İMEAK DENİZ TİCARET ODASI MÜŞTEREK MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISI YAPILDI

İMEAK DENİZ TİCARET ODASI MÜŞTEREK MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISI YAPILDI

DENİZ TİCARET ODASI MÜŞTEREK MESLEK KOMİTELERİ TOPLANTISI PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ'NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

adscode

İMEAK Deniz Ticaret Odası'nın 2022-2026 çalışma dönemini içeren 1. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı'na; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar da katılım sağladı.





Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısının açılış konuşmasını yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, sektörün son durumu hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Tamer Kıran, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

İki yıldır dünyayı etkileyen Covid-19, piyasada çalkalanmalara neden oldu. Küresel enflasyon yükseliyor. Önümüzdeki süreçte, en önemli konulardan biri iklim değişikliği. İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen toplantıda önemli kararlar alındı. İklim değişikliğiyle ilgili yapılan çalışmalardan etkilenecek en belirgin sektör; şüphesiz ki denizcilik sektörüdür.

IMO, 2050 yılına verdiği karbon nötr ile ilgili yaptırımlara başladı. Avrupa Birliği’nde emisyon ticaret zinciri kurulursa, bu durum ülkemizde de gündeme gelir. Bunun sonucunda; şu anki gemiler kullanılamaz hâle gelecek. Şunu biliyoruz ki; sıfır emisyon ile çalışacak gemiler henüz yapılamadı.

Bu zor süreç; sadece denizcilik sektörlerinin çabası ile yürümez. Tüm sektörlerin bu işe el atması gerekiyor. Tedbir alma konusunda üzerimize düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Ticaretinin yarısına yakınını Avrupa’ya yapan ülkemizin; yeşil ekonomiye dönüşündeki durum hayati önem taşımaktadır.

Diğer taraftan; yeşil dönüşüm konusunda çalışmaları yakından takip ediyor ve sektör paydaşlarını bilgilendirmeye çalışıyoruz. Denizciliğimizi bir bütün olarak düşünüp büyük ekonomik maliyetlerle karşılanmamak için, sektörümüzün her alanda desteklenmesi büyük önem arz etmektedir.

Müşterek Meslek Komiteleri toplantılarına büyük hassasiyet gösteriyoruz. Onlardan güç aldık ve almaya devam edeceğiz. Gündeme getirdiği bütün fikirler; bizler için çok önemli. Aldığımız fikirleri, gerekli makamlara iletiyoruz. Hepimizin bildiği gibi, bu toplantıları yılda iki kez yapmak durumundayız. Müşterek Meslek Komiteleri toplantıları; sektörümüzün önünü açmak adına çok önemli istişare ortamları sunuyor. 

Sorunların çözümü noktasında; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile fevkalade bir iş birliği yaptığımızı bilmenizi istiyorum. Toplantımızın verimli geçmesini temenni ediyorum. Sektörümüz ile ilgili isteklerinizin olumlu sonuçlanmasını istiyorum." 

Daha sonra, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan'a; Kabotaj Kanunu'nun uygulanması, Eğitim kurumlarındaki simülatör kullanımı, 3000 GT/KW yönetim düzeyi zabitan yetersizliği, Gemi-insanları bilgi sistemindeki eksiklikler, Türk limanlarına gelen tankerlerin yaşadığı sorunlar, İğneada Limanı'nda balıkçıların yaşadığı sıkıntılar, Balıkçıların demirleme alanlarında yaşadığı sorunlar, Teknik ürünlerin sertifikasyonu ve geri dönüşüme alınması, Gümrük, Tersane ve Limanlara girişlerdeki aksamalar ve limandaki giriş kart sorunu, Tersanelerdeki yaşanan personel eksikliği ve kalifiye personel bulmaktaki zorluklar, Alternatif yakıt ikmali, Balast operasyonları, Tahıl Koridorundaki bekleme süreleri, Yolcu motorları ile deniz taşımacılığı, Atık sorunları, P&I sigortası, Karayollarında geçerli TEU belgesinden kaynaklı rekabetler ile ilgili sorular yöneltildi. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Meslek Komite Başkanlarının sektörel sorunlarına karşı genel başlıkları değerlendirerek şu şekilde yanıtladı:

“Sorunların çözümleriyle ilgili elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda, Meslek Komite Başkanları olarak; çekinmeden bizlere her şeyi iletebilirsiniz. Şunu anlamanızı rica ediyorum. Her şeyi tam manasıyla çözümleyebilmek zaman alabiliyor. 



Bazen; sorunların çözümünde destek yetersizliği olabiliyor. Güzel olan şeyleri prensip olarak destekleyerek hayata kazandırmak istiyoruz. Gemi adamları yetiştirme konusunda önümüze getirilen bütün projeleri destekliyoruz. Tekrardan iletmek istiyorum; bizlere bir şey danışmaktan çekinmeyin. Dünya denizcilikte farklı bir noktaya gidiyor. Bizler de bunun arkasında gitmeliyiz.” dedi.

Son dönemde gündemde kalan Ham Petrol Yüklü Gemilerin Boğaz'da oluşturduğu krize bir açıklık getiren Baylan:

"Biz, Türkiye Cumhuriyeti olarak Birleşmiş Milletler yaptırımı hariç, herhangi bir yaptırım uygulamıyoruz. Biz başımızın çaresine bakarken, ambargoya uymayarak bakacağız. Türkiye, Avrupa Birliği'nin herhangi bir yaptırımını uygulamıyor. Sigorta kuruluşları bu süreçte bizlere şunları aktardı: Yaptığımız sigorta üzerinde; bir yaptırım varsa sigorta şirketleri bunu karşılayamaz." Konu, bu sorundan itibaren bize doğru ivme kazandı. Sonuç olarak, bu gemiler bizim karasularımızdan geçiyor. Biz bu gemilerden sigorta istedik. Eğer, bu sigortayı kabul etmiyorsan, gemiyi geçiremezsin. Konu bu kadar netti.

Gelinen noktada, dünyada birçok kişi ile bu konuyu görüştük. Keza, süreç başlamadan önce bir talimat verdik. Çok acele edildiği düşünüldü. Son safhada, boğazlarımıza 1 Aralık'tan itibaren gelen 27 adet tanker, Türkiye Cumhuriyeti'nin talep ettiği mektubu verdi. Talep mektubu bize geldiği sürece bunun kabul edilmemesi mümkün değil. Türkiye Cumhuriyeti, kendi karasularında bulunan gemileri korur. Ülkemize zarar vermemek için, elimizden gelenin en iyisini yaptık, yapacağız." şeklinde konuştu.



Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan da; IMO Regülasyonu, gemilerin sahilden elektrik alınması ve karbon salınımı ilgili değerlendirmelerde bulundu.



Son değerlendirmeyi yapan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak, tüm yetkililere teşekkürlerini ileterek müşterek meslek komiteleri toplantılarında dile getirilen sorunların çözüme kavuşma temennisinde bulundu. 



İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar'a günün anısına plaket takdim etti.

HABERİN KAYNAĞI: TÜRK DENİZ MEDYA