ÇİN'DEKİ KISITLAMALARIN KALKMASININ ARDINDAN, GÖZLER UZAK DOĞU MERKEZLİ TEDARİK ZİNCİRİNE ÇEVRİLDİ

ÇİN'DEKİ KISITLAMALARIN KALKMASININ ARDINDAN, GÖZLER UZAK DOĞU MERKEZLİ TEDARİK ZİNCİRİNE ÇEVRİLDİ

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 8 Ocak’ta seyahat kısıtlamalarını kaldırmasının ardından gözler yeniden Uzak Doğu merkezli tedarik zincirine çevrildi.

adscode

“Çin’deki alt varyantlar navlunu artırabilir"

Söz konusu kararın ardından küresel lojistik ve turizm sektörlerinde yeniden yukarı yönlü bir sıçrama beklenirken, ülkede zaman zaman etkili olan alt varyantların navlun fiyatlarını ve termin sürelerinin artma riskini büyütüyor. ATF Forwarding Genel Müdürü Haldun Kavrar, Çin’deki kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından bölgede sözleşmeli üretim yaptıran firmaların söz konusu pazardaki girişimlerini daha da sıkılaştırmaya başladığını söyledi. Söz konusu girişimler nedeniyle Uzak Doğu merkezli yük trafiğindeki hareketliliğinde artış bekleyen Haldun Kavrar, “Seyahatin serbestleşmesi ile beraber turizmde ve dış ticarette yüksek bir hareketlilik yaşanaşacak. Alıcı firmalar, ürünlerini pandemiden bu yana göremiyordu. Ancak seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte alıcı firmalar ürünlerinin üretim ve lojistik süreçlerini yeniden izleme olanağına kavuştu. Ancak bir türlü öngörülemeyen varyantlar yükseliş trendinde olan tedarik zincirleri üzerindeki riskleri artırıyor” dedi.

“İthalatçı ve ihracatçı firmalar tedarikte B planı hazırlamalı”

Çin’de dönem dönem etkili olan alt varyantların pandemideki gibi hastaneye yatışlara ve ölümlere sebebiyet vermesi durumunda tedarik zincirinde ciddi tıkanmaların yaşanabileceğini ifade eden Haldun Kavrar, "İthalat ihracat yapan şirketlerin tüm bu riskleri göz önünde bulundurarak farklı senaryolar üzerinde plan yapmaları hayati önem taşıyor" dedi.

HABERİN KAYNAĞI: EKONOMİM