İSVEÇ'TE İLGİNÇ ARKEOLOJİK KEŞİF: 17. YÜZYIL SAVAŞ GEMİSİ BULUNDU

İSVEÇ'TE İLGİNÇ ARKEOLOJİK KEŞİF: 17. YÜZYIL SAVAŞ GEMİSİ BULUNDU

İsveç'te araştırmacılar, 1628'de Stockholm açıklarında batan Vasa'nın kardeş gemisi olduğuna inandıkları yeni bir enkaza rastladılar.

adscode

1629’da denize indirilen Äpplet (Applet), ilk yolculuğunda battığında 64 top taşıyan ünlü 69 metrelik Vasa ile aynı gemi yapımcısı tarafından inşa edildi.

İsveç Enkaz Müzesi’nde deniz arkeoloğu olan Jim Hansson, enkazın Vasa’ya ne kadar benzer olduğunu gördüklerinde heyecanlandıklarını söylüyor. Hansson, yapının ve boyutların çok tanıdık göründüğünü söyleyerek, Vasa’nın kardeş gemilerinden biri olabileceğine dair umutları artırdığını belirtti.

Müzeye göre, devasa gemi enkazı Aralık 2021’de Stockholm’ün hemen dışındaki adada; Vaxholm açıklarında bir boğazda keşfedildi. Daha önce sadece Vasa’da görülen detayları ortaya çıkaran 2022 baharında daha kapsamlı bir araştırma yapıldı.

Müze, teknik detayların yanı sıra ölçümler ve ahşap örneklerin de enkazın gerçekten Äpplet olduğunu gösterdiğini söyledi.

DÜŞMAN GEMİLERİNE ENGEL OLSUN DİYE KULLANDILAR
2019 yılında müze, aynı bölgede iki savaş gemisinin daha keşfedildiğini bildirdi. O zamanlar arkeologlar bunlardan birinin Äpplet olabileceğine inanıyorlardı, ancak daha fazla araştırma, bu gemilerin aslında 1648’den kalma Apollo ve Maria adlı iki orta boy savaş gemisi olduğunu gösterdi.

Hansson, “Äpplet ile İsveç gemi inşasının gelişmesinde bulmacanın bir başka önemli parçasını ekleyebiliriz” dedi.

Vasa’nın aslında İsveç’in askeri gücünün bir sembolü olarak hizmet etmesi bekleniyordu, ancak bin metreden biraz daha fazla yol aldıktan sonra alabora oldu. 1961’de ortaya çıkarıldı ve İsveç’in en popüler turistik yerlerinden biri olan Stockholm’deki Vasa Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

O dönemde aynı gemi yapımcısından üç gemi daha sipariş edildi: Äpplet, Kronan (The Crown) ve Scepter.

Gemilerin, hizmet dışı bırakıldıktan sonra kasıtlı olarak batırıldığına ve düşman gemilerinin takılmalarını sağlamak için su altında sivri şerit görevi gördüklerine inanılıyor.

Kaynak: Sözcü