KOSDER AKADEMİ'DE RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGALİNİN SEKTÖRE VE NAVLUN PİYASALARINA ETKİLERİ KONUŞULDU

KOSDER AKADEMİ'DE RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGALİNİN SEKTÖRE VE NAVLUN PİYASALARINA ETKİLERİ KONUŞULDU

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği çatısı altında faaliyetlerini sürdüren KOSDER Akademi’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin sektöre ve navlun piyasalarına etkileri konuşuldu.

adscode

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Özcan moderatörlüğünde yapılan söyleşiye Navis Danışmanlık Koordinatörü Engin Koçak, Grand Bosfor LTD. sahibi Cumhur Güzelçiftçi, MERCOM Tarımsal Hammaddeler Bölümü Direktörü Osman Yıldırım ve Larona Brokers’tan Faruk Emre Yıldıran konuk olarak katkı sağladı.

Söyleşinin başında Grand Bosfor LTD. sahibi Cumhur Güzelçiftçi; Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin tarihsel süreci ile mevcut durum hakkında bilgi verdi.

Cumhur Güzelçiftçi; "Kriz, her geçen gün büyüdü. Odessa içerisinde henüz bir şey söz konusu değil. Oradaki dostlarımız ve çalışanlarımız ile iletişim hâlindeyiz. NATO desteğini alamayan Ukrayna, halk ile birlikte sahaya indi. Kendi savunmasını kendileri kurdu. Ukrayna halkı, ülkelerini savunuyorlar. Bu durumun bir an önce bitmesini temenni ediyoruz. Kiev ve Harkov'da yoğun bir savaş ortamı var. Ne olacağı konusu muamma. Sürecin uzaması, Rusya'yı daha agresif bir hâle getirir. Ukrayna limanlarıyla ilgili spekülasyonlar dolaşıyor. Savaşa her şekilde karşıyız." ifadelerine yer verdi.



Cumhur Güzelçiftçi’nin ardından MERCOM Tarımsal Hammaddeler Bölümü Direktörü Osman Yıldırım iki ülke arasındaki gerilimin denizcilik sektörüne etkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

Osman Yıldırım’ın söyleşideki açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde: 

- Hiçbir ticari aktivite gerçekleşmiyor. Orada çakılı gemiler var. Limanların çoğu çalışmıyor. Oradaki gemiler, önümüzdeki günlerde ateşkes sırasında izinle çıkarılacaktır.

- Bu sürecin ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Bütün ülkeler, Rus şirketlerine yaptırım uygulanıyor. Ukrayna'ya da dolayı yoldan bir yaptırım uygulanıyor. (Bu haber, Turkdeniz.com özel haberidir)

- Önümüzdeki aylarda Koster gemilerinin çoğu Karadeniz'in diğer bölgelerinde faaliyet göstermeye çalışacak.

- Ukrayna-Rusya krizi bitse bile, dünyanın Rusya üzerindeki yaptırımları kolay kolay geri çekilmeyecektir.

- Batı, Rusya'ya eskisi gibi güvenmeyecek. 

- Birçok armatör, Adriyatik'e kayarak oradan iş yapmayı tercih edecektir. Bu da navlun fiyatlarında gerilemeye sebep olacak.

- Tarımsal ham maddelerde bir ümit olabilir. Önümüzdeki birkaç ayın bulanıklığı geçtikten sonra bir muafiyet gelebilir.

- Liman durumlarında net bir durum olduğunu söyleyemiyoruz. Mayın konusunda spekülasyonlar, mantıklı gelmiyor.


Larona Brokers’tan Faruk Emre Yıldıran ise:

“Şu an için savaş durumunda ticaret dönmüyor. İnsanlar ölüm-kalım meselesinde. Söylemler üzerinde gemiler bağlanmıştı. Herkes planlamasını yaparken, gelişmeler yaşanmaya başladı. Savaş yüzünden çalışanlarımız çok büyük sıkıntılar içerisinde. Sınırlarda kilometrelerce kuyruklar var. Sıkı kontroller söz konusu. Kiev'deki çalışanlarımız sığınaklardalar. Belli ihtiyaçları doğrultusunda yaşam mücadelesi veriyorlar. Gıda sıkıntısı mevcut. Marketler boşaltılmış. Halk silahlandırıldı. Hapishanelerden çıkarılmış suçlular var. Bu durum çok rahatsızlık verici. Rusya, sokak çatışması istemiyor. Kherson şehri kesin olarak düştü. Rusya, sivil halka minimum zarar vererek savaşmaya devam ediyor. Söylemlere göre Kherson Limanı'na mayın döşendiğine dair bilgiler var.” açıklamalarında bulundu.



‘Masanın kaybedeni Koster Armatörleri’ sözleriyle açıklamalarına başlayan Navis Danışmanlık Koordinatörü Engin Koçak ise:

“Olayın insani boyutunu konuştuk. Koster Armatörleri farklı sorumluluklar içerisindeler. Ukrayna'da takip ettiğim emtia verileri var. Bu savaş ile ilgili birinci söylemek istediğim şey, işler zaten iyi gitmiyordu. Bu sürecin toparlanması için aylar gerecek. Ticaret kısmında çok daha uzun süre alabilir. Bu durum Koster piyasasını maalesef olumsuz etkileyecek. Eğer bu savaş devam ederse, Ukrayna'da birinci derecede buğday ve arpa hasadı gecikecek ya da olmayacak. 40 milyon tonluk bir hasat ihracat temelinin ortadan kalkmasından bahsediyorum.Yaşadığımız ortam, hiç umut verici değil.” dedi.

Kaynak: TURKDENİZ.COM