KÜRESEL DENİZ TAŞIMACILIĞINDA BÜYÜK EBATLI DÖKME YÜK GEMİ FİLOSUNDA YAŞANAN GELİŞMELER...

KÜRESEL DENİZ TAŞIMACILIĞINDA BÜYÜK EBATLI DÖKME YÜK GEMİ FİLOSUNDA YAŞANAN GELİŞMELER...

Dünya'daki küresel deniz taşımacılığına katkı sağlayan 2.000'den fazla capesize gemi bulunuyor.

adscode

Capesize gemiler ağırlıklı olarak demir cevheri veya kömür ile daha az oranda da olsa tahılları genellikle uzun mesafe rotalarda taşımak için kullanılırlar.

Capesize kategorisi büyük ebatlı dökme yük gemileri ile genellikle 150,000 (DWT) üstü tankerlerden oluşur.

Yapılan araştırmalar, 2024 yılında Capesize filosunun 397 milyon DWT'lik 2.002 gemiden oluştuğunu bildiriyor.

Bu sayısal veriler, 130.000-400.000 DWT dağılımıyla denizcilikteki en büyük gemi segmenti grubunda yer alan VLOC gemileri, Newcastlemax gemileri ve Capesize gemileri içeriyor. 

Dünya çapında yapılan analizler Capesize filosunun yaşlandığını gösteriyor.

2014'ten itibaren sözleşme yeni inşa pazarında newcastlemax gemilerin tercih edilir hale gelmesi dikkat çekiyor.

Standart Capesize için yapılan yeni inşa anlaşmaları 290 adet gemide kalırken; Newcastlemax için yapılan yeni inşa gemi sözleşmeleri 420 adet gemi için imzalandı.

Capesize gemiler bilindiği üzere, Süveyş Kanalı ve Panama Kanalı'nı geçemeyecek kadar büyük olan gemilerdir.

110.000 ile 200.000 DWT'a kadar olan gemiler bu sınıfa girmektedir. Üzerlerinde kargo vinçleri bulunmaz limana ait vinçler veya yükleme tahliye sistemlerini kullanırlar.

Ayrıca bunların alt kategorileri olarak Dunkirkmax, Japanamax, Kamsarmax, Newcastlemax, Setouchmax, Çok Büyük Maden Taşıyıcıları ve Wozmax sayılabilir.

Global firmalar, eskiyen büyük ebatlı dökme yük gemilerini satmakta zorlanmıyor. Ancak, yaşlanan filonun yerini yeni inşa gemilere bırakması zaman alacak. Oldendorff isimli şirketin geçtiğimiz günlerde Japon yapımı ultramax gemisi ile iki adet Çin yapımı Kamsarmax gemilerini piyasanın çok üzerinde olan fiyatlara sattığı görüldü. 

Alternatif yakıt konusunda da sektörel olarak çeşitli görüşler hâlen gün yüzüne çıkmış değil. Büyük ebatlı dökme yük gemilerinde alternatif yakıt kullanımı, denizcilik sektörünün soru işaretlerinden bir tanesi.

TÜRK DENİZ MEDYA