar ve hava durumuna internet üzerinden bakılıyor. Bir kesinti olduğu anda back up hizmetimiz var. Artık eskisi gibi internet olmadan haftalarca, aylarca gemide kalmak yeni nesil gemilerde ve personelde sıkıntılı bir süreç oluyor.

Armatörün personelin internet kullanmasının işini yavaşlatacağı görüşü hakim. Armatörlerin talepleri nasıl? Bu tip görüşü nasıl engelleyebiliyorsunuz?

İki tip müşteri var. Bir kısmı ‘İnternet verirsem personel motive olur ve bana daha iyi hizmet verir’ şeklinde düşünüyor.  Bir kısmı da ‘İnternet verirsem işini aksatır’ diye düşünüyor. İki görüş de kısmen doğru. Aslında mürettebata internet verdiğiniz zaman personeli yönetmeniz lazım. Personele kontollü bir internet verilmesi lazım. Kullanımı miktarı veya zaman kısıtlamaları sağlayacak bir yöntem geliştirmeniz gerekiyor. Bunu belirli alanlara interneti vererek yapabilirsiniz, bütün gemiye internet verebilirsiniz ama belirli saatlerde kullanmasını sağlayabilirsiniz. Bunu personel bazında da yapabilirsiniz. Bu personel şu vardiyasında kullansın şu saatler arasında, bu personel izin saatlerinde kullansın gibi yönetim araçları var. Bunlar gemiden ya da şirketten de yönetilebiliyor. Haberleşme hizmetini verdiğimiz sürece de teknik destek sağlıyoruz.

Armatörlerin gemide internete bakış açısı nasıl?

Eski jenerasyon ‘Eskiden internet mi vardı’ diyor. Bu görüşü eski kaptanların bazıları da paylaşıyor. ‘Biz eskiden işimizi telsizle görüyorduk. O zaman bu gemi gitmiyor muydu? İnternet verelim ama personel internet de olmadan hayatını sürdürebilir. Bir telefon versek acil durumlarda haberleşsinler’ diye düşünceler de var.

Yeni nesile geldiğimiz zaman herkes haberleşme ve internet bağımlısı haline geldi. Yeni nesil personeli gemiye koyduğunuz zaman ona bu imkanı vermezseniz motivasyonu da düşüyor. Yeni nesil armatörler de ‘Gemiye interneti verelim. Personel motivasyonunu, memnuniyetini arttıralım’ düşüncesindeler. Her iki düşünce ile de karşılaşıyoruz. Ancak Türkiye’de eski jenerasyon biraz daha hakim. Orayı yavaş yavaş kırmaya çalışıyoruz. Faydalarını ve nasıl kontrol edeceklerini anlatıyoruz. Maliyet boyutu da var. Böyle bir imkan verdiğiniz zaman maliyetlerinizi de arttırmış oluyorsunuz. Global bir gemiye internet verdiğiniz zaman bu rakamlar 700-800 Dolar da olabilir 2000 Dolar da olabilir. Sınırsız ve güçlü bir internet sağlarsanız gemide görüntülü bakım yapabilirsiniz. Herhangi bir bakım durumunda bununla ilgili size yardımcı olan yazılım araçları da var. VR ile bu işi yapabilen yazılımlar da var. Bunu geminin ortasında yapmanın size getireceği kazançlar ödenen maliyetlerin fazlasını kazandırabiliyor.

Gemilerde güvenlik ile ilgili de uydu ihtiyacı var. Herhangi bir nedenden dolayı denizin ortasında kaldığınız zaman temel internet sistemleri var ama her halükarda sizin hayatınızı kurtaracak güvenlik uydu sistemlerinin olması gerektiğini düşünüyorum.

Antenlerin dayanıklılık süresi ne kadar?

Antenler deniz şartlarına uygun olarak yapılmak ve sertifika almak zorundalar. Ticari gemiye konacak ürün uluslararası standartlarda ve gerekli testlerden geçmiş olması şartı var. Buna uygun dizayn edildikleri için zor hava şartlarında uzun yıllar çalışabilecek gibi dizayn ediliyorlar. Mekanik ömürleri sürekli çalışan cihazlarda pek fazla problem yaşamadan 8-10 yıl civarı. Ortalama olarak bakıldığında 5 yıllık bir süre içerisinde sorun çıkartmadan cihazlar çalışabilmekte.

TURKDENİZ.COM