KIZILDENİZ'DE TERKEDİLEN GEMİDEKİ 1,14 MİLYON VARİL PETROL İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ!

KIZILDENİZ'DE TERKEDİLEN GEMİDEKİ 1,14 MİLYON VARİL PETROL İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ!

Birleşmiş Milletler, savaşın parçaladığı Yemen kıyı şeridinde beş deniz mili açıkta bulunan ve mahsur kalan tankerden, 1,14 milyon varil petrolü çıkaracağını ifade etti.

adscode

Birleşmiş Milletler, Yemen iç savaşından dolayı açıkta bulunarak çürümeye bırakılan ve mahsur kalan tankerden 1,14 milyon varil petrolü çıkarmak için yeterli bütçeye ulaştığını açıkladı.

BM Yetkilileri FSO Safer'ın kurtarma operasyonunu finanse etmek için bağışta bulunma sözü veren tüm taraflarla temasına devam ediyor.

FSO Safer, bir süredir Yemen'in Kızıldeniz kıyılarında demirli durumda. Gemi yakın zamanda onarılamayacak kadar kötüleşti ve petrol kargosu Kızıldeniz'e döküldüğünde bir felakete yol açabilir. 

FSO SAFER'İN HİKÂYESİ / NELER OLMUŞTU?

"Safer" isimli yüzer depolama ve boşaltma gemisinin (FSO) Yemen iç savaşının başlangıcında Husi isyancılarının kontrolüne geçtiği 2015 yılından bu yana gerektiği şekilde bakım görmediği biliniyordu.

Biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin olan Kızıldeniz ve dolayısıyla dünya için potansiyel bir petrol sızıntısı ile önemli bir çevresel tehdit oluşturuyor. Petrol sızıntısı durumu bölgedeki tahmini 28 milyon insanın geçim kaynağını doğrudan tehdit ediyor.

Gemi 1,1 milyon varil hafif ham petrol içeriyor. Miktar açısından kıyaslanacak olursa bugüne kadar gerçekleşmiş en büyük çevre felaketlerinden biri olan 1989'da Alaska'da Exxon Valdez isimli gemiden sızan 260.000 varil petrolün yaklaşık dört katına denk geliyor.

BM Güvenlik Konseyi, tankerin teknik değerlendirmesini geciktirdikleri için Husi isyancıları suçlamıştı. İran bağlantılı Husi isyancılar, tankerin de içerisinde demirlemiş olduğu, Yemen'in batı Kızıldeniz limanlarını kontrol ediyor.

FSO SAFER HAKKINDA:

FSO Safer, Yemen'in Al Hudaydah şehrinin kuzeyinde Kızıldeniz'de demirleyen yüzen bir petrol depolama ve boşaltma gemisidir. Gemide 1,14 milyon varilden fazla petrol bulunuyor. Yemen iç savaşının başladığı 2015'ten bu yana yapısı çok az bakımla ya da hiç bakım yapılmadan neme ve korozyona maruz kaldı.

KAYNAK: TURKDENİZ.COM ÖZEL HABER