KALAMIŞ YAT LİMANI'NIN 40 YILLIK İŞLETME HAKKININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ İHALESİ YAPILDI

KALAMIŞ YAT LİMANI'NIN 40 YILLIK İŞLETME HAKKININ ÖZELLEŞTİRİLMESİ İHALESİ YAPILDI

Kadıköylü çevreciler ve Kadıköy Belediyesi’nin huzurunu kaçıran son gelişme Kalamış Marina İhalesi oldu.

adscode

İhalede en yüksek teklifi 2 milyar 531 milyon lira ile TEK-ART Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ verdi. Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından, 115 bin 821 metrekarelik dolgu alanı ve 319 bin 306 metrekarelik iki yat limanı olmak üzere toplam 435 bin 128 metrekare yüzölçümlü alan özelleştirme kapsamına alındı.

Ancak kurul, yapılaşmaya açılacak alanı daha sonra 478 bin 507 metrekareye çıkartırken, yat limanına otopark haricinde 15 bin metrekareye turizm tesis alanı ve otel inşaatı yapılabilmesinin önü açılmış oldu. Yaşanan bu gelişmeler hem bölge sakinlerinin hem Kadıköylü çevreciler hem de Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın tepkisine neden oldu. Süreç hakkında Milliyet’e bilgi veren Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 1984’te Kadıköy Belediyesi’nce inşa edildiğini, alanın Kadıköy Belediyesi’ne verilmesini talep ettiklerini belirterek, “Burasının Kadıköy Belediyesi’ne devredilerek, işletilecekse kamu işletmesinde kalmasını talep ettik. Bununla ilgili olarak da Özelleştirme İdaresi’ne başvuruda bulunduk ancak reddettiler. Belediye olarak ihaleye girmemiz de engellendi. Buranın kamuda kalmasını istememizdeki temel amacımız, tamamen yeni bir betona, yeni bir yeşil talanına, yeni rant alanlarına imkan verilmemesi içindi” dedi.

AYM’YE BAŞVURMUŞLAR

Yat limanı ile ilgili İmar planı değişikliğinin iptali için 2017’den bu yana Kadıköy Belediyesi, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, balıkçı kooperatifleri ve Kadıköylüler tarafından açılan 6 ayrı davayı Danıştay 6. İdaresi’nin geçen yıl reddetmesi üzerine 32 Kadıköylü vatandaşın Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunduğu bilgisine ulaştık. Mahkemeden hak ihlali yönünde karar çıkması halinde yargılamanın yeniden yapılması gündeme gelecek. Karar Özelleştirme İhalesi’nin aleyhinde olursa bu kez ihaleye konu olan projenin iptal edileceği ve ihalenin kadük kalacağı belirtiliyor.

Kaynak: Milliyet