BATININ ÇİNE BAĞIMLI OLMASI, TEDARİK ALTERNATİFİNDE ÖNEMLİ ZORLUKLARA NEDEN OLUYOR

BATININ ÇİNE BAĞIMLI OLMASI, TEDARİK ALTERNATİFİNDE ÖNEMLİ ZORLUKLARA NEDEN OLUYOR

Batılı ekonomiler Çin’le olan ticaret bağlarını Hindistan, Güney ve Güneydoğu Asya ekonomileriyle çeşitlendirmeye çalışsa da, uzmanlara göre bu eğilim liman darboğazı yaratabilir.

adscode

Taşımacılık verileri Çin’in Asya’daki alternatiflerinde yeterli liman kapasitesi olmadığını, bu ülkelere çok büyük liman yatırımları yapılması gerektiğini gösteriyor.

Dünyanın en büyük ihracatçısı Çin’le ekonomik bağlarını azaltmaya ve Çin’e bağımlılığını azaltmaya çalışan ABD’li ve Avrupalı şirketler, Asya’daki diğer merkezlere kaymaya çalışsa da, bu alternatiflerde küresel ticaretin yüzde 80’inin taşındığı gemileri yanaştıracak yeterli liman kapasitesi bulunmuyor. Drewry Maritime Research verilerine göre Çin’de 14 binden fazla 20 ft konteyner taşıyan büyük gemileri destekleyecek 76 liman terminali bulunurken, Güney ve Güneydoğu Asya ülkelerinin tamamında bu kapasitedeki toplam liman terminali sayısı sadece 31.

Büyük yatırımlar yapılmadan Çin’den farklılaşmak zor

Veri sağlayıcısı MDS Transmodal’a göre Asya’dan Avrupa’ya gemicilik kapasitesinin üçte ikisini büyük gemiler oluşturuyor. MDS Transmodal Başkanı Mike Garrat, Financial Times’a yaptığı açıklamada “diğer Asya pazarlarının çok ciddi yatırımlar olmadan Çin’den geçen konteyner hacmini işleyebilme yetkinliği yok” diyor. Tedarik zincirlerini izleyen FourKites grubu Genel Müdürü Glenn Koepke de Çin’in hem imalat hem de ürünleri gemilerle gönderebilme kapasitesinin yakalanamayacağı görüşünde olduğunu paylaşıyor. Çin’in üretimdeki hakimiyeti Pekin’in liman yatırımlarıyla da destekleniyor.

Bir terminalin inşası 5 yılı buluyor

MDS Transmodal’dan Garratt, liman işletmecilerinin yeni bir liman terminali inşa etmesinin 5 yılı bulabildiğini söylüyor ve “Asya’daki diğer gelişen pazarlara çok ciddi bir yatırım yapılması gerektiğini” belirtiyor.

HABERİN KAYNAĞI: EKONOMİM