İTÜ Denizcilik Fakültesinde mezuniyet töreni yapıldı

İTÜ Denizcilik Fakültesinde mezuniyet töreni yapıldı

İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğrencileri için mezuniyet töreni düzenlendi.

adscode

Üniversitenin Tuzla Yerleşkesi'nde gerçekleşen törende, 2017-2018 Akademik Yılı'nı başarıyla tamamlayarak mezun olan öğrenciler, diploma almanın sevincini yaşadı.

Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Burak Akartaş, Başaran Bayrak, Adnan Naiboğlu, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kocabaş, GMO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bostancı, Üniversitenin Akademik kadrosu ile  İTÜ Denizcilik Fakültesi öğrencileri, aileleri ve davetliler katıldı. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, 111 öğrencinin mezun olduğu törende yaptığı konuşmada, denizcilik sektöründe en temel unsurun lisan olduğunu söyledi.

Kendi mesleğini yılmadan en iyi şekilde yaparak, kişinin kendini geliştirebileceğini dile getiren Aka, "Kendinizi en iyi şekilde yetiştirerek çalışmalısınız. Ondan sonrası zaten kendiliğinden gelecektir. Yapmanız gereken, özellikle dikkat etmeniz gereken bir şey var, o da lisan öğrenmektir. Denizcilik sektörü giderek gelişiyor, büyüyor, ilerliyor. Deniz ticaretinin çok çeşitli branşları var ve bunların hemen hemen tamamında denizciye gemiyi tanıyan, denizde yaşamış, denizde çalışmış denizcilere ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

Aka, Türkiye'nin, Çin’den sonra dünyaya en çok gemi adamı yetiştiren ikinci ülke olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünyada 1 buçuk milyon gemi adamına ihtiyaç vardır. Türkiye'de de 112 bin aktif olmak suretiyle, 180 bin civarında gemi adamı var. Bu kötü bir şey değil. Bu çok büyük bir avantaj. Çin'den sonra dünyada en çok gemi adamı yetiştiren ikinci ülkeyiz ve dünyanın 1 buçuk milyonluk gemi adamı ihtiyacını kapatabilecek potansiyeli olan en yüksek ülkelerden biriyiz.

Denizcilik öğrencileri, lisan olarak İngilizce'yi ana dilleri gibi konuşması gerekiyor. Gemi adamı açığını kapatamadığımız bir gerçek onun da nedeni lisan. Onun da nedeni uluslararası kültürlere uyum. Mesleki yetersizlik değil. Ben bu mektebin mezunlarının, başka okulların mezunlarının, Türk denizcilerinin çok yetenekli denizciler olduğunu çok iyi biliyorum. Ama bu adaptasyonu, bu uyumu hızla sağlamamız ve dünyanın ihtiyaç duyduğu gemi adamı eksiğini tamamlamaya aday ülkelerden biri olmak gerekiyor ve bu durum, en kısa zamanda başarmamız gereken alanlardan biri. Biz Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak, sektörü ve eğitim kurumlarımızı bu anlamda yönlendirme ve gerekli düzenlemeleri yapma konusunda önemli bir gayret gösteriyoruz."

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır da mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Yıllarını denize vakfetmiş, sizin geçtiğiniz öğrencilik dönemlerinden geçmiş, aynı sizin gibi okulda veya denizde arkadaşlıklar edinmiş ve bunları bugüne kadar muhafaza etmiş, denizin sakinini de hırçınını da, güzünü de yazını da, fırtınasını da meltemini de görmüş sizden biri olarak buradayım.

Denizciliği milli bir ülkü olarak değerlendiren çok değerli nesiller yetiştiren bu seçkin okulumuzun mezuniyet töreninde bulunmaktan sizlere hitap etmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmekte zorlanıyorum.

Gelişen teknoloji ve standartlara uygun olarak yenilikçi bir anlayışla eğitim veren okulumuzun ülkemiz ve bölgemiz şartlarında en iyi yerlerde olabilmesi ve mezunlarının da aynı minvalde değer görmesi bizim gururumuzdur. Bu gururu bizlere yaşatanlara minnet ve şükranlarımı sunmayı borç biliyorum.

Size bugün yelken devrinden kalma bir söz aktarmak isterim: “Denizin bir  gün dinginleşeceği fikrini aklımızdan uzaklaştırmalı, kuvvetli rüzgara karşı seyretmeyi öğrenmeliyiz”

Deniz, adı üstünde denizdir. Öğrenciyken de denizdir, mezun olup vardiya tutmaya başlayınca da, karaya çıkıp filoların yönetiminde görev almaya karar verince de, armatör olunca da, hatta armatörlüğün en büyüğü olunca dahi, deniz hep denizdir ve dalgası da fırtınası da eksik olmaz. Denizcinin iyisi, kötü havada aldığı kararlarla ortaya çıkar. Umuyorum ki piyasanın güzel olduğu, gemilerin bakımının, tutumunun tam yapıldığı bir dönemde gemilere çıkacaksınız. Bu fırsatı kendinizi denizde tam olarak yetiştirmekle değerlendiriniz. Ama hiç unutmayınız bu da geçecektir, hava kapayacak sert havaya gireceksiniz. O zaman da güneşin açacağını da hiç unutmayın…

Deniz bilgi işidir. Teknoloji görülmemiş bir hızla geliştiği için siz kendinizi sürekli geliştirmek zorunda kalacaksınız. Ne şanslısınız, bilgi ulaşmak isteyene artık çok yakın. Özgün, özellikli, güncel ve güvenilir bilgi sahibi olmak insanı bilge ve sizleri de farklı yapar. Deniz her gün yeni bir şey öğreneceğiniz son derece heyecan veren bir iş koludur. Bunun değerini bilin.

Gemide, denizde kendinizi muhakkak suretle pratik bilgiyle donatırken, teorik bilgileri almaya da sürekli olarak devam edin.

Deniz dostluk işidir. Dostlarınızın kıymetini bilin. Dostlarınızı arttırın. Okulunuz, döneminiz, devreniz için değil, denizci olduğunuz için birbirinize sahip çıkın. Unutmayın ki bir arkadaşınıza yaptığınız iyilik, dönüp dolaşıp başka bir gemide veya karaya geçtiğinizde çok büyük bir fark yaratabilir.

Deniz çok çalıma, çalıştığının karşılığını da en güzel şekilde alma işidir.

Çok çalışın ama hayatı denizci gibi yaşayın. Çalışıp para kazanırken de örnek olun, bu parayı harcarken de örnek olun. Hem mesleki birikiminizi hem de entelektüel birikiminizi arttırın. Tecrübelerinizi pekiştirin. Unutmayın ‘Deniz hatayı affetmez’

Deniz AR-GE’dir, girişimciliktir. Özgüveninizi arttırır. Teknoloji denizden çıkmıştı ve karayı kalkındırmıştır. İçinde denizciliğin teknik ve akademik tarafına yönelecek pek çok parlak zihin olduğu muhakkak. Hepinizin denizden beklentisi yüksek, öyle de olmalı ki başarı gelsin. Ama tekrar tekrar vurguluyorum, deniz hep deniz olarak kalacak… Size düşen her zaman hazır olmaktır. Şans hazır olana güler. Zorlandığınızda da bilgi, birikim ve imkânlarıyla sizlere her türlü desteği vermeye hazır büyüklerinizin olduğunu her zaman hatırda tutun ve yardım istemekten çekinmeyin. Bu vesile ile 1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramınızı da kutlarken, bizlerin de eğitiminde emeği bulunan değerli eğitimcilerimizden yaşayanlara sıhhatli bir ömür, vefat edenlere ‘de Allah’tan rahmet diliyor, hepinizi saygı, muhabbet ve hürmetle selamlıyorum.”

İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Salim Söğüt de yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:  “Desteklerini ve katkılarını hiçbir zaman esirgemeyen Sayın

devlet büyüklerimiz, rektör yardımcım, denizcilik ailesinin temsilcileri ve törenimize katılarak gurur ve sevincimizi paylaşan değerli konuklar ve mezunlarımızın kıymetli

yakınları sizleri sevgi ve saygı ile selamlıyorum.Sözlerime başlamadan önce; Vatan uğruna hayatlarını feda eden tüm aziz şehitlerimizi, gazilerimizi, okulumuzun

kurucusu Hamit Naci ile birlikte Türk denizciliğine emek vermiş olanların her birini minnet ve şükranla anıyor, hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara

sağlık ve uzun ömürler diliyorum.

Bugün; Ülkemizin denizcilik eğitiminde öncü fakültemizden, Haziran 2018 dönemi itibariyle; Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği Bölümünden 83 Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği Bölümünden 23 SUNY Maritime College ortak lisans programı Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği Bölümünden 3 ve SUNY Maritime College ortak lisans programı Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği Bölümünden 2 olmak üzere toplam 111 öğrencimiz mezun olmaktadır.

Ülkemizi çevreleyen coğrafyada, siyasi, ekonomik ve toplumsal dönüşümlerin tüm ülkeleri her yönden derinden etkilediği, “Enerji Odaklı” menfaat ve ittifakların kısa sürede yeniden yapılandığı bir dönem yaşamaktayız. Bu dönemde; Deniz Devleti olma yönünde refleks gösteren Türkiye Cumhuriyeti’nin Denizcilik Gücünün deniz ve denizcilik konularında iyi yetişmiş nitelikli insan gücüne olan ihtiyacının her dönem olduğundan daha fazla belirleyici olduğu bir gerçektir. Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda yenilikçi, yaratıcı ve akılcı çalışmayı hedefleyen bir yönetim anlayışı ile denizciler yetiştirme misyonunu uzun yıllar ilk ve tek olarak taşıyan fakültemiz, günümüzde de aynı misyonunu lider olarak sürdürmektedir. Kökleri 1884 yılına kadar uzanan fakültemiz;

- Fikirlerin açıkça ifade edilebildiği,

- Karşılıklı saygıya dayanan,

- Profesyonel ve kişisel ilerlemeyi destekleyen,

- Sakım çalışmasının ön plana çıktığı,

- Sürdürülebilir bir eğitim ve araştırma ortamında

- Denizcilik kültürünü, örf ve âdetlerini, benimseyerek ve onlara sahip çıkarak yetiştirdiği öğrencileri vasıtasıyla Türk bayrağını yedi denizlerde şerefle dalgalandırmanın haklı gururunu yaşamaktadır.

İTÜ Denizcilik Fakültesi lisans programlarının öğrencilerimize uluslararası standartlarda sunulması için özveriyle çaba gösteren fakültemiz personelinin başarısını kutluyor ve şükranlarımı sunuyorum. 

Fakültemiz yelken kulübü, kano ve kürek kulübü, kariyer kulübü ve sosyal etkinlikler kulübü İstanbul Teknik Üniversitesi markasını en iyi şekilde temsil etmişlerdir. Kulüp üyesi öğrencilerimiz ve danışman öğretim elemanlarımızı başarılı çalışmaları için kutlar ve teşekkür ederim. Bu etkinliklerimizde bize destek olan İTÜ Rektörlüğüne, Yerel yöneticilerimize, sivil toplum kuruluşları yöneticilerine ve denizcilik ailesinin siz seçkin üyelerine şükranlarımı sunarım.

Fakültemiz Boru ve Trampet Takımımız, iki ay gibi kısa bir sürede yoğun ders programlarından arttırdıkları ve hafta sonlarını da kattıkları zamanlarda yaptıkları çalışmalarının ardından, okulumuzun birlik ve bütünlüğünün sembolü olan sarsılmaz duruşlarını gösterdiler. Bütün takım üyelerimizi başarılı çalışmalarından dolayı kutlarım, katkıda bulunan tüm zabitlerimize, öğrencilerimize ve öğretim elemanlarımıza teşekkür ederim.

Sayın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızın ve Sayın Müsteşarımızın değerli destekleri ve Sayın Kıyı Emniyeti Genel Müdürümüzün üstün öngörüsü ile eğitime verdikleri değer ve katkılarının ifadesi olarak fakültemize Söndüren 6 Römorkörü hibe edilmiştir. Atölye eğitimlerimizde çok önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan bu bağıştan dolayı saygıdeğer bakanımız, müsteşarımız ve genel müdürümüze şükranlarımı sunarım. Bununla birlikte; Fakültemize ve öğrencilerimize verdikleri destek ve mezuniyet törenimizin gerçekleştirilmesinde katkı sunan tüm sponsorlarımıza teşekkür ediyorum.

Mezuniyet törenimiz özveriyle çalışan, üstün çaba sarf eden, problem çözme odaklı mezuniyet komitemizin çalışmalarının eseridir, koordinatörümüz ve tüm komitemize teşekkürlerimi sunarım. Sayın Müsteşarım, izninizle değerli mezunlarımıza hitap etmek istiyorum; Sevgili Mezunlarımız, Ülkemizin Mühendislik eğitiminin temellerini oluşturan Üniversitemiz ve Denizcilik eğitiminde lider fakültemizden mezun oldunuz; başarınızı gurur ve coşkuyla yaşayınız. Gösterdiğiniz bu başarı için sizi ve kıymetli öğretim elemanlarını kutlarken; sizleri fedakarlıkla destekleyen ailelerinize, şükranlarımı sunarım.

Bu gün sizleri mesleğinizi icra etmek üzere insanlık için olduğu kadar ülkemiz için de yaşamsal bir hayat alanına yolcu ediyoruz. Bu hayat alanı; dünya ticaretinin %90’ının yapıldığı, son çeyrek yüzyılda ticaret hacminin dörde katlandığı, dünya petrol ve doğalgaz yataklarının çoğunluğuna sahip denizler ve okyanuslardır. Böylesi küresel bir rekabete sahip bu alanda; her biriniz bilgi ve yeterliklerinizle bayrağımızın temsilcisi; alın teri ve emeğinizle ülkemizin dünya denizlerindeki ekonomik menfaatlerinin takipçisi olacak şekilde yetiştirildiniz. Bu maksatla; İTÜ Denizcilik Fakültesinde çağdaş denizcilik eğitimini özveriyle çalışan öğretim elemanlarımızdan alırken denizcilik örf ve adetlerini de yaşadınız ve benimsediniz. Küresel düzeyde yeteneklerle donanmış gemi adamları ve denizci mühendisler yetiştiren, denizcilik eğitimi, araştırmaları ve idaresi alanında lider ve faydalı bilgi üreten bir eğitim kurumu olma öz görüşümüz çerçevesinde; İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde yapılan çalışmalarımızın sizlerin başarılarıyla yeni bir ivme kazanacağından şüphem yoktur. Sizleri; hayattaki en hakiki dayanağın ilim ve fen olduğunu benimseyip kararlarınızı analitik düşünce süzgecinden geçirerek almayı öğrendiğiniz bu ocaktan; Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, lider vasıflı, çevreye duyarlı, yüksek etik değerlere sahip denizciler olarak yeni dünyalara yelken açmak üzere uğurluyoruz. Bir denizci özdeyişinde ifadesini bulduğu üzere, ‘Bir omurga, bir gövde, bir güverte ve yelkenler değildir, bir gemi. Bunlar geminin ihtiyaç duyduklarıdır. Bir gemi gerçekte özgürlüktür.’ Bu gemide denize çıkacak fikri hür, vicdanı hür ve irfanı hür tüm denizcilere Allah selamet versin."