Kanal İstanbul ve Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde son durum

Kanal İstanbul ve Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde son durum

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, gündemdeki konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

adscode

Cahit Turhan, Kanal İstanbul ve Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kanal İstanbul projesinde 2019 yılında inşaya başlamak istediklerini belirten Turhan: "Kanal İstanbul Projesi bakanlığımız tarafından yürütülen en önemli, ülkemizin vizyon projelerinden biri. Ülkemize hem önemli bir değer saylayacak hem de İstanbul'un marka değerini artıracak bir proje. Deniz trafiğinin İstanbul'da yaşanan bazı sorunlarına çözüm üretmek amacındayız. Bunu yaparken bir taşla iki- üç tuş vurma anlayışındayız. Birinci maksat İstanbul Boğazı artık şehir içi ulaşımında, turistik seyahatlerde, Montrö Antlaşması gereği Uluslararası gemilerin geçişinde kazalar oluyor. İstanbul Boğazı'nda 19 tane viraj var. Büyük ölçekli haritaya baktığınızda büyük ölçekli deniz araçları için son derece zor bir yoldur. Boğazın zaten doğasında farklı su hareketleri var. Belirli bir mesafenin altında su alttan kuzeye üstten güneye akıyor. Buradan geçen gemilerin tamamına kılavuz kaptan veriyoruz. Boğazı iyi bilen kaptanlar gemiyi alır Karadeniz'den Marmara'ya, Marmara'dan Karadeniz'e çıkartır. Dünya ticaretinde en ekonomik ulaşım deniz yolu. Boğaz'daki deniz trafiği iyice kötü bir hale geldi. Buna bir çare bulmak lazım. Buradan hareketle bu gündeme geldi. Böyle bir kanal ihtiyacı varken bunu da şehre katkı sağlayacak, yeni gelişim alanları şeklinde bir proje yapalım düşüncesiyle Kanal İstanbul Projesi dünyada şehircililğe yeni bir vizyon getirecek şekilde tasarlandı. Yapılabilirliği bakımında şu anki güzergahı belirlendi. Testler, incelemeler etüt edildi. Genişlik ve boyut belirlendi. Proje sonuçlanma aşamasına geldi. Etrafında şehir oluşturulacak. İstanbul Boğazı, İstanbul'un en kıymetli yeri. İmar Planı nedeniyle yapılaşma sınırlı. İstanbul'da bir deprem riskine karşı kentsel dönüşüm projesi de var. Özellikle Marmara sahili kenarındaki yerler risk altında. Riskli yapıların sahiplerinin haklarını korumak maksadıyla rezerv yapı bölgesi tespit ettik. Buradaki yapılar kentsel dönüşümle mülk sahiplerinin mağdur olmadan taşınabilecekleri şekilde inşa edilecek." dedi.

Cahit Turhan: "Kanal üzerinde 10 tane köprü yapılması planlanıyor. Dünya'nın değişik bölgelerinden yatırımcılar proje hakkında bilgi alıyorlar. Yatırım projesi olarak katılmak isteyenlerle paylaşıyoruz. İhale edilecek. Kamu projesidir. Bunu bir yap-işlet-devret ya da dış kredili yapmak konusunda müşteriler bize getirecek. Bunun arayışı içerisindeyiz. Köprülerin, yapıların projeye uygun yapılması ile ilgili 2019 başında ihaleye çıkılmasını bekliyoruz. Kanal İstanbul inşaatının 2020'ye kalmaması lazım. İnşallah 2019 yılı içerisinde inşaya başlarız." ifadelerini kullandı.

Büyük İstanbul Tüneli Projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Turhan: "Üç katlı tünel projesinde karayolu projemiz Anadolu tarafından Çamlık kavşağından başlayıp, Hasdal kavşağında son buluyor. Demiryolu projemiz de Söğütlüçeşme kavşağından başlayıp İncirli kavşağında son buluyor. 30,2 kilometre ve 15 metro durağından oluşan bir proje. Karayolu ve Demiryolu ile metro sistemlerinin Avrupa ve Asya tarafındaki entegrasyonunun sağlanması amacıyla güzergah tespit edildi."

İki köprünün arasında hizmet verecek olan iki gidiş iki geliş 16 kilometrelik projeyi yapacağız. Üçüncü köprünün yollarına da entegre olacak. Demiryolu olarak da Haydarpaşa - Pendik, Üsküdar - Çekmeköy hatlarını da bağ şeklinde bağlayarak Gayrettepe - Hacıosman, Gayrettepe - 3. Havalimanı ve Sirkeci - Halkalı hatlarını birbirine bağlayacak sistem olacaktır. 6,5 Milyon insan bu projeden faydalanmış olacak. Proje çalışmaları son aşamaya geldi. Bu projeyi de yap-işlet-devret modeliyle test etmek istiyoruz. İki katı karayolu, iki gidiş iki geliş, üçüncü katta da bir gidiş bir geliş raylı sistem olacak." şeklinde konuştu.