KAPTANLARA MAYIN UYARISI!

KAPTANLARA MAYIN UYARISI!

İstanbul Boğazı girişinde deniz mayını tespitinin ardından Karadeniz'de ticari gemi işleten armatörler, kaptanlara ve mürettebata uyarı mesajı gönderdi.

adscode

Rus savaş gemilerini engellemek için Ukrayna limanlarının önüne döşenen mayınlardan biri olduğu düşünülen mayının İstanbul Boğazı’na girmeden Garipçe açıklarında imha edilmesinin ardından ticari gemilerde çalışan deniz insanlarının tedirginliği arttı. Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, “Kapımıza dayanan mayın sorununun gemilerimizdeki çalışanlarımıza zarar vermesini istemiyoruz" derken birliğin açıklamasında, Türkiye’den İnebolu ile Rusya’nın kontrolündeki Kırım Yarımadası (Sivastopol) hattının batısında tehlikenin daha büyük olduğu belirtildi. Türk gemilerinde çalışan mürettebatın Romanya, Bulgaristan, Gürcistan, Ukrayna ve Rusya’daki limanlara gidiş gelişi sırasında mayın tedbirlerine bağlı kalmaları konusunda bir bildiri yayımlandı.

Türk Armatörler Birliği tüm üyelerinin gemi insanlarına ve sahiplerine iletilmek üzere yayımladığı bildiride, “NAVTEX tarafından yayımlanan 116 sayılı mesaja istinaden Odessa, Chornomorsk, Ocakov ve Yuzni Liman yaklaşma sularına 420 mayının Ukrayna tarafından döküldüğü ve bu dökülen mayınlardan bazılarının fırtına nedeniyle koptuğu ve sürüklendiği uyarısı yayımlanmıştır. Bundan sonra da bu tip mayın tehdidiyle karşılaşılabileceği değerlendirilmektedir. İnebolu’dan kuzeye çizilen hattın batısında mayın tehdidi yüksek olarak değerlendirilmelidir. Bu çerçevede tüm gemi mürettebatımızdan NATO Mayın Karşıtı Tedbirler Talimatı'na uymalarını, telsize duyarlı olmalarını istedik. Mayın tespitinde mutlaka koordinat, rüzgar yönü ve şiddeti, akıntı yönü ve şiddeti kaydedilmesi ve tüm bu bilgilerin öncelikle kanal 16’dan çevredeki gemilere duyurulması gerekmektedir” denildi.

‘Keskin gözcülük ve gündüz seyrini öneriyoruz’

Milliyet’e konuşan Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç, riskin devam ettiğini, mayın ya da benzer patlayıcılarla karşılaşan gemi personelinin görüntü aldıktan sonra Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türk Radyo, Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı gibi yetkili birimlere haber vermesini istediklerini belirtti. Savaştan önce Karadeniz’de Türk bayraklı ya da Türk sahipli 80 - 100 geminin sefer yaptığını söyleyen Ergenç, “Önce insan hayatı diyoruz. Gemilerdeki insanlarımızın hayatı her şeyden önemli. Bunun için de güvenlik kurallarını tam uygulamalıyız. Armatörler ve gemi mürettebatı olarak alarma geçtik. Mayınlara karşı duyarlı olmak zorundayız. Dışişleri Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile sürekli iletişim halindeyiz ve bizi yönlendirmelerinden memnunuz. Karadeniz’de seyir yapan gemi mürettebatı çok dikkatli olmalı. Karadeniz geçişlerinde İnebolu ile Sivastopol hattının batısında çok daha fazla dikkat edilmesi gerekli. Bu hattın batısından mutlaka gündüz geçilmeli. Seyir cihazlarının yanında keskin gözcülük uygulanmalı, kuvvetli kuzey rüzgarları ve fırtınalarda dikkatler artmalı. Aynı ırktan gelen iki milletin savaşmasını doğru bulmuyoruz. Uluslararası barışın bir an önce tesis edilmesini diliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet