İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos ayı Meclis Toplantısı yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Ağustos ayı Meclis toplantısı Salih Zeki Çakır başkanlığında yapıldı.

adscode

Toplantının başında İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, bir konuşma gerçekleştirdi.

Salih Zeki Çakır yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Ağustos ayında kazanılan büyük zaferlerimiz var. Toplam 16 büyük zafer. Bu zaferleri vatanımıza kazananları rahmet ve minnetle anıyoruz. 26 Ağustos 1982 Deniz Ticaret Odamızın kuruluş yıldönümü. 744 üye ile kurulmuş. Bugün üye sayımız 10 binlere yaklaştı. Sayıdan ziyade hacim ve ekonomik büyüklük olarak kıyas kabul edilemeyecek büyüklük. 1982’deki 744 firmanın oluşturduğu ciro ve gelir bugün belki de birkaç firma tarafından elde edilmektedir. Kuruluştaki 744 firmadan bugün 51’i ticari hayatına devam ediyor. Bu da denizciliğimizin nereden nereye geldiğinin göstergesidir. Odamızın kuruluşundan bugüne her kademede yer alan herkese şükranlarımı sunuyorum.”

Salih Zeki Çakır’ın konuşmasının ardından 11.07.2019 tarih ve 16 sayılı toplantı zabıtları ile 2019 Haziran ayı mizanının onaylandı.

Ardından Türkiye Kredi Garanti Fonu Genel Müdür Yardımcısı Caner Teberoğlu, “Kredi Garanti Fonu Ekonomik Değer Kredisi Hakkında Bilgilendirme” konulu sunum yaptı.

Caner Teberoğlu’nun sunumunun ardından EximBank Pazarlama Daire Başkanı Pervin Curaoğlu, EximBank Kredileri konusunda bilgilendirme yaptı.

Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turhan Menteş de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.

Ardından bir sonraki gündem maddesi olan Şube Başkanları, Komite Başkanları ve Meclis üyelerinin görüşleri kısmına geçildi.

"GİNE'YE DİREKT HAT AÇILMASI TALEP EDİLİYOR"

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Fazıl Üst, Gine’deki Türk balıkçılarla ilgili yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Fazıl Üst yaptığı konuşmada:” Geçtiğimiz günlerde Sahra altı ülkelerinden Gine’ye seyahatim oldu. Orada yetkililerle konuşma fırsatı buldum. Oraya bir tersane ihtiyaçları vardı. O konuyla ilgili gittim. Cumhurbaşkanımızın iki yıl önceki ziyaretinden sonra Türkiye’ye talep var. İhtiyaçlarının Türkiye tarafından karşılanmasını istiyorlar. Bu bölgede bizi çok sevmelerine rağmen bazı şikayetler var. Oraya giden arkadaşların iyi niyetleri suiistimal ettiklerini duyuyoruz. İnşaat şirketlerinin taahhütlerini yerine getirememelerinden dolayı Türklere karşı güvenimiz sarsıldı yönünde şikayetler aldım. Özellikle denizcilik kısmında bir şeyler yapılabilir. Balıkçılık Bakanları da benzer şikayetlerde bulundu. Zengin demir cevheri yataklarını ihale ile Türk firmalarına verilmesini istediklerini söylediler. İnşaat ve denizcilikle ilgili yapılacak birçok iş var. Türkiye’den çok fazla mal ithal ediliyor. Konteynerlerin Gine’ye teslim sürelerinin uzun olduğunu ve direkt hat açılıp açılamayacağını sordular. Bu konuda tecrübeli olan firmalarımız konuyu düşünebilir. Direkt hat istiyorlar. Muazzam bir ithalat var. Önce Rotterdam’a gidiyor gemiler. Konteynerin gelmesi 40-45 günü buluyor. Bu konudan şikayetçiler. “ diye konuştu.

"ÇİNLİLERİN BASKISIYLA BİZİ İSTEMEMEYE BAŞLADILAR"

Fazıl Üst’ün konuşmasının ardından kürsüye Balıkçılık Komitesi Başkanı Murat Kul çıktı. Fazıl Üst’ün bahsettiği konulara dikkat çeken Murat Kul şu ifadeleri kullandı. “Tüm balıkçılar bir değil. Gine’ye sadece bir balıkçı teknesi gitti. Sıkıntı vardı. Moritanya’ya gitmeye başladık. Orada sıkıntı yoktu. İlk gidenler iyi ticaret yapıp güzel paralar kazandılar. Çinlilerin baskısıyla bizi istememeye başladılar. Sonrasında pazarda sıkıntı yaşamaya başladık. 13 tekne vardı bazıları döndü. Avans alanlardan geri ödeyemeyenler oldu. Üzüntü verici. Yeni bir Pazar var. Bir hafta önce Liberya’ya bir tekne gitti. Aramızdan sıkıntılı arkadaşlar çıkıyor. Gine’ye giden arkadaşımız bildiğim kadarıyla aldığı avansı geri ödemedi. Tüm balıkçıya söz geliyor. Sahip çıkmamız gerekiyor. Türkiye’de pazar daraldı. Teknelerimiz bize yetmiyor. Küçük büyük tekne demeden avcılığı yapmamız lazım. Balıkçılığın iyi bir politikaya ihtiyacı var yoksa ileride balıkçılık kalmayacak. Yetiştiricilikle ilgili de sorunlarımız var. “

"ORANTISIZ CEZALAR CİDDİ SIKINTILAR OLUŞTURMAYA BAŞLADI"

Daha sonra söz alan Deniz Ticaret Odası Meclis Üyesi Mustafa Yılmaz, çevre cezalarının yüksekliğinden bahsetti. Mustafa Yılmaz: “Son zamanlarda orantısız cezalar ciddi sıkıntılar oluşturmaya başladı. 1000 Gross altı barçlardan biri dolum esnasında 40-50 litre fuel oil’i denize döktü. Temizlikler yapıldıktan sonra 1,6 milyon ceza kesildi. Bunun altından kalkma şansımız yok. Yabancı armatörler benzer konulardan dolayı Türkiye’den yakıt almak istemiyor. Bunun tekrar ele alınmasını istiyoruz. Yakın zamanda yakıt verecek barçımız kalmayabilir. Tekrar gündeme gelmesini rica ediyorum.” diye konuştu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran’ın konuşması ile sona erdi.

Öte yandan Ağustos ayı Meclis toplantısı, Deniz Ticaret Odasının sosyal medya hesaplarından canlı yayın ile kamuoyu ile paylaşıldı.

KAYNAK: MARBOX.COM.TR