İklim Değişikliği Kurultayı yapıldı

İklim Değişikliği Kurultayı yapıldı

Bu yıl ikincisi düzenlenen ‘İklim Değişikliği Kurultayı’ Nişantaşı Üniversitesi’nde yapıldı.

adscode

Kurultayın açılış konuşmalarını Deniz Kültürü Derneği Başkanı Hakkı Şen, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar yaptı.

Tamer Kıran yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “İklim değişikliği, günümüzde karşı karşıya oldğuğumuz büyük karmaşık bir konudur. Önümüzdeki dönemde çevreyi kaybetmemek adına çok daha duyarlı olma mecburiyetimiz vardır. Bilim insanları son 40 yıldaki karbondioksit, metan, şiddetli hava olaylarının tümünde kötüye gidiş olduğunu tespit etmiş durumda. Kasım ayının ortalarına geldik İstanbul’da halen 25 derece sıcaklıkları yaşıyor. Günlük hayatımızda karşı karşıya kaldığımız olumsuz değşikiliklerin günlüğk hayatımızda olumsuz portansiyeller yaratn etkilerini görüyoruz. Kuraklık, şiddetli yağış ve seller, okyanus ve deniz seviyelerindeki yüksel bitkiler ve hayvanlar üzerindeki etkilerin yanı sıra yerleşik coğrafyadaki insanların etkilendiği de görülüyor. Ciddi tehdit karşısında mutlaka birşeyler yapmamız gerekiyor.

"Küresel karbon salınımlarının yalnızca yüzde 3’ü gemilerden kaynaklanıyor"

Uluslararası denizcilik, karbon salınımına en az yol açan taşıma şekli. Küresel karbon salınımlarının yalnızca yüzde 3’ü gemilerden kaynaklanıyor. Buna rağmen daha düşük emisyon seviyelere ulaşmak hedeflenmekte. Çağdaş ülkeler gemi filolarının güçlendirirken taşıma araçlarının çevreye verdiği zararı en aza indirmek için uğraşmaktadırlar. IMO’nun kararı ile 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren gemilerde kükürt içeriği en fazla yüzde 0,5 olan yakıtlara geçiş mecburiyeti getirilmiştir. Yoğunlaştırılmış denetimlerle sıkı bir şekilde takip edilecek. Önümüzdeki 5 yıl boyunca IMO, düzenlemelerine uyumun gemi sahiplerine toplam maliyetin 300 milyar dolar olması beklenmektedir.

"LNG'ye geçiş çalışmaları hızlandı"

IMO, küresel kükürt üst limitinin bir sonucu olarak deniz yakıtı maliyetinin yüzde 50 veya daha fazla artması ve küresel sektöre olası maliyetinin 50 milyar dolar olması beklenmektedir. Gemilerde yapılacak düzenleme kapsamında LNG’ye geçiş çalışmaları hızlanmıştır. Küresel denizcilik endüstrisi yeni çevre düzenlemelerinin etkin bir şekilde uygulanmasına yönelik çevresel iyileştirmelerin hızlı bir şekilde tatbik edilmesine uyum sağlamaya çalışmaktadır. Dünya ticaretinin yüzde 85’i, petrol ve petrol türevlerinin yüzde97’si deniz yoluyla taşınmaktadır. Denizcilik endüstrisi dünya ticaretinin büyümesini doğrudan kolaylaştırmaktadır. Denizcilik sektörü gemilerde daha düşük emisyon ve daha etkin çalışmalarını sürdürmektedir. Kısa vadede yakıt verimliliği ve tasarrufu sağlayan dizayn edilen gemilere yapılan yeni yatırımlar ve diğer teknik ve operasyonel önlemlerle 2030 yılına kadar 2008’e oranla yüzde 40 oranda karbon salınımının azaltılması hedefi konulmuştur.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar ise iklim değişikliği konusunun dünya gündemini en çok etkileyen küresel sorun olduğunu söylerken konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İklim değişikliği dünyanın gündemini etkileyen çok önemli bir küresel sorun haline gelmiştir. Endüstri kaynaklı karbon salınımı nedeniyle 1 derecelik sıcaklık artışlının nasıl etkileri olduğunu hepimiz biliyoruz. Önlem alınmazsa 2050 yılında deniz seviyesinin 3 metre yükseleceği tahmin ediliyor. Kuraklık nedeniyle temiz su kaynaklarının azalması su savaşlarının çıkmasına neden olacak. 2020 için tüm dünyada belirlenen denizcilik teması sürdürülebilir denizcilik olmuştur. Çevreye en duyarlı taşımacılık kurallarının uygulanması için denizcilik etkin bir sektör oldu.

"Çevreye en duyarlı taşımacılık sektörü denizciliktir"

Denizcilik çevreye en duyarlı taşımacılık sektörüdür ancak bu yeterli değil. Çok daha kararlı adımlar atılması gerektiğinin farkındayız. Imo tarafından alınan kararlar doğrultusunda 2020 yılı Ocak ayı itibariyle gemilerde kullanılan sülfür oranının yüzde 0,5’e düşürülmesi hedeflenmekte. Denizcilik sektörü iklim değişikliği tehdidi karşısında kuralların kabul edildiği bir sektör. 2050 yılına kadar karbon salınımının yüzde 50’ye kadar azaltılması hedeflenmekte. Yeni inşa edilen gemiler daha az yakıt tüketecek şekilde tasarlanmakta. Daha az enerji tüketmek için planlamalar devam ediyor. Ülkemizde alternatif yakıtlı römorkörler üretilmekte. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek ülkemize kazandırmalıyız. "

Açılış konuşmalarının ardından Deniz Kültürü Derneği Başkanı Hakkı Şen; Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran ve Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın’a günün anısına hediye takdim etti.

Daha sonra yaptığı iklim grevi ile dikkat çeken Samra Samer yapmaya çalıştığı farkındalık eylemlerinin nedenlerini ve amaçlarını anlattı.

Samra Samer: Dünya şu anda hasta. Hastalığın adı da iklim krizi. İklim krizini biz yarattık ve biz düzeltmeliyiz. Yapılması gerekenleri yapıyoruz yani yetişkinlerin yapmadıklarını. Tamamen barışçıl iklim grevlerimiz devam edecek. İklim krizinin okullarda ders olmasını istiyoruz." diye konuştu.

Samra Samer’e konuşmalarından dolayı İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, bir hediye takdim etti.

Salih Zeki Çakır, hediye takdimi sırasında : "İklim değişikliğinde ve bu soruna çocukların ve gençlerin sahip çıkması farkındalık oluşması açısından çok önemli. İnşallah bu farkındalık artarak devam ederek. Samra, konuşmasında bizleri göreve çağırdı. Çok önemliydi. Samra’ya bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Kurultayın ilk oturumunda ‘İklim Değişikliği ve Temiz Denizler Açısından Medyanın Toplum Üzerindeki Etkileri’ konusu masaya yatırıldı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın oturum başkanlığı yaptığı oturuma NTV’den Gökhan Abur, Fox TV’den Meliha Okur ve Onur Kumbaracıbaşı, Global Haber TV’den Oğuz Haksever, Sabah Gazetesi’nden ile Mahmut Övür konuşmacı olarak destek verdi.

İklim Değişikliği Kurultayı, ‘İklim Değişikliği Tehdidi Altında Denizler, Denizcilik ve Gemiler’ başlıklı ikinci oturum ile devam etti.

BIMCO ve TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı – Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu’nun başkanlık yaptığı oturuma Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Çevre Dairesi Başkanlığı Koordinati Dr. Murat Kolçak (Denizcilğin Fosil Yakıtlardan Arındırılması), GİSBİR Teknik Komite Üyesi Prof. Dr. Mustafa İnsel (Yeni Kurallarla Gemi İnşada Yeşil Gemi Üretimi), Türk Armatörler Birliği Gemi İşletmeciliği Komitesi Direktörü Harun Şişmanyazıcı (Gemilerden Kaynaklı Hava Kirliliğini Önlemeye Yönelik Yeni Uluslararası Yaptırımlar ve Bunların Armatörlere Parasal Maliyeti), Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu (Yeni İklim Düzeninde Klas Kuruluşlarının Rolü) ve TURMEPA Genel Sekreteri Semiha Öztürk ( Sıfır Atık Mavinin Önemi) yaptıkları sunumlarla katılımcıları bilgilendirdi.

Türk Armatörler Birliği Başkan Yardımcısı Cihan Ergenç’in moderatörlüğünde yapılan ‘Denizcilik Sektöründe Yeni İklim Düzeni İçin Yapılan Yatırım ve Çalışmalar’ başlıklı oturuma Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, Howden TMEA Bölgesi Deniz Sigortaları Hasar Lideri Bengi Yüceer, Vento Denizcilik Genel Müdürü Burak Alkoç ve İTÜ Mezunlar Dernekleri Platformu Başkanı Bülent Temur yaptıkları sunumlarıyla destek verdi.

Kurultayın son oturumu ‘İklim Değişikliğinin İnsan Sağlığına ve Doğaya Etkileri’ başlıklı oturumla yapıldı. Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturuma İTÜ Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Bilge Tutak, Yıldız Teknik Üniversi İnşaat Fakültesi Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Piri Reis Üniversitesi Öğretim Görevlisi Barbaros Büyüksağnak, Regülasyon Tıbbi Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul ve AMBRD Laboratuvarı Kurucusu Dr. Baki Yorkeş konuşmacı olarak katıldı.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM