DEMİR İHRACATÇISI, HURDA FİYATINDA DÜŞÜŞ İSTİYOR

DEMİR İHRACATÇISI, HURDA FİYATINDA DÜŞÜŞ İSTİYOR

Dünyada demir cevheri fiyatındaki düşüş Türk demir ihracatçısına yansımıyor.

adscode

Dolar kurundaki artış ve hurda fiyatlarının yükselmesi maliyetleri artırınca Türk demiri rekabette zorlanıyor. Demir ihracatçısı hurda fiyatında düşüş istiyor, hurda üreticisi ise “tesis var ama dönüştürecek hurda yok” diye yakınıyor.

Türk inşaat demiri üreticileri küresel piyasada zayıf taleple karşı karşıya. Dünyada demir cevheri fiyatlarındaki gerilemeye karşın dolar kurunun yükselmesi nedeniyle iç piyasada fiyat baskısı yaşayan inşaat demiri üreticileri, buna yüksek hurda fiyatları eklendiğinde ihracat pazarlarında zorlanıyor.

Türkiye inşaat demiri ihracat teklifleri, bazı üreticilerden daha yüksek ve daha düşük fiyatlarda alınabilmesine rağmen, geçen hafta çoğunlukla 740-745 dolar/ton fob seviyesinde yer aldı. Çin'deki fiyat düşüşlerinden kaynaklı olarak piyasalardaki zayıflama baskı yaratırken, Türk üreticilerin ihracat pazarlarında yer bulmakta zorlandığı iddia ediliyor. Sektöre ilişkin veri ve analizlere yer veren Kallanish’in haberine göre Türk üreticilerin şikayetleri artıyor. Bir Türk üretici Kallanish'e şunları söylüyor: “Çok yavaş bir hafta oldu. İsrail'e küçük miktarlarda satış yaptık ama bu büyük pazardaki talep de önemli ölçüde zayıfladı." Başka bir üretici, "Neredeyse tüm destinasyonlarda talep eksikliği görülüyor" diyor. “Asya umutsuz, ABD daha düşük fiyatlar bekliyor, Kanada zaten yeterli miktardan fazlasını satın aldı, Latin Amerika ithalat yerine ihracata başladı, AB'de kotalar ana sorun, Afrika'da BDT üreticileriyle zar zor rekabet ediyoruz. Türkiye'nin tonaj fazlasını karşılayacak bir pazar kalmadı” açıklamasında bulunuyor. Üçüncü bir üretici, “Fiyatların bu seviyelerde kalmasının nedeni hurda fiyatları” diyor ve ekliyor: “Daha düşük seviyelerden hurda satın alamadık. Bu nedenle, üretim maliyetlerinde bir düşüş garanti edemeyiz ancak yine de inşaat demirini daha düşük fiyatlarla satamayız. Enerji maliyetlerindeki artışlar nedeniyle maliyetlerimiz zaten önemli ölçüde arttı.” Üreticiler, enerji maliyetlerinde görülen artışların ardından hurdadan inşaat demiri üretim maliyetinin 160 dolar/ton seviyesinden 190-200 dolara yükseldiğini iddia ediyor. Bazı üreticiler hurda satın almak yerine üretimi kısmayı düşüneceklerini söylüyor. Hemen hemen tüm üreticiler, Çin'de önemli bir toparlanma yaşanmadığı sürece, mevcut koşullar altında inşaat demiri fiyatlarında gerilemenin süreceği konusunda hemfikir. Ancak hurda değerlerinde bir gerileme görmeden, kendi fiyatlarını düşürmekten kaçınıyorlar. Yine de 725-730 dolar/ton FOB seviyesindeki teklifleri uygulanabilir buluyorlar.

Kaynak: Dünya Gazetesi