KİEV: "BATAN GEMİDE NÜKLEER BAŞLIK VAR"

KİEV: "BATAN GEMİDE NÜKLEER BAŞLIK VAR"

Rusya’nın Ukrayna savaşında batan Karadeniz filosunun amiral gemisi ‘Moskova’ ile ilgili önemli bir iddia gündeme geldi.

adscode

Rusya, savaş gemisinin battığı bölgede arama-kurtarma faaliyetlerini yoğunlaştırırken Ukrayna tarafı geminin güvertesindeki 16 seyir füzesinden bir bölümünün taktik nükleer başlık taşıdığı iddiasını ortaya attı. Ukrayna ayrıca batan Rus savaş gemisini kendi tarihi mirası ilan ederek Rusya’nın enkazda yürüttüğü çalışmaları şimdiden yasadışı ilan etti.

EN ESKİ GEMİ DEVREDE

‘Moskova’ kruvazörü 15 Nisan’da Ukrayna’nın Odessa kentinin yaklaşık 128 km açığında batmıştı. Ukrayna Neptün füzesiyle vurduğunu, Rusya yangından battığını öne sürmüştü. Rusya donanmasına ait 8 savaş ve kurtarma gemisiyle ‘Moskova’nın battığı bölgede su altı çalışmaları başlattı. Rusya’nın bölgeye gönderdiği enkaz kaldırma deniz araçlarına arasında dünyanın faal olan en eski gemisi Çarlık Rusya döneminden kalma “Kommuna” da yer alıyor.

ŞİFRELİ CİHAZLAR ÖNEMLİ

Batılı istihbarat servisleri Rusya’nın batık gemiyle ilgili başlatılan su altı çalışmalarını birkaç nedene bağlıyor. Rusya, batan gemide bulunan şifreli haberleşme cihazlarının yabancı ülkelerin eline geçmesini istemiyor. Ayrıca infilak etmememiş füzelerin çıkarılması amaçlanıyor. Gemide hayatını kaybeden denizcilerin cesetlerine ulaşılması ve çıkarılması da başka bir hedef.

NÜKLEER BAŞLIK İDDİASI

Rusya, ‘Moskova’ ile ilgili enkaz bulma ve çıkarma çalışmalarına hız verirken Ukrayna Savunma Bakanlığı Güney Kuvvetleri Komutanlığı Rusların ölen denizcilerini değil, gemide kalan nükleer başlıklı füzelerin peşinde olduğunu öne sürdü. Yazılı açıklamada kruvazörde 16 adet yeni nesil 700 km menzilli “Vulkan” seyir füzesi bulunduğu vurgusu yapılarak, “Elimizdeki istihbarat verilerine göre Ukrayna savaşına gönderilmeden önce ‘Moskova’ kruvazöründeki 16 seyir füzesinden birkaçına taktik nükleer başlıklar yerleştirildiği yönünde. Gemi batarken konvansiyonel patlamalardan etkilenmeyen başlıklar şimdi Karadeniz dibinde bulunuyor. Ruslar nükleer silah gerçeğinin ortaya çıkmaması için bu başlıkları bir an önce dipten çıkarmak istiyor” dendi. Başlıkların istenmeyen ellere düşmesi halinde güvenlik riski oluşturabileceği de belirtiliyor.

Kaynak: Hürriyet