DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ HANGİ TEKNOLOJİLER İLE ŞEKİLLENİYOR?

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ HANGİ TEKNOLOJİLER İLE ŞEKİLLENİYOR?

Teknolojideki ilerleme, endüstrinin her alanında son derece hızlı bir şekilde olmaktadır. Gemi inşa endüstrisi de bu sektörlerden biridir.

Özellikle gemi inşası ve hatta mevcut gemilerdeki modifikasyonlar çevre kirliliği, artan yakıt maliyetleri gibi sorunları çözmeyi amaçlayan son derece ileri teknolojilerden yararlanarak hızla değişiyor.

Ar-Ge faaliyetlerinde yüksek ilerleme kaydeden denizcilik endüstrisi, potansiyel olarak devrim niteliğinde bazı teknolojiler geliştirdi. Aşağıda, gemi inşasının geleceğini değiştirmeye yardımcı olabilecek bazı teknolojilere göz gezdirelim.

Üç Boyutlu Yazıcı Teknolojisi: 3 boyutlu baskı teknolojisi, sanal 3 boyutlu nesnelerden gerçek nesneler oluşturmayı mümkün kılar. Bu işlem, sanal nesneyi 2 boyutlu dilimler hâlinde kesip gerçek olanı dilim dilim yazdırarak gerçekleştirilir. Bugüne kadar birçok 3 boyutlu baskı işlemi icat edildi, ancak çok azı ticari olarak uygun fiyatlı ve sürdürülebilir oldu. Şu anda bu teknoloji; çeşitli uygulamalar için bilimsel ekipman, küçük yapılar ve modeller üretmek için endüstrilerde kullanılmaktadır. Bu sayede bir arıza durumunda gemi parçasının onarım amacıyla hızlı bir şekilde değiştirilmesi için 3 boyutlu yazıcıların kullanılması olasılığı da araştırılmaya devam eden bir konu olarak karşımıza çıkıyor.

Gemi İnşa ve Robotik Teknoloji: Son trendler, gemi inşa endüstrisinin robotiği, işçilerin kaynak, yüksekte çalışma vb. gibi tehlikeli işleri yapmasını önleme yöntemiyle birlikte bir verimlilik sürücüsü olarak kabul ettiğini gösteriyor. Nitelikli işgücü sıkıntısı da robotiklere eğilim nedenlerinden biridir. Robotlar tersanelerde kaynak, boya, ağır kaldırma ve diğer işleri yapabilmektedir. Güney Kore'de yılda yaklaşık 30 geminin denize indirilmesiyle övünen Geoje Tersanesi, üretim süreçlerinin yüzde 65'ini robotik sistemlerle gerçekleştiriyor ve bu da böylesine yüksek bir üretim oranına ulaşmasına katkıda bulunuyor. Robot önceleri tersanelerde kaynak işlemi için tasarlanmıştı ama şimdi muayene ve boru temizleme robotları da geldi. Bunlardan en ilginci, geminin yüzeyinde otonom olarak gezinen ve pas ve diğer kirletici maddeleri püskürterek yüzeyi boyamaya hazırlayan örümcek robottur. Bu eğilimler, tersanelerin geleceğinin akıllı ve dijital olacağını açıkça göstermektedir.

Balastsız Gemi Tasarımı: Konsept, yerli olmayan türlerin deşarjına neden olan ve çeşitli ekolojik problemler yaratan balast suyu bertarafı sorununu azaltma potansiyeline sahiptir. Tasarım, geminin gövdesinde pruvadan kıça kadar uzunlamasına borulardan oluşan bir ağa sahiptir, bu da kontamine suyun veya bir ekosistemin suyunun diğerine transferini önleyen yerel deniz suyunun sabit akışına neden olur. Bu teknoloji deneysel ve geliştirme aşamasında olmasına rağmen, başarılı bir şekilde test edilirse, balastsız tasarım kesinlikle gemi inşasının geleceği olacaktır. Şu an için bilindiği üzere bu süreçte Ballast Water Treatment cihazları kullanmaktayız.

LNG Yakıtlı Motorlar: Sıvılaştırılmış doğal gazın gemiler için alternatif yakıt olarak popülaritesindeki artış, çevre dostu olması nedeniyle bu günlerde görülmektedir. Bu nedenle LNG yakıtlı gemi motorları pazarı gelişiyor ve beklentiler de yüksek. LNG motorlarda CO2 emisyonu dizel motorlara göre yüzde 20-25, NOX emisyonları yaklaşık yüzde 92, SOX ve partikül emisyonları ise neredeyse tamamen ortadan kaldırılmıştır. Ayrıca, IMO tarafından 2016 TIER 3 kısıtlamalarına uymak için yeni nesil gemi motorlarına şiddetle ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle LNG çözümü şu anda en iyisi ve sektör de bunu gerçekleştiriyor.

Başlıca gemi motoru tasarımcıları Mitsubishi, Wartsila, Rolles-Royce ve MAN Diesel & Turbo, LNG yakıtlı motorların teknolojik gelişimiyle meşgul. Klas kuruluşları da bu konuda faaliyet göstermektedir ve “Gemiler için LNG Kuralları” yayınlamıştır. Son zamanlarda, Deen Shipping, dünyanın ilk yeni inşa edilmiş LNG yakıtlı tankeri olan 'MTS ARGONON' adlı 6.100 dwt çift yakıtlı kimyasal tanker geliştirdi. Lloyd's Register tarafından sınıflandırılmış, çift yakıtlı, yüzde 80 LNG ve yüzde 20 dizel ile seyrediyor.

LNG, çevre dostu bir yakıt olmasının yanı sıra dizelden daha ucuzdur ve bu da geminin zaman içinde önemli miktarda para tasarrufu yapmasına yardımcı olur. Ayrıca LNG ile çalışan eskort römorkörü, BB tarafından Rolles-Royce Marine'nin LNG motor desteği ile geliştirildi. Bu göstergeler inanılırsa, gelecekteki gemilerin çoğu yeşil nakliyeye katkıda bulunan LNG ile çalışacak.

Güneş ve Rüzgâr Enerjili Gemiler: Tüm petrol ve gaz rezervlerinin bir gün biteceği bir gerçek ama geçmişte kullanılan yelkenli gemiler kesinlikle geri dönmeyecek ancak gemi inşa endüstrisi, günümüzün zorluklarını göz önünde bulundurarak gemileri çalıştırmak için yenilenebilir enerji kaynaklarını (yani rüzgâr ve güneş) kullanmak için teknolojiler geliştirmeye çalışıyor.

Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan en büyük gemisi 'Turanor', dünyanın etrafını hiç yakıt kullanmadan dolaşan ve şu anda araştırma gemisi olarak kullanılan 100 metrik tonluk bir katamaran. Özel güneş veya rüzgârla çalışan gemiler günümüzde ticari ve pratik olarak uygun görünmese de, daha teknik gelişmelerle gelecekte kullanım dışı bırakılamazlar.

Son zamanlarda, büyük gemileri güneş panelleri veya sert yelkenler kullanarak yakıt tüketimini azaltmak için destekleyen birçok teknoloji geldi. Eco Marine Power tarafından geliştirilen Energy Sail (patent beklemede) adlı bir cihaz, yakıt maliyetlerini ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için gemilerin rüzgâr ve güneşten güç elde etmesine yardımcı olacak. Sadece nakliye için tasarlanmıştır ve petrol taşıyıcılarından devriye gemilerine kadar çok çeşitli gemilere takılabilir.

Entegre Elektrikli Tahrik Teknolojisi: Entegre elektrik tahrik teknolojisi, gaz türbinlerinin veya dizel jeneratörlerin veya her ikisinin, pervaneleri veya su jetlerini döndüren elektrik motorlarına güç sağlamak için kullanılabilen üç fazlı elektrik ürettiği bir düzenlemedir. Sistem, mekanik şanzıman yerine elektrikli şanzıman kullanıyor ve bu da kavrama ihtiyacını ortadan kaldırıyor; dişli kutusu kullanımını azaltıyor veya ortadan kaldırıyor.

Bu teknolojiyi kullanmanın avantajlarından bazıları; motor yerleştirme özgürlüğü, daha az gürültülü gemiler, ağırlık ve hacimde azalma vb. Yakın bir gelecekte bu teknolojilerin çoğunun ismini daha çok duyacak ve kullanımda göreceğiz.

Kaynak: Koster Dergisi