ISTFIX Endeksi 499 puana geriledi

ISTFIX Endeksi 499 puana geriledi

ISTFIX Bileşik Endeksi bu hafta sert sayılabilecek bir gerileme kaydetti. Bölgede açık gemilerin fazlalaşması, işlerin azlığı ve yakıt fiyatlarındaki hafif artış eğilimi gündelik gelirlerin düşmesini

adscode

-Ticaret savaşları son derece kafa karıştırıcı bir hal almaya başladı. Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump’ın Çin ile ilgili çelişkili açıklamaları nedeniyle itibarı azalırken, Çin de en kötüsüne hazırlanıyor. Evvelce, Çin’in ihracatlarına uygulanan tarifeleri daha da yükselten ve Çin Başkanı Xi Jinping’e “düşman” diyen Trump, geçen hafta G-7 zirvesinde daha yumuşak ifadeler kullandı ve Çin tarafının anlaşma sağlamak niyeti ile görüşmelere devam etmek istediğini iletti. Fakat Trump’ın söylemleri Çin tarafından teyit edilmedi.

- Brexit cephesinde, Birleşik Krallık başbakanı Boris Johnson, Kraliçe II. Elizabeth’ten parlamentoyu Ekim ortasına kadar tatil etmesini istedi ve Kraliçe bu isteği onayladı. Bu hareket, muhalif parlamenterlerin anlaşmasız Brexit’i bloke etmek için karar çıkarmasını engellemeye yönelik bir hamle olarak algılandı. Sterlin haberlerle zayıfladı. 

- Birleşik Devletler Başkanı Donald Trump Federal Rezerv Bankası’na (Fed) yönelik söylemini sertleştirdi ve Fed’in küresel büyümeyi desteklemek için 100 baz puanlık bir faiz indirimine gitmesini istedi. Trump ayrıca, doların “dünyanın diğer kısımlarına da zarar verecek kadar güçlü olduğu" şikayetinde bulundu.

- Petrol fiyatları hafta ortasına kadar düşüş eğilimindeyken Birleşik Devletler’de stokların sert düşmesi fiyatları tekrar yukarı yönlü destekledi. Batı Teksas petrolü haftayı 57 dolar/varilden kapatırken Brent petrol fiyatı 61-62 dolar/varile yükseldi.

- Türkiye’nin Hindistan’dan sıcak hadde sac (HRC) ithalatları artış gösterebilir. Kaldı ki Hintli üreticilerin Türkiye’ye mal gönderen diğer satıcılarla ciddi rekabete girdiği belirtiliyor. Hintli ve Avrupalı tedarikçilerin teklifleri arasındaki CIF marjın 5 doların altına düştüğü geçtiğimiz hafta raporlanmaktaydı. Bu arada Türk alıcıların Avrupalı piyasalardan şu aralar alım yapmadığı ve bekle-gör yaklaşımı benimsediği gözlemlenmekte.

- Türkiye’den diğer çelik haberlerinde Ocak-Haziran 2019 döneminde inşaat çeliği ihracatının 2018’in aynı dönemine göre 1,26 milyon ton artarak 2,7 milyon tona çıktığı belirtildi. Kısa mesafeli taşımalar söz konusu olduğunda Israil’in Türk inşaat çeliğine olan talebinin 383.000 tona çıktığı belirtildi. Bu arada nisan ayı itibariyle Avrupa’da çelik ithalat kotalarını kullanmayan ülkelerinin kotalarının Türkiye’ye eklenmesiyle ikinci yarıda da ihracatın artış kaydetmesi beklenebilir.

Kaynak: www.istfix.com