İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

İMEAK Deniz Ticaret Odası Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Deniz Ticaret Odası Temmuz ayı Meclis Toplantısı Salih Zeki Çakır başkanlığında gerçekleşti.

adscode

Temmuz ayı Meclis Toplantısı Koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans yöntemi ile yapıldı.

Toplantının ilk gündem maddesinde Meclisin 39 no'lu zabıt kayıtları ardından 2020/1 Mayıs ayı mizan oy birliği ile onaylandı.



Ardından, merhum Rıdvan Kartal anısına bir video klip yayınlandı.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nun Haziran ayı faaliyetlerinin sunumu meclis üyeleri ile paylaşıldı.



Daha sonra İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, bir konuşma yaptı.

Tamer Kıran, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

"Dökme yük piyasasında liman sıkışıklığı gibi aksamalardan kaynaklı olarak navlunlar; Haziran ortasında son 10 yıl en yüksek seviyesine ulaştı. Konteyner tarafında da talep artışının devamı, liman sıkışıklıkları ve lojistik yetersizlikler gibi faktörler nedeniyle navlunlar ve gemi kiralamaları rekor seviyelerde seyrediyor. Önümüzdeki sürece ilişkin beklentiler de talebin arza göre birçok segmentte daha hızlı bir gelişme göstermeye devam edeceği yönündedir.

Geçtiğimiz hafta, TOBB'nin Müşterek Konsey Toplantısını Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfü Elvan'ın katılımı ile gerçekleştirdik. Toplantıda söz alarak; sektörümüzde öncelikli olarak gördüğümüz konuları dikkatlerine sunduk.

- Tonaj Harcı Takip Kütüğü Kanun Taslağının Yasalaşması,
- 2581 Sayılı Kanun uygulamasında KDV ve ÖTV Kanunları açısından yaşadığımız sorunların çözülmesi,
- Koster Filosu Yenileme Projesi'nin hayata geçirilmesi için banka kredisi desteği,
- Pandemi nedeniyle Yunan Adaları'na sefer yapamayan yolcu gemileri ve feribotlara mali destek sağlanması,
- Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli, yatak kapasiteli ticari yatların işletmelerinde ve deniz yolu yolcu taşımacılığında KDV'nin kalıcı olarak yüzde 8 oranında uygulanması,
- Denizcilik sektörü için bir ihtisas bankasının görevlendirilmesi ihtiyacı konularındaki beklenti ve taleplerimizi Bakanımıza ilettim.

Taleplerimizi ilgili kurumlara iletmeye devam ediyoruz. Mayıs ayından itibaren kamuoyunun gündeminde olan "Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorununu" yakından takip ediyoruz. Kirliliğe ivedilikle çözüm bulunması için çalışmalar başlatıldı. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu kuruldu.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı olarak yer aldığım kurulda; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu TURMEPA'yı ve GİSBİR Başkanı olarak Murat Kıran da Gemi İnşa Sanayisini temsilen üyeler arasında bulunmaktaydı. İlk toplantımızı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum başkanlığında; 15 Haziran Salı günü gerçekleştirdik. Yaklaşık bir aylık süreçte yapılan çalışmalar sonucunda; Marmara Denizi'nde gözle görülür bir iyileşme olduğunu söylemek mümkün. Ancak tehlikenin tamamen ortadan kalkması için; uzun soluklu bir çalışma gerekiyor.

Prof. Dr. Mustafa Sarı'nın da dikkat çektiği gibi; Marmara Denizi'ne verilen yüksek azot ve fosfor seviyelerinin aşağıya çekilmesi büyük önem arz ediyor. Sorunun çözümü için, İMEAK Deniz Ticaret Odası olarak aktif rol aldığımızı ve elimizden gelen her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzu tekrar belirtmek istiyorum.



“Deniz ticaret filomuzun rekabet gücünün artırılması gerekmektedir”

Türkiye için denizcilik sektörü vazgeçilmezdir. Denizcilik sektörümüzün; modern, ileri teknoloji gemileri inşa etme kapasitesine sahip tersaneleri, limanları, yetişmiş personeli, büyüyen deniz ticaret filosu ve diğer iş kollarıyla ülke ekonomisine katkısı her geçen gün artmaktadır. Denizci ülkemiz için, gelinen bu dikkate değer seviye ile yetinmemeliyiz. Ülkemizin yer aldığı stratejik konumu, genç nüfusu, denizcilik tecrübesi ve bilgi altyapısı; tüm avantajlarından faydalanılarak dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılması geleceğimiz yönünden büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, denizcilik sektörünün desteklenip geliştirilmesi; deniz ticaret filomuzun rekabet gücünün artırılması gerekmektedir.

“Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde yararlı ve bilgilendirici oturumlar gerçekleşti”

Bu yıl, ilk kez Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Tersane İstanbul'da düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi'ni yakından takip ettik.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ile toplantıya video-konferans yöntemiyle katılan IMO Genel Sekreteri Kitack Lim'in açılış konuşmalarının ardından düzenlenen; "Denizcilikte Ticaret" konulu panele katılırken, sektörümüzün birçok ismi de farklı oturumlara katılarak görüşlerini dile getirme fırsatı buldu.

Üç gün boyunca süren zirvede; Mavi Vatan'ın mevcut gücü ve potansiyeli, denizcilik ve lojistikteki geleceğe dönük yüksek büyüme potansiyeli gibi konularda fevkalade yararlı ve bilgilendirici oturumlar gerçekleştirildi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı vesilesiyle; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere; tarihimizin tüm büyük denizcilerini, deniz savaşlarında, deniz kazalarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimizi, bu mesleğe emeği geçen ve ebediyete intikal eden tüm denizcilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.

“Rıdvan Kartal, ileri görüşlülüğü ile çok değerli hizmetlerde bulunmuş bir insandı”

Sektörümüze ve özellikle TÜDEV ile Piri Reis Üniversitesi'nin bugünlere gelmesinde çok büyük emekleri olan Rıdvan Kartal'ın vefatının çok derin üzüntüsünü yaşadık.

Rıdvan Kartal, 1995 yılında girdiği İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclisi'nde 2018 yılına kadar 23 yıl boyunca kesintisiz görev yaparken; Yönetim Kurulumuzda Sayman Üye; 2013-2018 yılları arasında Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.

Ayrıca, uzun yıllar TÜDEV Yönetim Kurulu Üyesi, Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi hizmetlerde bulunmuş, TOBB Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlığı görevini ifa etmiştir.

Bulunduğu mevkilere çalışarak ve hak ederek gelen, tecrübesi, çalışkanlığı ve ileri görüşlülüğü ile çok değerli hizmetlerde bulunmuş bir insandı.

Güzel insan ifadesini hak eden nadir insanlardan biriydi.

Merhuma Allah'tan rahmet diliyorum. Kederli ailesi, yakınları ve tüm denizcilik camiasına sabır ve baş sağlığı diliyorum.

“Kurban Bayramı'nı da inşallah bu sene daha sıcak bir şekilde kutlayacağız”

Temmuz ayında, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik gününün 5'nci yıldönümünü idrak edeceğiz. Ardından; Kurban Bayramı'nı kutlayacağız. 15 Temmuz'da, ülkemizin birlik ve bekâsına karşı gerçekleştirilmek istenen darbe teşebbüsünün yıldönümünde; hain kalkışmaya karşı dimdik duran, vatanı ve bayrağı uğruna canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.

Geçtiğimiz yıl, pandemi tehdidi altında geçirdiğimiz Kurban Bayramı'nı da inşallah bu sene daha sıcak bir şekilde kutlayacağız.

Kurban Bayramı'nın milletimize, insanlarımıza mutluluk ve huzur getirmesini diliyor, sağlık ve afiyet içinde nice bayramlara erişmeyi temenni ediyorum.”

Tamer Kıran’ın konuşmasının ardından Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, ‘Dünya Ekonomisi ve Denizcilik Piyasaları’ başlıklı bir sunum yaptı. Prof. Dr. Oral Erdoğan; pandemi dönemi geride kalırken dünya ve ülkemiz ekonomisindeki beklentiler hakkında üyeleri bilgilendirdi. Oral Erdoğan, sunumunun sonunda denizcilik sektörünün 2021 yılının ilk altı ayını nasıl geçirdiğini ve gelecek ile ilgili beklentileri anlattı.

Prof. Dr. Oral Erdoğan’ın sunumundan sonra Gemi Brokerleri Derneği Başkanı Semih Dinçel, 'Gemi ve Navlun Piyasalarındaki' son durum hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantı; Şube Başkanları, Meslek Komite Başkanları ve Meclis Üyelerinin sektörel görüş ve önerileri bölümü ile sona erdi.

Kaynak: TURKDENİZ.COM