Hapag-Lloyd, yeşil metanol anlaşması ile sera gazı emisyonlarını %70 azaltmayı hedefliyor

Hapag-Lloyd, yeşil metanol anlaşması ile sera gazı emisyonlarını %70 azaltmayı hedefliyor

Alman denizcilik şirketi Hapag-Lloyd, Pekin merkezli Goldwind ile yılda 250.000 ton yeşil metanol teslimatı için anlaşma sağladı.

adscode

Alman denizcilik şirketi Hapag-Lloyd, Pekin merkezli Goldwind ile yılda 250.000 ton yeşil metanol teslimatı için anlaşma sağladı.

Yeşil metanol, biyometanol ve e-metanol karışımından oluşacak ve Hapag-Lloyd’a göre, bu karışım, sera gazı (GHG) emisyonlarında en az %70 oranında bir azalma sağlayacak.

Hapag-Lloyd CEO'su Rolf Habben Jansen yapılan anlaşmaya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, 

"2030 stratejimiz çerçevesinde, Paris Anlaşması'nın 1,5 derece hedefine tam olarak bağlıyız ve bu nedenle sürdürülebilir yatırımlara da bağlıyız.


Bu anlaşma, yeşil yakıtlar için ihtiyaçlarımızın önemli bir kısmını güvence altına alıyor. Bu durum, 2045 yılına kadar net sıfır filo operasyonlarına ulaşma hedefimize bir adım daha yaklaşmamızı sağlayacak.

Taşımacılık sektörünün dönüşümünde lider bir rol oynamak, bizim için bir hedef olmaya devam etmektedir." dedi.

Hapag-Lloyd, 2030 yılına kadar filosunun mutlak sera gazı emisyonlarını 2022 yılına kıyasla yaklaşık üçte bir oranında azaltmayı hedefliyor.

Goldwind, Çin'in Hinggan League bölgesindeki mevcut projesine bitişik olarak yeni bir yeşil metanol fabrikası inşa etmeyi planlıyor.

Ayrıca, Goldwind 2026’da teslim edilmesi planlanan erken hacim miktarını da teslim edecek.

Hapag-Lloyd'un önümüzdeki yıldan itibaren taşımacılık partneri olan Maersk, Goldwind ile benzer bir metanol tedarik anlaşması yapmış durumda.

Neden Yeşil metanol ibaresi kullanılıyor? 

Karbondioksit gazı küçük ölçekli santrallerdeki filtrelerde özel yöntemlerle sıvılaştırılarak "yeşil metanol" elde ediliyor.

Yeşil metanol denmesinin sebebi ise karbondioksit gazının atmosfere salınıp çevreyi kirleteceği yerde onu sıvılaştırıp depolamak ve yeniden enerji elde etmek için kullanılmasına hazır hale getirmek. 

Bu arada yeşil metanol araçlarda yakıt olarak kullanıldığında atmosferi neredeyse hiç kirletmiyor.

Metanol Enstitüsü verilerine göre benzin veya dizel yerine yeşil metanol kullanılsa, doğadaki karbonmonoksit gazı salınımı yüzde 60 ila 95 oranında azalma görülür. Yeşil metanolde ayrıca sülfür oranı da çok düşük. 

Bu sebeple hava kirliliği ve asit yağmurlarına neden olan sürfür oksit gazının atmosfere salınımı da önlenmiş oluyor.

TÜRK DENİZ MEDYA